Elena Rybakina este noua campioană de la Wimbledon! Kazaha de 23 de ani a învins-o în finala de sâmbătă pe Ons Jabeur, scor 3-6, 6-2, 6-2, cucerind astfel primul turneu de Grand Slam al carierei.
În mod normal, câștigătorii de Grand Slam sunt răsplătiți cu 2000 de puncte în clasamentele WTA și ATP. După ediția din acest an de la Wimbledon nu este cazul, după ce WTA și ATP au decis să nu acorde puncte anul acesta, din cauza interdicției primite de jucătorii și jucătoarele din Rusia și Belarus la All England Club.
Chiar dacă nu va beneficia de cele 2000 de puncte în clasamentul WTA, Rybakina va rămâne cu titlul câștigat pe terenul central de la Wimbledon. Antrenorul său, Stefano Vukov, a oferit declarația zilei, dând de înțeles că jucătoarea din Kazahstan și cei din staff-ul său nu se gândesc deloc la acest aspect:
Wimbledon
Rybakina a dezvăluit cine e tenismenul preferat, dintre Federer, Nadal și Djokovic! Cine o inspiră
15/07/2022 LA 13:02
"Noi mai glumeam și spuneam mereu că punctele vin și pleacă, dar titlurile de Grand Slam rămân pentru totdeauna. Așa că este doar o chestiune de timp. Nivelul este acolo", a declarat Stefano Vukov după finala de sâmbătă, potrivit The Guardian.

Elena Rybakina, victoria carierei la Wimbledon! Kazaha a cucerit titlul după ce a învins-o pe Jabeur

Citește și:

Antrenorul Elenei Rybakina, despre întrebările legate de Rusia: "Știam că vor veni aceste întrebări"

Născută la Moscova, Rybakina reprezintă Kazahstanul din anul 2018. La ediția din acest an de la Wimbledon, jucătorii și jucătoarele din Rusia și Belarus nu au putut participa la turneu, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.
Pentru că și-a schimbat naționalitatea, Rybakina a putut participa la turneul de la All England Club, în ciuda faptului că s-a născut în Rusia. Stefano Vukov, antrenorul Elenei Rybakina, a declarat că se așteptau la întrebările jurnaliștilor legate de această situație:
"Știam că vor veni aceste întrebări. Nu poți evita aceste lucruri. Este o problemă importantă a lumii în acest moment. Toată lumea vrea pace. Toată lumea vrea ca totul să înceteze, în mod special ea și jucătorii de tenis, deoarece le este foarte greu să trăiască și să călătorească. Bineînțeles, asta e ultima problemă. Există probleme mult mai mari. Dar ne așteptam la asta, e normal.
Aceleași probleme le-am avut și când și-a schimbat cetățenia. Rușii se întrebau de ce. Dacă privești din celălalt unghi, e aceeași poveste, doar că într-un mod diferit. Ea a fost puternică și a știut mereu că aceste întrebări vor veni. Ea a spus doar adevărul, nu are nimic de ascuns. S-a descurcat foarte bine", a mai spus Stefano Vukov.
La cei 23 de ani, Rybakina a cucerit primul său titlu la un turneu major, cea mai bună performanţă a sa de până acum fiind participarea în sferturile de finală de la Roland Garros, în 2021. Născută la Moscova, ea s-a mutat în Kazahstan, obţinând cetăţenia în 2018. Kazaha câştigase două turnee WTA până acum, la Hobart (2020) şi cel de la Bucureşti (2019).
Marea finală de la Wimbledon, Novak Djokovic - Nick Kyrgios, va avea loc astăzi, în direct pe Eurosport și Eurosport Player, de la ora 16:00.
Wimbledon
Agasată de întrebările despre Rusia, Rybakina a recurs la un "gest extrem"! Ce a făcut kazaha
14/07/2022 LA 09:31
Wimbledon
Prima antrenoare a Elenei Rybakina risipește misterul din scandalul Rusia–Kazahstan, după Wimbledon
12/07/2022 LA 15:03