Suedezul Mats Wilander, câştigător a şapte turnee de Grand Slam, a avertizat că tenisul îşi va pierde din intrigă şi personalitate, riscând să devină un joc video, în contextul în care tehnologia video câştigă tot mai mult teren la turneele de tenis, înlocuind arbitrii de linie.
În acest an, organizatorii turneului Australian Open au înlocuit arbitrii de linie cu sistemul electronic Hawk-Eye, iar organizatorii de la US Open au anunţat că vor utiliza de asemenea tehnologia video pe toate terenurile la Flushing Meadows în 2021.

Mats Wilander blamează tehnologia video în tenis

Tenis
Numirea lui Beltz, o idee rea pentru Emma Răducanu? Mats Wilander: "Să caute să se dezvolte singură"
26/11/2021 LA 11:29
''Îmi plac arbitrii de linie şi îmi place sistemul în care jucătorii au câte trei challenge-uri. Am crezut că asta a adăugat ceva în tenis, pe care l-am pierdut. Avem aşa de multe 'raliuri' incredibile între cei mai buni jucători din lume. Alexander Zverev şi Matteo Berrettini la Madrid au jucat unele puncte nebuneşti. Dar, probabil la peste 50% dintre puncte nu au fost mai mult de două lovituri'', a afirmat Wilander.
Deciziile arbitrilor de linie vor fi înlocuite de tehnologia video în timp real, înlocuind sistemul de challenge-uri, prin care jucătorii puteau contesta judecata arbitrilor: ''Cred că exista un soi de intrigă când un jucător are de ales. OK, acesta este un punct suficient de important ca să fac un challenge? Cred că era o întorsătură interesantă. Îl făcea pe jucător să se mai gândească o dată. Acum nu mai avem o decizie la linie. Cred că asta doar îndepărtează ceva din personalitatea de pe teren'', a adăugat Wilander.
Roland Garros rămâne singurul Grand Slam unde nu este utilizată tehnologia video, iar arbitrii de scaun au decizia finală prin analiza urmei lăsate de minge pe zgură. Fostul jucător suedez este de părere că arbitrajul cel mai controversat era în fotbal, dar acesta era unul dintre motivele pentru care jocul a devenit aşa de popular: ''Cred că din cauza pasiunii absolute a lumii, elementul uman şi eroarea umană a provocat anumite pierderi şi intriga între fani. Există intrigă în fotbal pentru că nu este perfect, viaţa nu este perfectă şi fotbalul nu este perfect. Cred că vom transforma tenisul într-un joc video. Nu suntem esport, avem un sport în care te poţi mişca şi poţi avea contract uman''.
Fiecare turneu ATP Masters 1000 și toate cele patru turnee de Mare Șlem sunt în direct, la cerere și fără reclame pe Eurosport Player.
Tenis
Mats Wilander, uimit de puterea mentală a lui Djokovic: "Nu credeam că-și va mai reveni vreodată!"
14/11/2021 LA 10:56
Wimbledon
Mats Wilander știe de ce are nevoie Simona Halep pentru a se impune la Wimbledon! "Jocul ei e solid"
11/06/2021 LA 14:53