La fix 16 ani distanță de la prima sa finală câștigată la Barcelona, în fața lui Juan Carlos Ferrero, Nadal a devenit pentru a 12-a oară campion la competiția desfășurată în Catalunya.
Ultimul act de azi a avut o însemnătate aparte pentru iberic. Nu doar pentru că a reprezentat prima finală din 2021, dar și pentru că era prilejul revanșei. În februarie, la Australian Open, Tsitsipas îl învingea incredibil în sferturi, după ce Rafa a condus cu 2-0 la seturi. Nu în ultimul rând, Rafa avea în față un adversar fără înfrângere pe zgură în acest sezon.
Partida a început slab pentru "Matador", care, deși e încă cel mai bun pe zgură, nu mai e - cel puțin pentru moment - la fel de dominant. Grecul s-a desprins la 3-1 rapid, însă Rafa și-a recalibrat jocul și nu i-a mai dat vreo șansă în primul set adversarului, impunându-se cu 6-4.
Tenis
Casper Ruud a bifat prima victorie a carierei în fața lui Nadal! Ce "l-a încurcat" pe Rafa
IERI LA 15:52

Tsitsipas a salvat două mingi de meci în setul doi al finalei cu Nadal, de la Barcelona

Istoria s-a repetat în setul secund, când elenul iar a reușit breakul devreme și s-a desprins la 3-1. Din nou numărul 3 mondial a revenit, pentru ca apoi, la 5-4, să beneficieze de două mingi de meci. Nu le-a fructificat, iar în gameul următor, pe propriul serviciu, a trebuit să înfrunte trei mingi de break consecutive. Cu o concentrare incredibilă, Nadal le-a salvat pe toate, iar în cele din urmă manșa secundă s-a decis la tie-break.
Acolo, Nadal a avut avantaj în start, însă Tsitsipas a revenit incredibil și a ajuns să aibă 6-4 și serviciul. Rafa a alergat incredibil în punctul în care grecul a servit pentru manșa secundă și a agățat aproape ireal o minge din apropierea fileului, pentru un voleu câștigător. Din păcate pentru iberic, la 6-6 a comis o dublă greșeală, iar apoi a returnat în fileu, astfel că Tsitsipas a devenit al doilea jucător din istorie care îi ia set jucătorului născut în Manacor în finalele de la Barcelona.
Nadal a reușit multe lovituri mai puțin convenționale în drumul spre al 12-lea titlu de la Barcelona.

Decisiv incredibil între Nadal și Tsitsipas, la Barcelona

S-a ajuns, astfel, în decisiv, unde cei doi au mers cu serviciul până la 5-4 pentru Tsitsipas, fără să se consemneze vreo șansă de break. La acest scor pentru grec, Rafa a servit pentru a rămâne în meci și a avut de salvat o minge de meci, la 30-40. Numărul 5 mondial a acuzat șocul, dar totuși a rămas suficient de puternic mental încât să salveze 3 mingi de break în gameul imediat următor. Nu a mai salvat-o însă și pe cea de-a 4-a, astfel că se părea că Nadal a făcut destul pentru a-și asigura victoria. Doar că meciul a fost unul pentru istorie și, la 6-5 în decisiv, ibericul s-a văzut iar în postura de a salva o minge de break. A făcut-o și apoi s-a impus, la capătul uni meci pentru istorie, scor 6-4, 6-7 (6), 7-5.
Cu victoria de la Barcelona, Nadal a bifat a 452-a victorie pe zgură în carieră. El a cucerit astfel al 61-lea titlu din carieră pe suprafața roșie, record all-time pe care îl deține din 2017. Atunci, după succesul de la Monte Carlo, Rafa ajungea la 50 de turnee câștigate în carieră, depășindu-l pe argentinianul Guillermo Vilas.
8 finale din 69 a pierdut Nadal pe zgură, suprafața sa favorită.
Grație acestui succes, Nadal acumulează 9810 puncte și revine pe locul doi în clasamentul mondial, devansându-l pe Medvedev. Novak Djokovic continuă să fie lider detașat, cu 11963 puncte. De partea cealaltă, Tsitsipas ajunge la 7980 puncte și îi face marcaj strâns lui Thiem, ocupantul poziției a 4-a în ATP.
3 ore și 39 de minute a durat partida dintre Nadal și Tsitsipas, fiind cel mai lung meci de trei seturi al anului. Recordul anterior fusese stabilit ieri, când Karatsev l-a învins pe Djokovic la Belgrad, în semifinale, după o dispută de 3 ore și 25 de minute.
Tenis
Nadal, aproape de dezastru în Chile! Forțele de ordine, depășite total de asaltul unui grup de fani
27/11/2022 LA 14:47
Tenis
Nadal și Alcaraz, nominalizați la premiul pentru sportivitate în 2022! Djokovic, rămas pe dinafară
26/11/2022 LA 14:34