Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Roland Garros 2020, ziua 1 | 5 meciuri de neratat: #1 Wawrinka versus Murray

Cezara Paraschiv

Actualizat 27/09/2020 la 11:03 GMT+3

Roland Garros 2020, ziua 1 | Ultimul turneu de Mare Șlem al anului debutează astăzi, de la ora 12:00, în transmisiune directă pe Eurosport și Eurosport Player, meciul-vedetă fiind confruntarea dintre doi jucători cu câte trei titluri de Grand Slam în palmares: Stan Wawrinka versus Andy Murray.

Andy Murray og Stan Wawrinka

Credit imagine: Scanpix

Timp de 15 zile, Parisul devine capitala tenisului mondial, cu regalul pe zgură de la Roland Garros. Primele trei zile ale întrecerii programate între 27 septembrie și 11 octombrie sunt rezervate partidelor din primul tur de pe tablourile de simplu, feminin și masculin. Duminică, pe terenurile din complexul de la Porte D'Auteuil vor juca Simona Halep, Andy Murray, Stan Wawrinka, Venus Williams, Victoria Azarenka și mulți alții.
Belgianul David Goffin (cap de serie 11) și italianul Jannik au onoarea de a juca primul meci pe noul teren central Philippe Chatrier, varianta cu acoperiș și nocturnă. Cei doi sunt urmați pe teren de sărbătorita zilei - Simona Halep și Sara Sorribes Tormo, apoi de Caroline Garcia și Anett Kontaveit (#17). Ultimul meci de pe central îi va aduce față în față pe Stan Wawrinka și Andy Murray, în blockbuster-ul zilei. Fanii români vor fi, cu siguranță, și cu ochii pe duelul dintre Irina Begu și Jill Teichmann (al treilea meci pe Terenul 11, în jurul orei 15:30).
Grație parcursului excelent de la US Open, după patru ani, Victoria Azarenka va juca primul său meci din postura de cap de serie la un Grand Slam (după Roland Garros 2016), împotriva Dankăi Kovinic.
Eurosport vă prezintă cele mai interesante cinci meciuri de duminică, din ziua 1 de la Roland Garros.
Stan Wawrinka v Andy Murray este meciul zilei la Roland Garros 2020

1. Duel cu tradiție la Roland Garros: Wawrinka (#16) - Murray (wildcard), 8-12 la "directe", pe Eurosport 1 și Eurosport Player

Acest ultim meci din prigramul primei zile pe terenul Philippe Chatrier va rămâne, aproape sigur, cel mai tare duel al primei săptămâni la Roland Garros 2020, fiind posibil doar din cauza faptului că britanicul nu a revenit încă în partea superioară a clasamentului după chinul cu accidentările și operațiile de la șold, fiind în prezent în afara primei sute mondiale, motiv pentru care a și avut nevoie de invitație pe tabloul principal.
Fiecare având câte trei titluri de Mare Șlem în palmares, Wawrinka și Murray reiau o rivalitate stufoasă, ajunsă la episodul cu numărul 21, care a arătat tenis extrem de spectaculos de-a lungul anilor.
Andy Murray revine la Roland Garros pentru prima dată după 2017 și, culmea, are parte de același adversar care i-a încheiat la momentul respectiv parcursul la Paris. Semifinala din 2017 a durat patru ore și 34 de minute, fiind cel mai lung duel dintre cei doi și revenindu-i lui Wawrinka. Cei doi vechi rivali se intersectaseră la Roland Garros și în 2016, Murray ieșind învingător atunci, astfel încât se poate spune că, odată cu revenirea lui Andy la Grand Slam-ul de pe zgură, se reia și tradiționalul lor duel.
De la semifinala din 2017, Wawrinka și Murray au trecut amândoi prin câte două operații: elvețianul - la genunchiul stâng, iar britanicul - la șold. Andy a câștigat cel mai recent meci direct în fața lui Stan, în octombrie anul trecut, în finală la Antwerp, însă va avea o misiune infernală la primul său meci pe zgură după trei ani în fața campionului din 2015 de la Paris.
Wawrinka a favorizat zgura încă de la reluarea circuitului, mergând să joace două turnee Challenger la Praga (pe primul l-a și câștigat, însă s-a retras în timpul celui de-al doilea turneu). La Roma, elvețianul a suferit o foarte surprinzătoare înfrângere în fața tânărului italian Lorenzo Musetti.
  • Ultimul duel în turul 1 la un Grand Slam între campioni de Mare Șlem: Wimbledon 2012, Djokovic l-a învins pe Juan Carlos Ferrero.
  • Ultimul duel în turul 1 la Roland Garros între campioni de Mare Șlem: Yevgeny Kafelnikov l-a învins pe Michael Chang, în 1999.

2. Atenție, sărbătorită pe terenul de la Roland Garros: Halep (#1) - Sorribes Tormo, primul meci direct, pe Eurosport 1 și Eurosport Player

Simona Halep joacă pe terenul central Philippe Chatrier chiar în ziua în care împlinește 29 de ani. Nu va avea parte de o tribună plină care să îi cânte "La mulți ani!", în condițiile în care doar 1000 de spectatori au acces în complex, însă, cu siguranță, românca își va aminti mereu de această aniversare inedită, la Paris.
La fel ca în 2018, Halep este principală favorită a tabloului principal la Roland Garros. De la startul Erei Open, favorita #1 a câștigat de 19 ori trofeul, una dintre jucătoarele care au reușit acest lucru fiind chiar eleva lui Darren Cahill.

3. Roland Garros 2020, ziua 1: Duel la granița listei capilor de serie. Evans (#32) - Nishikori, 1-2 la "directe", pe Eurosport Player

Al doilea meci de pe Terenul 14 este un duel tare între doi jucători de 30 de ani vecini în clasamentul mondial, pe locurile 34 și 35. Britanicul Daniel Evans a prins ultimul loc pe lista capilor de serie pentru Roland Garros, în timp ce japonezul Kei Nishikori a rămas primul jucător în afara acestei liste a favoriților.
Deși fac parte din aceeași generație, Nishikori și Evans nu s-au întâlnit decât de trei ori în circuit și doar pe hard - un lucru destul de surprinzător. Britanicul a ajuns însă destul de târziu în elita tenisului, iar ascensiunea sa în Top 50 a fost curmată în 2017 când a fost depistat pozitiv cu cocaină. Până acum, toate duelurile lor s-au încheiat în minimum de seturi, două dintre ele fiind disputate în sistem best-of-five, la US Open și în vechiul format de Cupa Davis.
Deși abia la începutul acestei luni a revenit în competiție după o intervenție la cor efectuată în 2019, Nishikori pornește ca favorit în fața lui Evans, în condițiile în care britanicul are doar patru victorii pe zgură în carieră în circuitul principal (din 15 meciuri). De-a lungul anilor, Kei Nishikori a arătat cea mai mare constanță în Grand Slam-uri la Roland Garros, alternând începând cu 2015 doar prezențe în sferturi și optimi.
picture

Johanna Konta

Credit imagine: Getty Images

4. Coco debutează la Roland Garros. Konta (#9) - Gauff, primul meci direct, pe Eurosport 1 și Eurosport Player

Al treilea meci de pe terenul Suzanne Lenglen aduce debutul lui Coco Gauff la Roland Garros. Chris Evert o consideră o jucătoare de urmărit la ediția 2020, chiar dacă adversara sa este chiar una dintre semifinalistele ediției precedente.
La seniore, Gauff a disputat puține meciuri pe zgură, preferând să joace mai mult pe hard, pe continentul american, însă americanca are în palmares un trofeu chiar la Roland Garros, ca junioară, din 2018. La debutul său la celelalte trei turnee de Mare Șlem din calendar, Coco a reușit să ajungă cel puțin până în turul trei, obținând două victorii în fața lui Venus Williams și un succes în fața lui Naomi Osaka. Săptămâna trecută, Gauff a avut o prestație excelentă în fața fostei campioane de la Paris, Garbine Muguruza, împingând duelul lor de la Roma în set decisiv.
Va fi interesant și felul în care se va prezenta Johanna Konta, după recenta despărțire de antrenorul Thomas Hogstedt. Certitudinea e că, având pe teren două jucătoare capabile să producă lovituri în forță, meciul va fi unul foarte interesant.

5. Roland Garros 2020: Ce vrăji mai face Jannik? Goffin (#11) - Sinner, 0-1 la "directe", în direct pe Eurosport 1 și Eurosport Player

Tinerii jucători italieni au făcut senzație în circuit în ultimele săptămâni. În condițiile în care proaspătul câștigător al Challenger-ului de la Forli, cu victorii obținute la Roma în fața lui Wawrinka și Nishikori, Lorenzo Musetti (18 ani) nu a prins nici măcar calificările de la Roland Garros, toți ochii rămân pe Jannik Sinner, care va evolua duminică în primul meci pe centralul Phillipe Chatrier de la această ediție a turneului de la Roland Garros.
Sinner l-a învins deja în acest an pe Goffin, pe hard, la Rotterdam. Italianul este cu zece ani mai mic decât belgianul și va încerca să producă o nouă surpriză în acest sezon pe zgură, după ce la Roma l-a învins pe Stefanos Tsitsipas, în drumul spre turul al treilea. Antrenat de Ricardo Piatti, care i-a fost alături de final de carieră Mariei Șarapova, Sinner își face debutul, duminică, pe tabloul principal de la Roland Garros.
Roland Garros 2020, ziua 1
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo