Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#MeciuriMemorabile Povestea "celui mai frumos meci din toate timpurile", Federer-Nadal, Wimbledon 2008

Irina Aldea

Actualizat 06/07/2021 la 13:10 GMT+3

6 iulie 2008 a reprezentat ziua în care "cel mai frumos meci din istorie", așa cum este considerată de mulți finala de la Wimbledon, a fost disputat.

Nadal

Credit imagine: Getty Images

Doi dintre cei mai mari tenismeni ai istoriei sportului alb, Roger Federer și Rafael Nadal, au oferit în 2008 o finală despre care se va spune întotdeauna că este un reper în tenis. Dacă există dezbateri privind cel mai frumos meci de tenis văzut vreodată, cu siguranță finala din 2008 de la Wimbledon se va poziționa în pole-position să câștige acest titlu.
La finalul a patru ore și 48 de minute de joc (de fapt șapte ore din cauza a trei întreruperi provocate de ploaie), marele campion iberic s-a impus, scor 6-4, 6-4, 6-7(5-7), 6-7(8-10), 9-7. Acel meci reprezenta a 18-a ocazie în care Federer și Nadal se confruntau în circuitul ATP. Până atunci, rivalitatea lor a reprezentat un șablon – Federer era favorit pe iarbă, Nadal pe zgură, iar pe hard te puteai aștepta întotdeauna la o „surpriză”.

Povestea rivalității dintre Federer și Nadal, punct de cotitură la Wimbledon 2008

În orice caz, reușita lui Nadal pe iarbă la All England Club în fața lui Roger Federer a condus la o cotitură importnată în cadrul rivalității dintre cei doi, dar și în tenis în general. Ibericul a demonstrat atunci tiparele pot fi modificate cu multă dorință și dedicare, anulându-i elvețianului șansa unui nou titlu la Wimbledon.
Nadal
De când Federer și-a adjudecat primul lui titlu la Wimbledon, în 2003, elvețianul a devenit pentru toți jucătorii de top de la acel moment o țintă. Toată lumea își dorea să obțină o victorie într-un meci cu Roger. El câștigase 12 din cele 15 finale de Grand Slam pe care le jucase până la Wimbledon 2008 și toată lumea credea că îl va obține și pe acela.
Totuși, Rafael Nadal a avut alte planuri. În afara faptului că era la conducere privind bilanțul meciurilor directe, scor 11-6, spaniolul nu era cu adevărat luat în considerare de mulți, asta pentru că se juca pe iarbă și pentru că de partea cealaltă a fileului se afla Roger Federer, un adversar în fața căruia foarte puțini aveau o șansă.
A reușit să câștige în mare stil, să-l învingă în finală pe campionul en-titre și să câștige primul din cele două titluri cucerite până acum la Wimbledon (2008 și 2010). După ce a deținut controlul conducând cu 2-0 la seturi, s-a ajuns până la urmă la o luptă a gladiatorilor încheiată în prelungirile setului al cincilea. Este imposibil pentru oricine a urmărit acea finală să uite momentul în care Nadal pur și simplu s-a prăbușit pe iarba de pe Centre Court pe care se răsfrângeau razele soarelui.
Nadal
Desigur, acel meci va rămâne în istorie pentru mulți fiind cel mai frumos din toate timpurile. În prezent, Federer este cel mai titrat jucător de tenis din istorie, cu 20 de titluri majore, fiind urmat de Nadal, cu 19 astfel de reușite. Ambii se califică pentru titlul de cel mai mare tenismen din toate timpurile și cu siguranță va fi întotdeuna o discuție subiectivă, asta pentru că amândoi și-au demonstrat de-a lungul timpului măreția. Finala de la Wimbledon din 2008 este de neuitat, o finală epică, o finală cu un deznodământ neprevăzut, o finală magică pe care o vom ține minte pentru totdeauna.
Orice lovitură de la Wimbledon de pe Eurosport vă este oferită de Unibet.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo