Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Djokovic "atacă" titlul de GOAT în toate sporturile: "Dacă nu eram din Serbia..."

Cristian Mihală

Actualizat 11/09/2023 la 11:38 GMT+3

Novak Djokovic a fost întrebat, la conferința de presă de după finala US Open, câștigată în fața lui Medvedev, dacă se poate include în discuția privind cel mai bun sportiv din istorie. Elegant, Nole a spus că specialiștii sunt în măsură să judece acest lucru, dar e convins că, cel puțin în tenis, ar fi fost mult mai mediatizat, dacă nu provenea dintr-o țară mică, din sud-estul Europei.

Djokovic - Medvedev - US Open Rezumat

Apărut în tenis mai târziu decât ceilalți doi mari titani ai sportului alb, Federer și Nadal, Nole nu a beneficiat de atenția pe care ar fi meritat-o. Tenisul era polarizat între Roger și Rafa, astfel că sârbul nu a atras de partea sa un bazin de fani la fel de mare și mai mereu a fost pus de presă în umbra celorlalți doi mari jucători.
Acum, după victoria din finala US Open, 6-3, 7-6, 6-3 cu Medvedev, Novak a egalat recordul all-time de Grand Slamuri al lui Margaret Court. El are cu două turnee de Mare Șlem mai mult decât Nadal și discuția privind GOAT-ul în tenis e, în opinia multora, închisă. Presa de la Belgrad îl consideră însă pe favoritul lor cel mai mare sportiv din istorie, peste Michael Phelps, Michael Jordan sau Muhammad Ali, ca să numim doar 3 dintre sportivii legendari care au scris istorie de-a lungul timpului.
Întrebat dacă locul lui este în această listă selectă, sârbul a dat dovadă de modestie, explicând că nu este în măsură să facă astfel de judecăți, neavând suficiente cunoștințe în materie. Totuși, Djokovic se consideră o "victimă" a faptului că provine din Europa de Est, altfel ar fi avut parte de un cu totul alt tratament, încă din 2011, când a început să domine total tenisul mondial.
"Te voi lăsa pe tine și pe toți ceilalți să discutați și să decideți dacă merit să fac parte din această discuție, a celui mai bun sportiv din istorie. Adevărul este un lucru: dacă nu aș fi fost din Serbia, aș fi fost ridicat până la cer de mulți ani în lumea occidentală.
Dar, hei, face parte din călătoria vieții mele, sunt recunoscător că sunt din Serbia, originile mele îmi dau credință și speranță. De aceea tot ceea ce obțin este mai dulce și mă împlinește și mai mult", a explicat Djokovic în conferința de presă de după confruntarea cu Medvedev.

Djokovic, despre momentul psihologic al finalei US Open, cu Medvedev

Sârbul a început perfect partida, dar în setul secund Medvedev a echilibrat balanța. În multe momente, numărul 3 ATP și-a dominat adversarul, iar la 6-5 chiar a beneficiat de o minge de set, pe serviciul lui Novak. Daniil a avut acel punct în mână, dar, deși avea varianta să îl paseze pe cel mai titrat jucător din istorie în lung de linie, a căutat crossul, permițându-i lui Djokovic să facă un voleu ușor.
Setul al doilea a durat o oră și 45 de minute și cu siguranță că a avut un impact decisiv la nivel mental, lucru admis la final de rus. Nole a părut slăbit la finalul setului secund, dar, chiar și așa, a tras cu dinții de orice punct, înțelegând cât de important e să facă 2-0 pe tabelă. Sârbul știa foarte bine că un set pierdut poate să răstoarne balanța în favoarea adversarului, astfel că s-a agățat de orice punct, ca un adevărat gladiator.
În tie-break, capacitatea de a aduce cel mai bun tenis în momente critice (procentajul său în tie-breakuri, în 2023, e fantastic: 26-5) a făcut diferența.
"Al doilea set a fost cheia, nu cred că am jucat un set atât de lung în viața mea. Probabil a fost mai bun în setul doi, dar am reușit să-l întorc în tiebreak. Am fost foarte uşurat să câştig setul al doilea, Medvedev este unul dintre cei mai buni în a te face să mai loveşti o minge în plus. Nu-mi amintesc să fi fost atât de obosit după schimburi vreodată. Am simțit că nu pot să respir, am simțit că nu îmi mai controlez picioarele", a explicat sârbul după partidă.
Pentru Djokovic acesta a fost al patrulea trofeu cucerit la Flushing Meadows după cele din 2011, 2015 şi 2018, în zece finale jucate la New York.
În iunie, sârbul a devenit cel mai titrat jucător la masculin, după ce şi-a trecut în palmares cel de-al 23-lea titlu de Mare Şlem la Roland Garros, depăşindu-l pe Rafael Nadal (22).
La 36 de ani, Djokovic redevine liderul clasamentului ATP luni şi va ajunge la 390 de săptămâni pe prima poziţie mondială, ducând mai departe recordul pe care îl deţinea.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo