Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Elena Rybakina e marea campioană de la Wimbledon 2022! Kazaha, victoria carierei cu Ons Jabeur

Alex Masgras

Actualizat 09/07/2022 la 18:11 GMT+3

Elena Rybakina e marea campioană de la Wimbledon 2022! Kazaha a trecut în 3 seturi de Ons Jabeur pentru a cuceri primul titlu de Grand Slam al carierei.

Elena Rybakina

Credit imagine: Getty Images

Game, set & meci, Elena Rybakina! Sportiva născută la Moscova, ocupantă a locului 23 WTA, e noua campioană de la Wimbledon, după ce a trecut de Ons Jabeur cu scorul de 3-6, 6-2, 6-2, după o oră și 50 de minute de joc. E prima jucătoare din Kazahstan care câștigă un titlu de Grand Slam.
  • 2-5. Jabeur își pierde serviciul, iar Rybakina va servi pentru titlu.
  • 2-4. Rybakina salvează 3 mingi de break și își face serviciul.
  • 2-3. Jabeur își face serviciul și rămâne la un game în spatele Elenei Rybakina.
  • 1-3. Rybakina servește în continuare excelent, iar Jabeur e într-o situație delicată.
  • 1-2. Jabeur e pe tabelă în setul decisiv, dar avantajul e la Rybakina.
  • 0-2. Rybakina își face serviciul și pare acum în control total.
  • 0-1. Rybakina joacă excelent în acest moment. Kazaha obține break-ul în primul game al setului 3.
  • Începe decisivul pe central!
  • 2-6. Rybakina își face serviciul la 0 și trimite meciul în decisiv!
  • 2-5. Jabeur rămâne în setul 2. Rybakina va servi pentru a trimite meciul în decisiv.
  • 1-5. Rybakina și-a reglat tirul la serviciu. Jabeur va servi în continuare pentru a rămâne în setul 2.
  • 1-4. Rybakina e în față cu dublu break acum! Kazaha e la doar două game-uri distanță de a trimite finala în set decisiv.
  • 1-3. Rybakina își ține serviciul și își păstrează avantajul.
  • 1-2. Jabeur își face serviciul și se apropie la un game.
  • 0-2. Elena Rybakina salvează o minge de break și își face serviciul, consolidând break-ul.
  • 0-1. Elena Rybakina începe setul secund excelent! Kazaha obține primul ei break în finala de la Wimbledon.
  • Începe setul secund.
  • 6-3. Ons Jabeur obține un break alb și câștigă setul ianugural după 33 de minute de joc.
  • 5-3. Jabeur rămâne fermă pe poziții în game-urile pe propriul serviciu. E la doar un game distanță de câștigarea setului 1.
  • 4-3. Rybakina servește mult mai bine și se apropie din nou la un game distanță.
  • 4-2. Jabeur continuă să țină de avantaj și e la doar două game-uri de câștigarea primului set al finalei.
  • 3-2. Rybakina își face serviciul după ce salvează două mingi de break.
  • 3-1. Jabeur joacă excelent și consolidează break-ul.
  • 2-1. Ons Jabeur obține primul break al finalei de la Wimbledon.
  • 1-1. Jabeur începe meciul la serviciu cu foarte mare încredere și egalează.
  • 0-1. Rybakina își face serviciul în primul game al finalei.
UPDATE Începe marea finală feminină! Elena Rybakina va servi prima.
Elena Rybakina și Ons Jabeur se vor întâlni astăzi în finala feminină de a ediției din 2022 de la Wimbledon. Finala de astăzi este finala feminină cu numărul 128 din istoria turneului de la Londra.
În semifinale, Elena Rybakina a trecut de Simona Halep, campioana din 2019, în doar două seturi, scor 6-3, 6-3, în timp ce Ons Jabeur a ajuns în setul decisiv în penultimul act cu Tatjana Maria, acolo unde s-a impus cu 6-2, 3-6, 6-1.
Finala de astăzi stabilește mai multe premiere:
Ons Jabeur, prima finalistă din Africa în era Open
Odată cu calificarea în finala de la Wimbledon, Ons Jabeur a devenit prima jucătoare de pe continentul african care se califică în finala unui turneu de Grand Slam în era Open, în ceea ce privește turneele la simplu.
Anterior, Irene Peacock (Roland Garros 1927), Renee Schuurman (Australian Open 1959) și Sandra Reynolds (Wimbledon 1960) au ajuns în finalele respectivelor turnee. Toate cele trei jucătoare erau din Africa de Sud și au pierdut finalele.
picture

Ons Jabeur bifează prima finală de Grand Slam din carieră, la Wimbledon! Victorie cu Tatjana Maria

Premieră și pentru lumea arabă
Ons Jabeur a devenit și prima jucătoare dintr-o țară arabă care ajunge într-o finală de Grand Slam. Până acum, doar Jaroslav Drobny, cel care a jucat sub steagul Egiptului, a câștigat turneele de la Roland Garros (1951 și 1952) și Wimbledon (1954). În ciuda faptului că reprezenta Egiptul, Drobny era de origine cehă.
Citește și:
Premieră și pentru o jucătoare din Kazahstan în turneele de simplu
Elena Rybakina a devenit prima jucătoare de tenis din Kazahstan care ajunge în finala unui turneu de Grand Slam. Născută la Moscova, Rybakina reprezintă Kazahstanul din anul 2018.
Până acum, doar Yaroslava Shvedova a mai câștigat turnee de Grand Slam reprezentând Kazahstanul. Ea s-a impus la Wimbledon și US Open în 2010. La fel ca Rybakina, Shvedova și-a schimbat naționalitatea în anul 2005.
picture

Simona Halep, vis spulberat la Wimbledon! Elena Rybakina va juca finala cu Ons Jabeur sâmbătă

Prima finală de la Wimbledon cu jucătoare în premieră în ultimul act din 1962
Ons Jabeur și Elena Rybakina vor juca pentru prima oară într-o finală de Grand Slam. Dacă la alte turnee majore nu este ceva neobișnuit să vedem în ultimul act două jucătoare care ajung în premieră în această fază a competiției (Krejcikova-Pavlyuchenkova Rolang Garros 2021 sau Răducanu-Fernandez US Open 2021), acest lucru este destul de neobișnuit la Wimbledon.
Pentru prima oară din 1962, finalistele de la All England Club joacă în premieră o finală de Grand Slam. Atunci, americanca Karen Karen Hantze o învingea pe cehoaica Vera Sukova.
Citește și:
A treia cea mai în vârstă jucătoare și a patra cea mai slabă clasată jucătoare
Un lucru interesant care ține strict de statistică și nu este neapărat relevant cu realitatea de pe teren este legat de faptul că Ons Jabeur, la 27 de ani, este a treia cea mai în vârstă jucătoare care ajunge în prima finală de Grand Slam la Wimbledon. Betty Stove (32 de ani în 1977) și Nathalie Tauziat (30 de ani în 1998) sunt jucătoarele care ocupă primele două locuri în acest clasament.
În ceea ce o privește pe Rybakina, jucătoarea de pe locul 23 WTA este a patra cea mai slabă clasată jucătoare care ajunge în finala de la Wimbledon de la crearea clasamentului în 1975. Jucătoarele mai slab clasate decât ea care au ajuns în ultimul act de la Londra sunt Serena Williams (locul 181 în 2018), Venus Williams (locul 31 în 2007) și Sabine Lisicki (24 în 2013).
Ons Jabeur in Wimbledon
Statistici asemănătoare pentru Rybakina și Jabeur la Wimbledon 2022
Dacă Jabeur este, pe hârtie, favorita din finala cu Rybakina din finala de la Wimbledon, statistica turneului din acest an ne dă semne că vom avea un duel extrem de echilibrat.
De la începutul turneului, Jabeur a reușit 146 de lovituri câștigătoare, în timp ce Rybakina a reușit 144. Pe propriul serviciu, jucătoarea din Kazahstan are un procent de 86% al ghemurilor câștigate, în timp ce jucătoarea din Tunisia are 85%.
În ceea ce privește erorile neforțate, Jabeur are 140 în actuala ediție de la Wimbledon, în timp ce Rybakina are 133.
De asemenea, finala de la Wimbledon este a noua finală pentru cele două jucătoare, de când se află în circuitul WTA. Rybakina a câștigat două turnee (București 2019 și Hobart 2020) și a pierdut în alte șase finale, în timp ce Jabeur a cucerit trei titluri (Birmingham 2021, Madrid 2022 și Berlin 2022) și a pierdut în alte cinci finale.
Elena Rybakina și Ons Jabeur s-au întâlnit de trei ori până acum în circuitul feminin, iar Jabeur conduce cu 2-1. Ultima partidă a avut loc în 2021, în semifinalele de la Chicago, atunci când Rybakina s-a retras din cauza unei accidentări 6-4, 3-2 pentru Jabeur.
Kazakhstan's Elena Rybakina celebrates winning against Romania's Simona Halep during their women's singles semi final tennis match on the eleventh day of the 2022 Wimbledon Championships

Rybakina s-a antrenat puțin înainte de Wimbledon

Elena Rybakina a ajuns la Wimbledon fără prea multe speranțe. Jucătoarea din Kazahstan s-a pregătit puțin înaintea turneului de la Londra, iar faptul că nu a simți vreo presiune în ultimele două săptămâni au ajutat-o să aibă prestații foarte bune, care să o ducă în finală:
"Sincer, nu mă așteptam să ajung în a doua săptămână la Wimbledon. Mereu am crezut că am jocul potrivit pentru un parcurs bun la un turneu de Grand Slam și că într-o zi voi câștiga unul. Dar tot acest proces a fost dificil din cauza accidentărilor.
Nu m-am pregătit foarte bine înainte să vin aici. M-am simțit mai relaxată și nu am simțit vreo presiune, aceasta a fost cheia. Pot spune că este pentru prima oară când mă bucur de fiecare zi în care joc într-un turneu", a spus Rybakina înaintea finalei.

Wimbledon, obiectivul lui Ons Jabeur de la începutul anului

Turneul de la Wimbledon s-a numărat printre obiectivele lui Ons Jabeur încă de la începutul anului, iar totul a început cu ediția de anul trecut de la All England Club:
"Visul a început anul trecut, atunci când m-am simțit foarte bine jucând aici. Nu am jucat de foarte multe ori aici înainte, iar când am jucat, abia am trecut de primul sau al doilea tur.
Anul trecut, când am pierdut, i-am spus psihologului meu că voi reveni sezonul următor pentru titlu, după ce am ajuns în sferturi. Iubesc totul aici, a fost obiectivul meu încă de la începutul anului", a declarat Ons Jabeur.
Marea finală feminină de la Wimbledon 2022, Elena Rybakina - Ons Jabeur, are loc astăzi, de la ora 16:00, în direct pe Eurosport și Eurosport Player.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo