Novak Djokovic a câștigat în instanță dreptul de a rămâne în Australia și de a juca la Australian Open, dar lucrurile au luat o întărsătură oarecum neașteptată. Decizia judecătorului poate fi ignorată de autoritățile de la Antipozi și sârbul ar putea fi expulzat din țară, iar convingerile că acest lucru se va întâmpla au crescut în rândul jurnaliștilor australieni după ce au ieșit la iveală încălcări repetate ale legii din partea liderului mondial.
Djokovic a recunoscut faptul că a participat la un interviu cu un ziarist de la L'Equipe deși știa că este infectat cu Covid-19 (interviul a avut loc pe 18 decembrie, iar sârbul a fost testat pozitiv pe 16). În plus, jucătorul a admis că a a comis o eroare în formularul pe care l-a completat la sosirea în Australia, în care a specificat că nu a călătorit cu 14 zile înaintea zborului spre Antipozi, deși în realitate a mers din Serbia în Spania. În acest caz, Djokovic a invocat o eroare umană a agentului său, dar semnele de întrebare privind buna sa intenție rămân în continuare.
În acest context, șansele ca ministrul Imigrării, Alex Hawk, să decidă anularea vizei lui Djokovic sunt extrem de mari și se așteaptă ca joi dimineața să fie luată o hotărâre radicală. Un fost angajat al ministerului Imigrării din Australia a dezvăluit care vor fi procedurile în cazul în care viza sârbului va fi anulată, iar scenariul ar fi unul de coșmar pentru jucător.
Roland Garros
Roland Garros | Istoria turneului de Grand Slam din capitala Franței
ACUM 15 ORE
"Cred că guvernul nu este foarte mulțumit de modul în care se dezvoltă acest subiect în mass-media și vrea să remedieze cât mai repede posibil această problemă. Decizia este una grea. Să anulezi viza este dificil, să nu o anulezi este la fel. Dar aș vrea să explic procedura în caz că viza lui Djokovic va fi anulată.
În acest caz, poliția de frontieră va fi imediat anunțată, iar apoi polițiști în uniforme negre și înarmați vor merge în locul în care se află Djokovic. Acesta poate fi reținut de oriunde, din camera de hotel sau chiar de pe terenul de tenis, cel mai probabil în prezența presei.
Ulterior, va fi dus într-un centru de detenție, unde va sta până când o eventuală contestație va fi soluționată în instanță. Întregul proces poate dura chiar și o săptămână, timp în care turneul de la Austrlian Open ar începe, iar totul va căpăta o tentă politică, guvernul dorind să prezinte situația în favoarea sa", a explicat, la o televiziune australiană, Abul Rizvi, fost subsecretar al Departamentului Australian pentru Imigrare, citat de The Sun.
Citește și:

COMUNICATUL TRANSMIS DE NOVAK DJOKOVIC

"Vreau mai întâi să abordez chestiunea dezinformării persistente privind activităţile mele şi participarea la evenimentele din decembrie care au precedat rezultatul meu pozitiv la testul PCR Covid. Este vorba de o dezinformare care trebuie corectată, în special pentru a linişti opinia publică în privinţa prezenţei mele în Australia şi să răspund la chestiuni care sunt foarte stresante şi preocupante pentru familia mea", arată Djokovic în comunicatul său.
"Vreau să subliniez că am făcut tot posibilul pentru a asigura siguranţa fiecăruia şi am respectat obligaţiile în materie de testare. Am asistat la un meci de baschet la Belgrad pe data de 14 decembrie, după ce s-a semnalat că un oarecare număr de persoane au fost testate pozitiv la Covid-19. Deşi nu prezentau niciun simptom de Covid, eu am efectuat pe 16 decembrie un test antigen rapid, care s-a dovedit negativ, dar din prudenţă am efectuat în aceeaşi zi un test PCR oficial şi aprobat", se mai arată în comunicat.
"A doua zi, am asistat la un eveniment de tenis la Belgrad pentru a înmâna premii unor copii şi am făcut din nou un test antigenic rapid şi am fost negativ. Eram asimptomatic şi mă simţeam bine, nu am primit nicio notificare a unui rezultat pozitiv la un test PCR după acest eveniment. A doua zi, pe 18 decembrie, am fost la centrul meu de tenis din Belgrad pentru a îndeplini un angajament de lungă dată pentru un interviu şi o şedinţă foto pentru L'Equipe. Am anulat toate celelalte evenimente, cu excepţia interviului pentru L'Equipe. M-am simţit obligat să merg să realizez interviul pentru L'Equipe întrucât nu am vrut să fiu nepoliticos, dar am respectat distanţarea socială şi am purtat mască, cu excepţia portretului foto făcut".
"După aceea am revenit acasă, după interviu pentru a mă izola pe durata perioadei impuse, dar, recunosc a fost o eroare de judecată şi recunosc că am uitat să relatez despre acest angajament. În ceea ce priveşte declaraţia de călătorie, ea a fost depusă de echipa mea în numele meu, aşa cum le-am spus fucţionarilor de la imigrare la sosire, iar agentul meu şi-a cerut scuze sincer pentru eroarea administrativă comisă, bifând caseta greşită privind călătoriile mele anterioare sosirii în Australia. A fost o eroare umană şi cu siguranţă nu act deliberat. Trăim momente dificile în această pandemie mondială şi aceste greşeli se pot produce".
"Deşi am apreciat că era important să abordez şi să clarific aceste informaţii eronate, eu nu voi face niciun alt comentariu, din respect pentru guvernul australian, autorităţi şi procesul în curs. Întotdeauna este o onoare şi un privilegiu să particip la Openul Australiei şi nu vreau altceva decât să mă întrec cu cei mai buni jucători din lume în faţa unuia din cel mai minunat public din lume".
Australian Open 2022 se vede în direct și în exclusivitate pe Eurosport și Eurosport Player (17-30 ianuarie).
Roland-Garros
Top 3 meciuri de urmărit în prima săptămână la Roland Garros pe tabloul feminin și pe cel masculin
20/05/2022 LA 12:35
Roland-Garros
French Open 2022: informații, premii și favoriți
18/05/2022 LA 20:44