Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Medvedev - Zverev, finala Turneului Campionilor (ora 18:00, Eurosport 2). Cifrele unei finale de vis

Cristian Mihală

Publicat 21/11/2021 la 13:11 GMT+2

Daniil Medvedev și Alexander Zverev dispută azi, de la ora 18:00 (în direct pe Eurosport 2 și Eurosport Player) ultimul mare meci din 2021. Cei doi se vor înfrunta în finala Turneului Campionilor.

Masters 2021 : Danil Medvedev a battu Alexander Zverev pour la 5e fois de suite.

Credit imagine: Getty Images

Dacă turneele de Grand Slam au fost în ultimul deceniu și jumătate o afacere în trei, "titanii" Federer, Nadal și Djokovic cedând rar câte o astfel de competiție, la Turneul Campionilor noua generație a reușit să impresioneze. Zverev (2018), Tsitsipas (2019) și Medvedev (2020) sunt ultimii câștigători ai competiției care adună la start cei mai buni 8 jucători dintr-un sezon. Acum, la Torino, noua locație a turneului, vom asista din nou la o bătălie între jucători NextGen, deși atât Medvedev, cât și Zverev au devenit între timp certitudini, fiind fără doar și poate între cei mai buni din lume.
Disputa dintre cei doi vine la doar 5 zile distanță de la thrillerul pe care cei doi l-au avut în grupe, când rusul s-a impus la capătul unui meci dominat de echilibru: 6-3, 6-7(3), 7-6(6). După acea confruntare, Medvedev a dezvăluit că "îi tremură mâinile" de oboseală și emoție, în timp ce Zverev a privit cu încredere spre o viitoare revanșă, în finală. "Încă am o șansă să câștig turneul și doar la asta mă gândesc acum", spunea neamțul cu origini în Rusia, după eșecul cu Daniil. Alexander a trecut aseară, după un nou thriller, de Djokovic, în semifinale, iar acum are șansa să obțină al doilea mare turneu al anului, după ce s-a întors de la Tokyo cu aurul olimpic.
CITEȘTE ȘI:

Medvedev vs Zverev, în finala Turneului Campionilor

Ambii jucători vin după un an fantastic. Medvedev caută al 5-lea trofeu al sezonului, care ar încununa un an în care rusul și-a trecut în palmares primul trofeu de Grand Slam al carierei (US Open). De partea cealaltă, Zverev a câștigat 6 trofee în 2021, bifând două semifinale de Grand Slam (Roland Garros și US Open).
Cei doi jucători au obținut cele mai multe victorii în acest an, astfel că cel care se impune azi va termina anul cu cele mai multe succese în 2021. Trebuie spus că aceste cifre vin, totuși, în contextul în care Djokovic nu a evoluat foarte mult, axându-se în general pe turneele de Grand Slam.
Cele mai multe meciuri câștigate în 2021
  • Daniil Medvedev - 58
  • Alexander Zverev - 58
  • Casper Ruud - 55
  • Stefanos Tsitsipas - 55
Medvedev pare să aibă un anumit avantaj în plan psihologic, după succesul de la începutul săptămânii, dar și unul în plan fizic. Rusul l-a expediat ieri pe Casper Ruud, în semifinale, scor 6-4, 6-2, în timp ce germanul a avut nevoie de o luptă pe muchie de cuțit cu Djokovic, 7-6, 4-6, 6-3, pentru a prinde ultimul act. Totuși, Zverev este un tenismen fantastic, care nu poate fi niciodată scos din ecuația câștigării unui turneu, independent de ce formă a arătat sau de cât de obosit este.
"Sascha are un serviciu incredibil și lovește foarte puternic. Se deplasează excelent, e un jucător complet, poate face orice pe teren", a spus Medvedev, după semifinala cu Ruud.

Cifrele disputei Medvedev - Zverev, din finala Turneului Campionilor

Cei doi jucători care vor evolua în ultimul act în Turneul Campionilor s-au întâlnit până în prezent de 11 ori. Medvedev conduce cu 6-5, dar în ultimii doi ani rusul a obținut 5 dintre aceste succese. Ultima victorie a lui Zverev la Medvedev a venit tocmai în 2019, în meciul din grupă, de la Turneul Campionilor.
Medvedev și Zverev au mai fost de două ori față în față într-o finală, de fiecare dată Daniil ieșind învingător (la Paris, în 2020 și la Shanghai, în 2019).
9-0 este raportul victorii/înfrângeri al lui Medvedev în ultimii 2 ani, la Turneul Campionilor. El a debutat în această competiție în 2019, când a pierdut toate partidele din grupă, dar de atunci nu a mai fost învins. Dacă va reuși să câștige la Torino, Daniil va fi primul jucător după Djokovic (2012-2015) care reușește să își apere titlul cucerit cu un an înainte.

Lucruri notabile, înainte de Medvedev - Zverev

  • Niciunul dintre finaliști nu a împlinit 25 de ani. E pentru prima oară din 2005 când în finala Turneului Campionilor se vor întâlni doi jucători atât de tineri. În urmă cu 16 ani, Federer(24) trecea de David Nalbandian (23), în finala disputată atunci la Shanghai.
  • Din 2015, când față în față au fost Federer și Djokovic, nu am mai avut o finală de Turneul Campionilor în care să fie prezenți doi foști câștigători ai competiției.
  • Zverev a trecut în semifinale de numărul 1 mondial, Novak Djokovic, iar acum îl are în față pe ocupantul poziției secunde în ierarhia ATP. Dacă va trece și de acesta, va fi pentru a 4-a oară în istorie când un jucător care câștigă competiția îi elimină pe parcurs pe primii 2 clasați în ierarhia ATP. Doar Lendl (1982), Edberg (1989) și Agassi (1990) au mai reușit asemenea performanțe.
  • Medvedev este primul jucător din istorie care termină neînvins Turneul Campionilor (2020), după ce cu un an înainte nu câștigase vreo partidă în această competiție.
Finala Turneului Campionilor, Daniil Medvedev - Alexander Zverev, este în direct pe Eurosport 2 și Eurosport Player, începând cu ora 18:00.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo