1. Iga Swiatek, jucătoarea care a învins-o pe Halep la Roland Garros: "Am o obsesie pentru muzică"

Încă din fișa prezentare, Iga Swiatek se prezintă drept o mare fană a muzicii rock. Iar într-un interviu-portret, poloneza declara: "Am o mare obsesie pentru muzică. Am muzică pentru fiecare stare de spirit, dar, în general, ador rock-ul. Ador 'Pink Floyd'. Dacă vreau un pic de pop, atunci prefer ABBA. Îmi mai plac 'Coldplay', 'Florence and the Machine', Santana. Când am chef de ceva mai agresiv, AC/DC mă duce în starea potrivită. Am tot ascultat 'Thunderstruck' înainte de meciuri", mărturisea Swiatek pentru WTA. Adolescenta din Polonia intră de obicei pe teren cu căști în urechi, rutină pe care a respectat-o și înaintea duelului cu Simona Halep, de duminică. Antrenorii cu care a lucrat de-a lungul anilor au orientat-o, fără voia lor, spre muzică, iar în prezent Swiatek mărturisește că și-a îmbogățit playlist-ul cu puțin jazz.

2. Tatăl Iui Swiatek a fost la Jocurile Olimpice în 1988

Australian Open
Simona Halep a dezvăluit cine e sportiva sa preferată! Ce i s-a părut cel mai greu la AustralianOpen
ACUM 2 ORE
Tomasz Swiatek a fost sportiv de performanță. În 1988, el a participat în concursul de canotaj de la Seul, câștigând finala B de la "patru vâsle" și terminând pe locul 7 în clasamentul final. Tomasz a iubit tenisul și și-a îndrumat ambele fiice spre acest sport nobil. Sora cu trei ani mare a fost primul model pe teren pentru Iga Swiatek.Și acum, Iga are un mic regret: nu a apucat să o învingă niciodată pe sora sa, întrucât aceasta s-a lăsat de sport înainte de a împlini 18 ani, din cauza unei accidentări.

3. Jucătoarea care a învins-o pe Halep la Roland Garros tocmai și-a dat examenele

Iga Swiatek a mărturisit recent că este în al nouălea cer după ce a trecut cu bine de examenele maturității. Ea a ales un liceu privat, pentru a avea mai multă libertate de a călători și mai multă înțelegere din partea profesorilor. Ca și Simonei Halep, la școală cel mai mult i-a plăcut matematica. Nu a suportat însă orele de spaniolă.

4. Iga Swiatek lucrează cu un psiholog sportiv de la 17 ani

"Cu un an înainte de asta, îmi spuneam că nu voi face niciodată așa ceva, mi se părea stupid. Dar, nu este doar asta. Per total, mă concentrez pe rutinele mele și dau acum mai multă importanță acestui aspect", declara Iga Swiatek. Acum, lucrează la acest capitol cu o fostă sportivă profesionistă, pe filiera sporturilor nautice. "Daria m-a făcut să fiu mai isteață. Știu mai multe acum despre sport și despre psihologia sportivă, îmi înțeleg mai bine sentimentele și pot să vorbesc mai ușor despre ele", a declarat Swiatek la conferința de presă după duelul cu Halep.

5. Iga Swiatek s-a accidentat chiar în ziua în care a împlinit 18 ani

Născută pe data de 31 mai, la Varșovia, în 2001, Iga Swiatek se sărbătorește în mod normal în sezonul Roland Garros-ului. Anul trecut, când a reușit chiar la Paris să se califice în premieră în săptămâna a doua la un Grand Slam, Swiatek a tras o sperietură zdravănă de ziua ei. "A fost cea mai ciudată aniversare, pentru că m-am accidentat de ziua mea. M-am speriat rău de tot, am luat pastile pentru durere - pastilele pentru durere sunt minunate, mi-au salvat viața". Swiatek se antrena în ziua liberă dintre meciuri, înaintea turului trei, cu Monica Puig, când s-a accidentat la spate.
  • În 2018, Iga Swiatek a câștigat competiția junioarelor la Wimbledon.
  • În 2020, ea a reușit rezultate mult mai bune în turneele de Mare Șlem: dintr-un total de 11 victorii până în prezent, 7 au venit în Grand Slam-uri (optimi la Australian Open și sferturi - cel puțin la Roland Garros).
Australian Open
Australian Open LIVE BLOG | Medvedev, în semifinale, după o partidă ireală cu Auger-Aliassime
ACUM 7 ORE
Australian Open
Mesajul impresionant al Simonei Halep, la plecarea din Australia
IERI LA 06:24