Fostul lider mondial din WTA s-a calificat în turul secund la Flushing Meadows după ce a trecut de americanca Nicole Gibbs, locul 135 WTA, scor 6-3, 3-6, 6-2, la capătul unui meci care a durat o oră și 53 de minute de joc. Prezentă pe tabloul principal ca lucky loser, Gibbs a reușit să-i pună Simonei ceva probleme în primul tur, mai ales în setul doi, pe care l-a și câștigat, trimițând astfel partida în set decisiv.

Lupta câștigată din turul 1, benefică în vederea următoarelor dueluri

Simona a început foarte bine meciul din turul întâi și s-a impus după 41 de minute de joc, scor 6-3. Manșa secundă a fost în oglindă cu primul set, câștigată cu același scor, în același timp, dar de către adversară, care a prestat un joc agresiv, a venit mai des în față și a reușit cumva să o trimită pe Simona în spatele liniei de fund. Totuși, ocupanta locului 4 a reușit în decisiv să joace cel mai eficient pe durata întregului meci și s-a impus după 31 de minute de joc, scor 6-2.
Australian Open
Australian Open LIVE-BLOG | Osaka, bătută de Anisimova! Nadal, în optimi! Rezulatele zilei
ACUM 11 ORE
Desigur, oricine ar prefera să aibă parte de un prim meci facil, pe care să-l câștige la pas și să evite buclucul atât de devreme în turneu. Totuși, primejdia și durata îndelungată a unui meci din primul tur pentru o favorită la câștigarea marelui trofeu pot fi benefice, de multe ori mult mai favorabile decât un meci câștigat ușor. În turul secund, Simona o va întâlni pe Taylor Townsend, 116 WTA, o jucătoare pe care a mai învins-o de trei ori din tot atâtea meciuri jucate de cele două. Pe hârtie, sportiva noastră va avea parte de un meci accesibil. Rămâne de văzut care va fi desfășurarea evenimentelor din meci. Dacă trece de americancă, Simona se va întâlni cu învingătoarea dintre Sorana Cîrstea și Aliona Bolsova-Zadoinov.

Oboseală fizică vs. Putere mentală

În cadrul turneelor majore este un fapt firesc să se acumuleze mai multă oboseală fizică, asta pentru că, evident, sunt șapte tururi de trecut până la linia de finish, dar și pentru că mizele sunt uriașe, deci și adversarii sunt mai înverșunați și mai dornici să câștige. Pentru un cap de serie este cu atât mai dificil în primul tur, asta pentru că presiunea de a trece mai departe atârnă greu pe umeri. Gândul de a eșua, de a fi învins încă din runda inaugurală, este fără îndoială prezent în mintea oricărui jucător favorit la câștigarea titlului.
Chiar și așa, în tenis, aceste elemente pălesc în fața acelui plus de putere mentală pe care adevărații campioni îl au în momentele în care sunt puși în dificultate. De foarte multe ori, jucătorul favorit care s-a chinuit în primul tur a ajuns în final să dispute fazele superioare și chiar să câștige turneul, asta pentru că nivelul încrederii crește după ce-și demonstrează că poate, după ce se obișnuiește cu terenul, cu mediul, cu vibrația publicului.

Primul tur, "cel mai dificil" hop

Simona Halep a afirmat adesea că primul tur este cel mai greu la orice turneu, dar mai cu ardoare la competițiile majore. ,,Mă simt mai uşoară acum, mult mai bine că am putut câştiga un meci în sfârşit la acest turneu, nu mă simt extraordinar la începutul turneului, dar de fiecare dată când am jucat meciuri grele la început am ajuns în sferturi, în semifinale, aşa că sunt încrezătoare, simt că jocul meu este acolo, mă mişc bine, am nevoie doar de un pic de încredere psihică şi acum încerc să o obţin", a mărturisit Simona la conferința de presă de după meci.
Pentru Simona, presiunea de a fi din nou învinsă în primul tur la New York trebuie să fi cântărit greu asupra umerilor, asta pentru că nu mai reușise de doi ani să depășească această etapă, iar semnele de întrebare erau din ce în ce mai accentuate în privința reușitelor ei la acest turneu.

Cel mai recent exemplu, Wimbledon 2019, turneul perfect

Simona a impresionat întreaga lume a tenisului mondial în momentul în care a cucerit titlul la Wimbledon, asta din cauza a două considerente: nimeni nu se aștepta, iar maniera în care a câștigat a fost extrem de impunătoare. Desigur, primul tur a fost unul ,,tricky”, chiar dacă scorul ar putea contrazice. 6-4, 7-5 cu Aliaksandra Sasnovich. Victorie în minimul de seturi, într-o oră și 38 de minute, însă jocul a arătat diferit. Sportiva din Belarus a avut șansele ei și ar fi putut trimite meciul în setul trei.
Nu s-a întâmplat acest lucru, iar Simona s-a calificat mai departe. În turul doi, cel cu Mihaela Buzărnescu, a cedat primul și singurul set din tot turneul. Au urmat meciuri dificile cu Azarenka, Gauff, Zhang, Svitolina și Serena, adversare tari, unele dintre ele având prima șansă cu Simona, însă puterea fizică, dar mai ales mentală, au fost cele care au contat cel mai mult în final.
Australian Open
Barbara Schett, impresionată de Simona Halep. Ce a remarcat expertul Eurosport la româncă
ACUM 12 ORE
Australian Open
Anunţul făcut de Osaka, după ce a fost eliminată de eleva lui Cahill, deşi a avut 2 mingi de meci
ACUM 13 ORE