Din această categorie selectă a revenirilor memorabile la Roland Garros nu putea lipsi finala masculină din 1984, dintre Ivan Lendl (Cehoslovacia) și John McEnroe (Statele Unite).
Cei doi jucători erau cei mai buni din lume la ora respectivă. McEnroe era lider mondial la startul turneului de la Roland Garros, dar zgura nu era suprafața lui favorită, astfel că specialiștii nu îi dădeau prea mari șanse. În schimb, Lendl, care se clasa pe locul 2 în ierarhia ATP, mai jucase o finală la Paris, în 1981 (a trecut de McEnroe în sferturile de finală), pierdută însă în fața în fața lui Bjorn Borg în 5 seturi.
Totuși, americanul avea 3 motive serioase să spere la victorie: în primul rând ajunsese în finala de la Paris fără să piardă vreun meci în acel an 1984; în al doilea rând câștigase ultimele 4 dueluri directe contra lui Lendl, 2 dintre ele chiar pe zgură, cu o lună înainte de Roland Garros; în al 3-lea rând avea deja 5 titluri de Grand Slam în palmares (3 la US Open și 2 la Wimbledon), pe când Lendl era încă în căutarea primului său mare triumf al carierei.
Roland-Garros
Top 5 puncte reușite de Rafael Nadal la Roland Garros 2021
02/06/2022 LA 09:38
Ambii jucători au defilat până în finală, pierzând fiecare câte un singur set pe parcurs. Opuși total ca stil de joc și ca personalități, nu era nimic străin că cei doi finaliști nu se plăceau deloc unul pe altul, ori, în astfel de condiții, era clar că va ieși o confruntare momorabilă.

#ReveniriDeLegendă Roland Garros | Ivan Lendl - John McEnroe, finala din 1984

Marea finală a avut loc pe 7 iunie 1984 și a început cu McEnroe în deplin control. Americanul care avea 25 de ani zburda pe teren, practicând un tenis nespecific zgurii, apelând foarte des serviciu-voleu, iar pe serviciul cehului lovind returul foarte repede punându-și adversarul în mare dificultate. Tactica a funcționat de minune și McEnroe și-a adjudecat repede primele 2 seturi cu 6-3, respectiv 6-2.
Însă McEnroe a fost recunoscut în carieră nu doar pentru jocul său fantastic, ci și pentru temperamentul său vulcanic, astfel că exista întotdeauna riscul ca el să "deraieze". Deși și-a păstrat calmul în primele două seturi, a fost nevoie doar de o scânteie pentru ca întregul meci să se transforme într-un calvar pentru american.
https://i.eurosport.com/2020/04/05/2803194.jpg
În biografia autorizată a lui McEnroe, publicată în 1990, autorul Richard Evans sugerează că soarele arzător, a accelerat condițiile în favoarea lui Lendl și a fost parțial responsabil pentru schimbare. Oricare ar fi fost motivul, schimbarea a început să se prefigureze în startul celui de-al treilea set, când McEnroe și-a pierdut calmul. Americanul era supărat din cauza zgomotului care venea prin căștile unui cameraman și la scorul de 1-1/0-30, pe propriul serviciu s-a îndreptat către cameraman și a țipat în căștile acestuia.
Acela a fost un punct de cotitură al partidei. Lendl a reușit break-ul apoi și chiar dacă McEnroe a revenit ulterior în set, cehul s-a impus cu 6-4. Pe măsură ce meciul avansa, oboseala începea să-și spună cuvântul asupra lui McEnroe, care de la un procentaj de 90% de puncte câștigate cu primul serviciu în setul 2, coborâse la 60%. Lendl știa că un meci de uzură îi este favorabil, iar cehul a încercat să lungească punctele cât de mult a putut.
Cu toate astea, McEnroe a avut o șansă uriașă în setul 4, când a reușit să se desprindă la 4-2. În game-ul următor s-a ajuns la 40-40, pe serviciul lui Lendl, iar un alt break al lui McEnroe ar fi însemnat finalul. Cehul a rămas însă cu nervii tari, și-a făcut serviciul, iar apoi a reușit să egaleze la 4. Setul a intrat în prelungiri, iar Lendl a fost mult mai bun pe final, reușind să se impună cu 7-5 și să trimită finala în decisiv.
Ultimul set a fost foarte echilibrat, dar tot McEnroe a avut prima șansă. El a avut 2 mingi de break la 3-3, însă Lendl le-a salvat și s-a menținut mereu în față. La 6-5 pentru ceh inevitabilul s-a produs, iar McEnroe a cedat pe propriul serviciu pierzând astfel cu 6-3, 6-2, 4-6, 5-7, 5-7, un meci pe care l-a avut în mână mult timp.
Așadar, Lendl a reușit o mică minune în finala din 1984, revenind de la 0-2 la seturi și câștigând prestigiosul trofeu. În Era Open, doar marele Bjorn Borg mai reușise o asemenea performanță, în finala din 1974 contra lui Manuel Orantes. Ulterior, doar Andre Agassi (1999, contra lui Andrei Medvedev) și Gaston Gaudio (2004, contra lui Guillermo Coria) au mai reușit să revină de la 0-2 la seturi în ultimul act de la Roland Garros.
https://i.eurosport.com/2016/05/24/1861411.jpg

Roland Garros | Finala din 1984, singura jucată de John McEnroe la Paris

Anul 1984 a fost fără îndoailă cel mai bun din cariera lui John McEnroe. Americanul a trecut repede peste înfrângerea dureroasă din finala Grand Slam-ului parizian și a cucerit cel de-al 3-lea titlu la Wimbledon, după victoria sa cu 6-1, 6-1, 6-2 asupra lui Jimmy Connors în finală, considerată de mulți cea mai bună prestație a unui tenismen într-o finală de pe iarba londoneză.
În toamnă, McEnroe și-a luat revanșa în fața lui Lendl, învingându-l categoric în finala de la US Open, scor 6-3, 6-4, 6-1. Astfel , americanul a încheiat anul 1984 pe primul loc mondial, cu 2 titluri de Grand Slam câștigate și cu numai 3 înfrângeri. Totuși, titlul de la US Open a fost ultimul câștigat în carieră de McEnroe, care deși a rămas un jucător de top mulți ani de atunci înainte nu a mai ridicat niciun trofeu major deasupra capului.
Pentru Lendl, victoria de la Roland Garros a fost momentul de declic în carieră. Pentru ceh au urmat alte 7 titluri majore, dintre care 2 chiar pe zgura de la Paris (1986 și 1987). Lendl a ocupat poziția de lider mondial timp de 270 de săptămâni pe parcursul carierei și a câștigat în total 94 de titluri ATP, doar Roger Federer (103) și Jymmy Connors (109) având mai multe.
Fiecare turneu ATP Masters 1000 și toate cele patru turnee de Mare Șlem sunt în direct, la cerere și fără reclame pe Eurosport Player.
Orice lovitură de la Roland Garros de pe Eurosport vă este oferită de Unibet.
Roland-Garros
New Kid on the Block: Alejandro Davidovich Fokina
17/04/2022 LA 07:41
Roland-Garros
Mărturia campioanei de junioare de la Roland Garros: "Mi-am văzut cei mai buni prieteni acum 2 ani"
18/06/2021 LA 13:29