Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Povestea Mariei Sharapova, o carieră cu năbădăi umbrită de scandalul de dopaj

Irina Aldea

Actualizat 19/04/2020 la 08:39 GMT+3

Maria Sharapova, indiferent de "petele" din CV, rămâne o atletă de referință și o tenismenă cu o carieră la care mulți copii visează atunci când pășesc pe un teren tenis, imaginându-și cum ar fi să poată și ei juca și câștiga pe cele mai spectaculoase arene ale lumii, să ridice mâna la final de meci și să salute miile de fani veniți special pentru ei la turneu.

Maria Sharapova of Russia looks frustrated in her first round match against Donna Vekic of Croatia on day two of the 2020 Australian Open

Credit imagine: Getty Images

Fost număr unu mondial și de cinci ori învingătoare în turneele de Grand Slam, Maria Sharapova împlinește azi 33 de ani. Ea s-a retras din activitate la începutul acestui an. Măcinată de o serie de probleme de sănătate, după ce a fost suspendată pentru dopaj, rusoaica a luat decizia de a îi spune adio sportului alb în luna februarie a acestui an. Într-un interviu pentru Vainty Fair, sportiva născută la Nyagan a explicat că a cochetat mult timp cu această idee și a realizat într-un final că nu mai are șanse să evolueze la cel mai înalt nivel, așa cum și-a obișnuit fanii.
Născută în 1987 în Rusia, la Niagan (Siberia de Vest), Maria Sharapova a avut primul contact cu sportul alb la vârsta de patru ani, atunci când a primit în dar de la părinții ei, Yuri și Yelena, o rachetă de tenis. Masha a demonstrat încă de la o vârstă fragedă că poate învăța foarte repede, fapt pe care mama și tatăl ei nu l-au ignorat.

Yuri și Yelena, fuga din calea accidentului nuclear de la Cernobîl și încercarea de a-i oferi Mariei totul

Yuri și Yelena, s-au întâlnit pentru prima dată în orașul Gomel, situat la aproximativ 150 de km de Cernobîl, acolo unde în 1986 a avut loc cel mai mare accident nuclear din istorie. În același an cu dezastrul din apropierea Prîpeat-ului, mama Mariei Sharapova a aflat că este însărcinată, iar pentru a evita posibilele efecte radioactive asupra sarcinii, Yuri și Yelena au hotărât să meargă spre est.
Sharapova
Părinții Mariei s-au stabilit la Niagan, locul în care Yelena a și dat naștere singurului ei copil. Yuri și-a găsit imediat de lucru în acea zonă, însă temperaturile erau prea scăzute pentru a putea trăi acolo (vestul Siberiei), fapt pentru care au început să economisească, iar când Maria a împlinit patru ani, întreaga familie s-a mutat la Soci, în Regiunea Krasnodar, pe litoralul estic al Mării Negre.

Începuturile unei cariere impresionante

Părinții Mariei au fost pasionați de tenis dintotdeauna, iar când Maria a împlinit patru ani, Yuri și Yelena i-au oferit o rachetă și au început s-o învețe cum să o mânuiască. Pentru că nu și-au putut permite o rachetă de tenis pentru copii, ei au tăiat mânerul celei mai mari pentru a eficientiza cât mai mult procesul de învățare. Pe când avea șase ani, Maria a călătorit la Moscova cu tatăl ei pentru o competiție în rândul copiilor. La eveniment a fost prezentă și legendara Martina Navratilova, care a observt imediat talentul înnăscut al Mariei și le-a sugerat părinților să ia legătura cu Nick Bollettieri, a cărui Academie de Tenis se afla tocmai în Florida.
Pe când avea nouă ani, Maria a ajuns în Statele Unite ale Americii doar cu tatăl ei, asta pentru că mama ei nu a putut obține viza imediat. În scurt timp, Maria a obținut bursa de studiu la Academia lui Bollettieri și a început să simtă gustul succesului. Nu a durat mult până ce Masha a semnat contracte importante cu branduri uriașe (Nike, Porsche etc.), și-a lansat propria linie de bomboane și ciocolată denumită ,,Sugarpova” (2012), și și-a creat propria fundație prin intermediul căreia a donat sume importante mai multor cauze (familii din Gomel afectate de accidentul nuclear de la Cernobîl, burse școlare pentru copiii din apropierea Cernobîlului). ,,Părinții mei nu au fost proști. Condițiile din Rusia nu erau cele mai bune pentru tenis”, spunea Maria cu mulți ani în urmă într-un interviu pentru Forbes, fiind perfect conștientă de faptul că poate răsplăti sacrificiile părinților ei prin succesul obținut din tenis.

Titluri, performanțe și depășirea accidentărilor

Maria a debutat la cel mai înalt nivel în circuitul feminin de tenis în 2001, însă rezultatele au început să apară de abia în 2003, atunci când a câștigat primele două titluri WTA (la Tokyo și Quebec), a debutat la toate cele patru turnee de Mare Șlem (cel mai bun rezultat fiind o optime de finală atinsă la Wimbledon) și a debutat în Top 100 WTA pe 16 iunie și în Top 50 pe 22 septembrie.
Un an mai târziu, Maria a reușit să pătrundă și în Top 10 WTA, pe 5 iulie, mai apoi Top 5, pe 15 noiembrie. În 2004, Sharapova a cucerit și primul ei titlu major, la Wimbledon, învingând-o în finală pe Serena Williams, devenind astfel a patra cea mai tânără campioană de Grand Slam din Era Open (după Hingis, Seleș și Austin). În același an a mai cucerit alte patru titluri (Birmingham, Seoul, Tokyo și Turneul Campioanelor). În 2005 a devenit și lider mondial pentru prima dată (pe 22 august), ea fiind cel de-al 16-lea lider din istorie în circuitul feminin de tenis. În total, Sharapova a petrecut pe prima poziție din clasament 21 de săptămâni. De-a lungul timpului, Maria și-a trecut în palmares 5 titluri de Mare Șlem (2004 – Wimbledon, 2006 – US Open, 2008 – Australian Open, 2012, 2014 – Roland Garros) și 36 de titluri WTA (ultimul în 2017, la Tianjin).
picture

#StarsBirthday : Cele mai importante momente ale finalei Sharapova - Halep de la Roland-Garros

Maria a avut parte și de neplăceri în cariera ei remarcabilă. Accidentările nu au ocolit-o nici pe Masha, care s-a confruntat de-a lungul timpului cu dureri crunte la umăr, gleznă, cot și picior. Cea mai serioasă problemă a fost accidentarea la umăr suferită în 2008. Atunci, Maria a trebuit să îndure o intervenție chirurgicală și a ratat Jocurile Olimpice de la Beijing. După operație, Sharapova a fost nevoită să stea departe de terenul de tenis timp de nouă luni. Chiar și așa, Maria a revenit și a mai cucerit apoi două titluri majore, pe zgura pariziană.

Suspendarea și revenirea Mariei Sharapova, sprijinită cu wildcard-uri de la organizatorii turneelor WTA

În 2016, la începutul lunii iunie, Maria Sharapova a făcut un anunț public în care mărturisea că a dat greș unui test antidoping efectuat după meciul din sferturile de finală ale Australian Open contra Serenei Williams. Testul cu pricina indica prezența substanței Meldonium, substanță care a fost interzisă de la 1 ianuarie 2016. De altfel, Sharapova a mai fost supusă unui test, pe 2 februarie, la Moscova, test care a indicat aceeași substanță. Maria a admis rezultatele, iar un tribunal din Londra a decis să o suspende pe rusoaică timp de doi ani din circuit, luând de asemenea hotărârea ca punctele și premiul de la Australian Open să fie retrase.
Într-un discurs public, Masha a descris sentința ca fiind ,,etrem de dură și nedreaptă” și a dezvăluit că nu știa de existența Meldoniumului pe lista substanțelor interzise, fiind convinsă de faptul că nu a intenționat nici măcar o secundă să încalce regulamentul antidoping. Din acest motiv, Sharapova a făcut imediat un apel la decizia inițială a tribunalului și a reușit să micșoreze perioada de pedeapsă, de la 24 de luni la 15. Fără clasament, misiunea Mariei Sharapova la revenire părea una extrem de dificilă, însă organizatorii turneelor WTA au transformat revenirea rusoaicei într-o oportunitate excelentă de a produce mai mult venit din vânzarea biletelor, fapt pentru care i-au acordat campioanei din Rusia mai multe wildcarduri. Prima astfel de invitație pe tabloul principal al unui turneu important s-a întâmplat chiar la Stuttgart, pe zgura indoor din Germania. Invitații au urmat apoi și la Madrid și Roma.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo