Sub acoperișul retractabil al arenei Arthur Ashe, tenisul spectacol a încântat asistența. La capătul unui meci care a avut numeroase momente de o explozie rară, Novak Djokovic a ridicat trofeul US Open pentru a treia oară în carieră. Victoria sa îl duce la 14 titluri de Mare Șlem câștigate în carieră, egalând numărul lui Pete Sampras. Doar Roger Federer și Rafael Nadal au mai multe.
Djokovic a făcut excelent față unui adversar mai puternic fizic, dar nu la fel de rezistent și de agil. Evitând de multe ori forehandul, arma principală a lui Del Potro – cu care argentinianul a reușit câteva lovituri absolut senzaționale – sârbul a jucat un tenis „de procentaj” impecabil, câștigând și duelul tactic mult anticipat dintre cei doi.
Partida a început într-o notă de echilibru, însă Del Potro părea să fie ajutat de forța sa, câștigându-și primele servicii mai ușor decât adversarul său. S-a mers cap la cap până la 4-3, unde sârbul a făcut un game superb de la 40-0 pentru a face break pe serviciul argentinianului. Câteva clipe mai târziu, Djokovic își adjudeca primul set, 6-3, iar Del Potro – care ar fi avut nevoie de un start bun pentru a avea șanse reale la victorie – deja avea o misiune foarte grea în față.
Australian Open
"Totul a devenit un circ" Victoria Azarenka rupe tăcerea în legătură cu situația lui Djokovic
ACUM 8 MINUTE
A urmat un set doi extraordinar, unul dintre cele mai interesante și încărcate din întregul turneu. Djokovic a ratat două șanse de break în chiar primul game, arătând capabil să se desprindă potențial decisiv. A făcut-o în game-ul al treilea și apoi și-a ținut cumpătul pentru a face 3-1. Del Potro ar fi putut foarte bine să se stingă, însă argentinianul a strâns din dinți în încercarea de a nu pierde urma adversarului său și a reușit un break improbabil pentru a echilibra din nou setul la 3-3. După ce a câștigat următorul game la 0 pe propriul serviciu, a urmat un game fabulos de 20 de minute. Niciunul dintre jucători nu adorit să cedeze, succesiunea de puncte intense fiind hipnotizantă. Del Potro a ratat trei mingi de break, iar după opt egalități, Djokovic a egalat la 4. Cumva firesc, setul a intrat în tie-break, unde ambii jucători au făcut câteva erori, însă argentinianul a fost cel care a suferit mai mult de pe urma lor.
Djokovic a câștigat setul, 7-4 în tie-break, și părea cu adevărat scăpat în câștigător. Niciodată în cele 5 situații similare din trecut, când sârbul a condus cu 2-0 la seturi în finale de Mare Șlem, el nu a pierdut. Nu s-a întâmplat nici de data asta. Djokovic a câștigat pe serviciul advers la 2-a, dar, remarcabil, Del Potro a avut din nou forța să revină, obținând re-break-ul. La 4-3 însă, sârbul a lovit decisiv, făcând 5-3, iar un game mai târziu, campionul sărbătorea o victorie specială.
Ultimele două turnee de Mare Șlem i-au revenit sârbului, care este cu siguranță jucătorul cel mai în formă din circuitul masculin. După ce a trecut cu bine de accidentarea sa și de operația la cot, Djokovic a revenit la forma de top. Când joacă așa cum a făcut-o la New York, este greu ca cineva să-i stea în cale.
***
Seria de articole dedicate turneului de la US Open este susținută de Köber.
Australian Open
Zverev - Millman - Australian Open
ACUM 17 MINUTE
Australian Open
Monfils - Bublik - Australian Open
ACUM 29 MINUTE