În categoria revenirilor de legendă de la Roland Garros intră și finala din 1974, care îi aducea față în față pe Bjorn Borg (Suedia) și Manuel Orantes (Spania).
Cei doi jucători aveau la vremea respectivă profiluri total diferite. Borg avea doar 18 ani și era o stea în devenire, fiind la doar a 2-a prezență la Grand Slam-ul francez (pierduse în turul 4 la ediția din 1973) și fiind de asemenea cel mai tânăr jucător de pe tablou. Totuși, începutul anului 1974 i-a adus tânărului Borg primele 4 trofee din palmares, cel mai important dintre ele fiind obținut cu câteva săptămâni înainte de Roland Garros, la Roma, unde l-a învins în finală pe Ilie Năstase (6-3, 6-4, 6-2). Astfel, specialiștii îl vedeau deja pe Borg ca pe un potențial câștigător pe zgura pariziană.
În schimb, Orantes era ceva mai experimentat (25 de ani) și mai obișnuit cu fazele superioare ale unui turneu de o asemenea anvergură (făcuse semifinale la Roland Garros și la Wimbledon în 1972). Ibericul avea 14 turnee câștigate în carieră, dar la fel ca și adversarul său se afla pentru prima dată într-o finală de Grand Slam, iar emoțiile și-au spus cuvântul în final.
Roland-Garros
Top 5 puncte reușite de Rafael Nadal la Roland Garros 2021
02/06/2022 LA 09:38

#ReveniriDeLegendă Roland Garros | Bjorn Borg - Manuel Orantes, finala din 1974

La vremea respectivă, la turneul de la Paris se juca după sistemul cel mai bun din 3 seturi în primele 2 tururi, iar abia apoi se trecea la sistemul clasic pentru competițiile de Grand Slam (3 din 5 seturi). În drumul spre finală, Borg a avut mai mult de muncă, dar a dovedit multă stăpânire de sine pentru a supraviețui la două bătălii de cinci seturi, una în runda a patra împotriva americanului Erik van Dillen (0-6, 6-3, 6-3, 5-7, 6-3) și a 2-a în sferturile de finală, împotriva maxicanului Raul Ramirez (6-2, 5-7, 4-6, 6-2, 6-3), asta după ce și în primul tur avusese nevoie de set decisiv pentru a câștiga contra francezului Jean-François Caujolle (4-6, 6-0, 6-4).
De partea cealaltă, Orantes a avut emoții doar cu argentinianul Guillermo Villas, în fața căruia a revenit de la 0-2 la seturi și s-a impus în decisiv, în turul 3. În rest, ibericul nu a cedat niciun set în celelalte confruntări, astfel că era mult mai odihnit la ora marii finale.
Borg și Orantes se înfruntaseră până în acel moment de 5 ori. Ibericul conducea cu 3-2, dar suedezul avea un ascendent moral întrucât se impusese în precedentele două dueluri directe, ultimul dintre ele chiar înainte de Roland Garros, în sferturile de finală de la Roma (6-2, 7-5).

#ReveniriDeLegendă Roland Garros | Bjorn Borg s-a impus în premieră la Paris, după o revenire epică în finală

Marea finală s-a jucat pe 16 iunie 1974, în fața unei arene pline ochi, care a fost martora unui scenariu greu de imaginat. Experiența și prospețimea lui Orantes și-au spus cuvântul la început. Tehnica sa elegantă și loviturile câștigătoare l-au ajutat să depășească un Borg defensiv, adjudecându-și primul set cu 6-2.
Marșul ibericului a continuat și în debutul manșei secunde, acesta distanțându-se repede la 4-1. Borg a decis că nu mai are prea multe de pierdut și și-a ridicat brusc nivelul, câștigând 4 game-uri consecutive și având chiar șansa să egaleze la seturi la scorul de 5-4. Orantes a salvat set-point-ul, iar apoi s-a ajuns în tie-break, unde spaniolul a avut nervii mai tari și s-a impus cu 7-4.
Totuși, revenirea lui Borg fusese oarecum anunțată la jumătatea setului secund, iar Orantes nu a putut face față tăvălugului care s-a abătut asupra sa în ceea ce a urmat. Aflat cu spatele la zid, suedezul a început să joace din ce în ce mai bine, iar Orantes nu mai găsea răspuns. Jocul aproape perfect al lui Borg l-au scos efectiv din minți pe Orantes, care efectiv s-a prăbușit în ultimele 3 seturi, reușind să mai câștige doar 2 game-uri.
Așadar, Borg s-a impus cu 2-6, 6-7, 6-0, 6-1, 6-1 și a devenit cel mai tânăr jucător care a câștigat vreodată, în era Open, la Roland Garros (18 ani și 10 zile). Recordul i-a fost doborât abia în 1982, de conaționalul Mats Wilander (17 ani și 288 de zile), iar apoi și de Michael Chang, în 1988 (17 ani și 95 de zile).
https://i.eurosport.com/2021/05/25/3139488.jpg

#ReveniriDeLegendă Roland Garros | Bjorn Borg a devenit un star al tenisului după finala din 1974

Finala din 1974 a fost prima din era Open în care câștigătorul a revenit de la 0-2 la seturi. De atunci, doar Ivan Lendl (1984, contra lui Jonh McEnroe), Andre Agassi (1999, contra lui Andrei Medvedev) și Gaston Gaudio (2004, contra lui Guillermo Coria) au mai reușit să ridice trofeul deasupra capului după ce au fost conduși în ultimul act cu 2-0 la seturi.
Astfel, puștiul care începuse să uimească lumea tenisului de puțină vreme era acum o certitudine, iar titlul obținut la Paris în 1974 a fost primul dintr-o serie de 11 trofee de Grand Slam pe care și le-a trecut în palmares până în 1981. Suedezul a mai câștigat de alte 5 ori la Roland Garros și a cucerit de 5 ori și Wimbledon-ul.
Stilul său inconfundabil și psihicul său de fier, care i-a adus porecla de "Ice Borg", l-au transformat repede pe suedez în primul mare star al tenisului mondial. Popularitatea sa incredibilă a declanșat ceea ce specialiștii vremii au numit "Borgmania". Din păcate, tocmai celebritatea i-a încheiat brusc cariera lui Borg, acesta retrăgându-se subit în 1981, la doar 26 de ani, după 64 de turnee câștigate și 109 săptămâni petrecute în fotoliul de lider mondial. El a încercat o revenire istorică la începutul anilor '90, dar tenisul se schimbase enorm și reîntoarcerea a fost fără succes.
Manuel Orantes s-a mulțumit în finala din 1974 să cadă de pe un cal care avea să ajungă în scurt timp unul foarte mare. Ibericul nu a mai avut niciodată șansa de a se impune la Openul Parizian, dar și-a trecut totuși în palmares un titlu de Grand Slam, câștigând la US Open, în 1975 (l-a învins în finală pe Jimmy Connors).
Roland-Garros
New Kid on the Block: Alejandro Davidovich Fokina
17/04/2022 LA 07:41
Roland-Garros
Mărturia campioanei de junioare de la Roland Garros: "Mi-am văzut cei mai buni prieteni acum 2 ani"
18/06/2021 LA 13:29