Iga Swaitek era acum 17 luni o jucătoare de pluton, o puștioacă talentată, dar fără strălucirea unei campioane. Roland Garros 2020 a fost rampa de lansare a unei jucătoare a cărei ascensiune a fost fantastică. Ajunsă la Paris de pe locul 54 WTA, poloneza a dat de pământ cu toate adversarele care i s-au împotrivit pe zgura pariziană. Swiantekm a devenit campioana de la Roland Garros cu cea mai slabă clasare din ultimii 45 de ani. E clar că succesul, la o vârstă fragedă, într-un turneu de Grand Slam poate veni cu o schimbare radicală a vieții, dar Iga nu s-a lăasat impresionată de atenția uriașă din jurul ei. Poloneza a continuat să-și îmbunătățească jocul, iar 2022 este anul în care devine numărul 1 mondial. Pe 4 aprilie această realizare va fi oficailă, odată cu eliminarea din clasament a lui Ash Barty, campioana de la Australian Open care a renunșat la tenis la 25 de ani. Succesul cu Golubic, din turul 2 de la Miami, este destul pentru ca Swiatek să primească această onoare de a coduce lumea tensului feminin.
"Nu mi-am imaginat acest moment și trebuie să fiu sinceră. Eu muncesc zi de zi pentru a juca din ce în ce mai bine și nu am crezut cu adevărat că se poate întâmpla. Este ireal! Mă bucur de fiecare moment, chiar dacă sunt artificii sau nu" a spus Swiatek după ce a primit flori pe terenul de la Miami de fostul număr 1 mondial, Lindsay Davenport.
Roland-Garros
French Open 2022: informații, premii și favoriți
ACUM 5 ORE
Swiatek are 20 de ani și este a 28-a jucătoare din circuit care ajunge pe locul 1 al clasamenmtului WTA, de la înființarea sa în 1975. Ca o comparație, în ultimii 47 de ani au fost 184 de turnee de Grand Slam și 52 de câștigătoare ale acestora. Siatek este cea mai tânără jucătoare care urcă pe primul loc în clasamentul WTA de la Caroline Wozniacki (și ea tot cu origini în Polonia). Daneza era cu 216 zile mai tânără în 2010, când a urcat în fruntea ierarhiei tenisului feminin.

Rezumatul partidei dintre Iga Swiatek și Sorana Cîrstea din optimile Australian Open 2022

Swiatek a ajuns la 12 victorii consecutive în circuit după ce s-a impus la Dubai și Indian Wells și este principala favorită la cucerirea titlului de la Miami.

Wilander: "Swiatek e pregătită să fie numărul unu mondial!"

Kim Clijsters a ajuns tot la 20 de ani pe primul loc în lume și este vrăjită de tenisul practicat de poloneză. "Creșterea pe care o văd la Iga este fabuloasă. Se concetrează incredibil și vede doar tenis, tenis, tenis. Admir această dorință uriașă de a reuși și o recunosc" a spus Clijsters.
Citește și:

Iga Swiatek a răspuns și la cea mai grea întrebare

Succesul în tenis înseamnă și o schimbare majoră a priorităților. Au fost multe fete în ultimii ani care au cucerit un titlu de Grand Slam sau au ajuns pe locul 1 în lume și nu au mai reușit să se concentreze pentru a-și consolida locul în istorie. Un antiexemplu în acest sens este Simona Halep, care a rezistat o perioadă foarte lungă în top 5 WTA.
Iga Swiatek are acum presiunea locul 1 în lume și a răspuns întrebării cu greutate "Cum se va schimba viață ta acum?"
"Nu am cum să controlez reacțiile oamenilor. Este un teritoriu nou pentru mine. E clar că așteptările vor fi mai mari, dar, sincer, face parte din această meserie. Din punctul meu de vedere, nimic nu se va schimba. Poate o să fiu mai atentă dacă am hainele curate. Sunt același om și asta contează cel mai mult" a spus Swiatek.
Rothesay Classic Birmingham
Simona Halep, anunțată pe lista de start la un turneu important, la care a participat o singură dată
ACUM 6 ORE
Tenis
Mihaela Buzărnescu e în ultimul tur al calificărilor la Roland Garros. Victorie cu Bandecchi
ACUM 10 ORE