Novak Djokovic a câștigat în instanță dreptul de a rămâne în Australia și de a juca la Australian Open, dar lucrurile au luat o întorsătură oarecum neașteptată. Decizia judecătorului ar putea fi ignorată de autoritățile de la Antipozi și sârbul ar putea fi expulzat din țară, iar convingerile că acest lucru se va întâmpla au crescut în rândul jurnaliștilor australieni după ce au ieșit la iveală încălcări repetate ale legii din partea liderului mondial.
Djokovic a recunoscut faptul că a participat la un interviu cu un ziarist de la L'Equipe deși știa că este infectat cu Covid-19 (interviul a avut loc pe 18 decembrie, iar sârbul a fost testat pozitiv pe 16). În plus, jucătorul a admis că a a comis o eroare în formularul pe care l-a completat la sosirea în Australia, în care a specificat că nu a călătorit cu 14 zile înaintea zborului spre Antipozi, deși în realitate a mers din Serbia în Spania. În acest caz, Djokovic a invocat o eroare umană a agentului său, dar semnele de întrebare privind buna sa intenție rămân în continuare.
Liderul ATP așteaptă să afle dacă va fi lăsat sau nu să joace la Australian Open, dar riscă și alte sancțiuni. Potrivit presei internaționale, premierul sârb Ana Brnabic a anunțat că sportivul ar putea fi sancționat și în Serbia din cauză că a sărit peste izolarea obligatorie de 14 zile la care sunt supuși cei care se infectează cu Covid-19, ceea ce reprezintă "o încălcare gravă" a legilor.
Roland Garros
Novak Djokovic, dărâmat de ceea ce a trăit în Australia! "95% nu și-ar fi revenit niciodată"
ACUM 2 ORE
"Vreau să subliniez că am făcut tot posibilul pentru a asigura siguranța fiecăruia și am respectat obligațiile în materie de testare. Am asistat la un meci de baschet la Belgrad pe data de 14 decembrie, după ce s-a semnalat că un oarecare număr de persoane au fost testate pozitiv la Covid-19. Deși nu prezentau niciun simptom de Covid, eu am efectuat pe 16 decembrie un test antigen rapid, care s-a dovedit negativ, dar din prudență am efectuat în aceeași zi un test PCR oficial și aprobat.
A doua zi, am asistat la un eveniment de tenis la Belgrad pentru a înmâna premii unor copii și am făcut din nou un test antigenic rapid și am fost negativ. Eram asimptomatic și mă simțeam bine, nu am primit nicio notificare a unui rezultat pozitiv la un test PCR după acest eveniment. A doua zi, pe 18 decembrie, am fost la centrul meu de tenis din Belgrad pentru a îndeplini un angajament de lungă dată pentru un interviu și o ședință foto pentru L'Equipe. Am anulat toate celelalte evenimente, cu excepția interviului pentru L'Equipe. M-am simțit obligat să merg să realizez interviul pentru L'Equipe întrucât nu am vrut să fiu nepoliticos, dar am respectat distanțarea socială și am purtat mască, cu excepția portretului foto făcut.
După aceea am revenit acasă, după interviu pentru a mă izola pe durata perioadei impuse, dar, recunosc a fost o eroare de judecată și recunosc că am uitat să relatez despre acest angajament. În ceea ce privește declarația de călătorie, ea a fost depusă de echipa mea în numele meu, așa cum le-am spus fucționarilor de la imigrare la sosire, iar agentul meu și-a cerut scuze sincer pentru eroarea administrativă comisă, bifând caseta greșită privind călătoriile mele anterioare sosirii în Australia. A fost o eroare umană și cu siguranță nu act deliberat. Trăim momente dificile în această pandemie mondială și aceste greșeli se pot produce", a declarat Novak Djokovic prin intermediul unui comunicat de presă.
Citește și:

CE SE VA ÎNTÂMPLA CU DJOKOVIC DACĂ I SE VA ANULA VIZA

Șansele ca ministrul Imigrării, Alex Hawk, să decidă anularea vizei lui Djokovic sunt extrem de mari și se așteaptă ca joi dimineața să fie luată o hotărâre radicală. Un fost angajat al ministerului Imigrării din Australia a dezvăluit care vor fi procedurile în cazul în care viza sârbului va fi anulată, iar scenariul ar fi unul de coșmar pentru jucător.
"Cred că guvernul nu este foarte mulțumit de modul în care se dezvoltă acest subiect în mass-media și vrea să remedieze cât mai repede posibil această problemă. Decizia este una grea. Să anulezi viza este dificil, să nu o anulezi este la fel. Dar aș vrea să explic procedura în caz că viza lui Djokovic va fi anulată.
În acest caz, poliția de frontieră va fi imediat anunțată, iar apoi polițiști în uniforme negre și înarmați vor merge în locul în care se află Djokovic. Acesta poate fi reținut de oriunde, din camera de hotel sau chiar de pe terenul de tenis, cel mai probabil în prezența presei.
Ulterior, va fi dus într-un centru de detenție, unde va sta până când o eventuală contestație va fi soluționată în instanță. Întregul proces poate dura chiar și o săptămână, timp în care turneul de la Austrlian Open ar începe, iar totul va căpăta o tentă politică, guvernul dorind să prezinte situația în favoarea sa", a explicat, la o televiziune australiană, Abul Rizvi, fost subsecretar al Departamentului Australian pentru Imigrare.
Australian Open 2022 se vede în direct și în exclusivitate pe Eurosport și Eurosport Player (17-30 ianuarie).
Roland Garros
Roland Garros LIVEBLOG | Încep optimile de finală! Cele mai importante dueluri ale zilei
ACUM 3 ORE
Roland Garros
Roland Garros LIVEBLOG | S-au terminat toate meciurile din turul 3! Cum arată tablourile optimilor
IERI LA 07:03