Novak Djokovic a dominat turneele de Grand Slam în 2021. Sârbul de pe primul loc mondial a ajuns la 20 de turnee de Grand Slam în carieră, fiind la egalitate cu marii săi rivali, Rafael Nadal și Roger Federer. Acesta s-a impus la Australian Open, Roland Garros și Wimbledon, iar la US Open a pierdut în finala turneului în fața lui Daniil Medvedev, atunci când a fost aproape să realizeze Grand Slam-ul calendaristic, performanță realizată ultima dată de Rod Laver în 1969.
Cu un record fabulos, 27-1 în turneele de Grand Slam în 2021, Djokovic va face tot posibilul ca în 2022 să îi depășească pe Nadal și Federer. Cu toate acestea, Justine Henin, de cinci ori câștigătoare de Grand Slam, nu crede că Nole va putea să repete performanțele din acest an.
https://i.eurosport.com/2021/07/21/3177042.jpg
Australian Open
Novak Djokovic, învins în afara terenului! Guvernul australian salută victoria
ACUM 11 MINUTE
"Va fi foarte interesant cum se va descurca toată lumea. Daniil Medvedev a progresat, Zverev este și el pregătit să se lupte pentru un Grand Slam în 2022. Vom avea și revenirile lui Nadal și Thiem. Tsitsipas va trebui să își aleagă turneele mai bine, cred că el a făcut un pas înapoi în comparație cu ceilalți în ceea ce privește competivitatea.
Iar Novak Djokovic? Dar despre dorința lui? Mereu avem impresia că apetitul lui Novak Djokovic pentru victorie tot crește. Va continua în acest ritm? E dificil de spus. Va dori să câștige în continuare, dar are nevoie să își reîncarce bateriile.
A fost un sezon greu. El știe ce jucători vor avea oportunități mai bune, așa că nu va mai fi la fel de dominant cum obișnuia. Cel puțin, asta putem să ne asumăm. Dar Novak Djokovic este plin de surprize, uneori dificil de descifrat, alteori ușor. Va fi un sezon 2022 foarte interesant", a declarat Justine Henin pentru Eurosport.

Henin crede că soarta Grand Slam-ului calendaristic s-a decis la Jocurile Olimpice

Anul acesta, Novak Djokovic a avut o șansă uriașă de a realiza Grand Slam-ul calendaristic, performanță realizată ultima oară de Rod Laver, în 1969. Mai mult de atât, cu ocazia Jocurilor Olimpice, Nole a țintit către Golden Slam (câștigarea tuturor turneelor de Grand Slam + medalia de aur la JO). Din nefericire pentru el, a fost eliminat în semifinale de Alexander Zverev, ca apoi să piardă și finala mică în fața lui Pablo Carreno-Busta.
De asemenea, Nole a ales să participe și în turneul olimpic de dublu mixt, alături de Nina Stojanovic. Din nefericire pentru aceasta, după finala mică de la simplu, Nole nu a mai putut juca și în finala mică de la dublu mixt, ratând ocazia de a câștiga medalia de bronz.

Novak Djokovic, un monument de tristețe, după ce a ratat finala și la dublu mixt

Justine Henin este de părere că decizia lui Djokovic de a juca la Jocurile Olimpice de la Tokyo a fost decisivă în ceea ce privește realizarea Grand Slam-ului calendaristic.
"Cred că soarta Grand Slam-ului calendaristic a depins de participarea la Jocurile Olimpice. Bineînțeles, când ești un atlet de top, vrei să mergi acolo și să câștigi. Eu am avut această șansă, este un sentiment extraordinar.
Dar știm că Djokovic avea o misiune extrem de dificilă. El voia să câștige și mai mult, pentru că este o persoană ambițioasă. A vrut și acest Golden Slam, dar le-a pierdut pe amândouă, așa că putem să ne gândim că cel mai bun lucru ar fi fost să își încarce bateriile și să se concentreze pe ce ar fi fost mai oportun pentru el în acel moment.
Dar poți lua această decizie când te duci să îți reprezinți țara, când ești o persoană ambițioasă, așa cum e el? Evident, e ușor să comentăm despre asta, mai ales după ce s-a întâmplat deja".

Rezumatul finalei de la US Open 2021, Novak Djokovic - Daniil Medvedev, încheiată în trei seturi

După finala pierdută în fața lui Medvedev, Novak Djokovic a avut parte de o reacție caldă din partea spectatorilor prezenți pe Arthur Ash Stadium. Pentru Justine Henin, momentul de după finală a fost unul emoționant, în care a simțit că Djokovic a primit, în sfârșit, recunoașterea pe care o merită.
"Nu cred că este apreciat la adevărata sa valoare, pentru tot ce a realizat. Nu sunt mereu de acord cu comportamentul lui, dar pentru că vrea să facă totul foarte bine, pentru că vrea să fie plăcut, își mai iese din fire. Acesta este un lucru pe care lumea îl poate reproșa.
Dar să vedem acel moment, în care am văzut că lasă scutul jos, mi-a făcut pielea de găină. Să vedem acel moment de sinceritate, cred că a fost ceva frumos. Și deodată, parcă nimic nu mai conta, nici Grand Slam-ul calendaristic. Asta am simțit în acel moment", a mai spus Justine Henin.
Australian Open
Anunţul făcut de preşedintele Serbiei, când a aflat că Djokovic va fi expulzat din Australia
ACUM 40 MINUTE
Australian Open
3 mari câştigători de pe urma "ştergerii" lui Djokovic de pe tabloul Australian Open
ACUM O ORĂ