Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Djokovic, complimentul suprem pentru Alcaraz, în conferință! Nu a spus de nimeni, niciodată așa ceva

Cristian Mihală

Actualizat 16/07/2023 la 23:41 GMT+3

Novak Djokovic a recunoscut superioritatea lui Carlos Alcaraz, în conferința de presă de după finala Wimbledon 2023. Sârbul nu doar că a afirmat că ibericul de 20 de ani e "fără îndoială cel mai bun din lume", dar i-a făcut complimentul suprem: "Nu am mai întâlnit niciodată un jucător precum Alcaraz".

Alcaraz - Djokovic, un meci pentru istorie! Rezumatul unei finale de colecție

Tenismanul spaniol Carlos Alcaraz a câştigat în premieră titlul la Wimbledon, duminică seara, după ce l-a învins în finala turneului de Mare Şlem pe sârbul Novak Djokovic, cu 1-6, 7-6 (8/6), 6-1, 3-6, 6-4.
Finala care i-a opus pe cei mai buni jucători ai lumii în momentul de faţă a fost una disputată, Alcaraz, liderul ATP, câştigând după aproape cinci ore de joc (4 h 42 min). Pentru Alcaraz (20 ani) acesta este al doilea titlu de Mare Şlem din palmares, după cel obţinut anul trecut la US Open. Djokovic, campionul en titre la All England Club, rămâne cu şapte trofee câştigate la Wimbledon, fiind la doar unul de recordul elveţianului Roger Federer. De asemenea, sârbul a ratat o şansă de a egala recordul all-time de titluri de Mare Şlem, deţinut de australianca Margaret Court (24). Djokovic rămâne cu 23 de trofee majore, un record la masculin.
Novak Djokovic (36 ani) se impusese în primele două turnee de Mare Şlem ale anului, Australian Open şi Roland Garros, însă spaniolul s-a opus tentativei sârbului de a realiza Marele Şlem în acest an. Deși eșecul a fost fără îndoială unul dureros pentru sârb, acesta a recunoscut superioritatea adversarului. Ba mai mult, Nole a rămas atât de impresionat de jocul rivalului, încât i-a făcut un compliment incredibil: acesta a împrumutat cele mai bune "arme" de la cei 3 mari titani ai tenisului (Djokovic, Nadal și Federer), devenind un tenismen incredibil. "Nu am mai întâlnit niciodată un adversar ca Alcaraz", a spus cel mai titrat jucător din istorie în două rânduri, în timpul conferinței de presă de după meci.
"Am câștigat niște finale epice pe care am fost foarte aproape să le pierd. Poate că aceasta este o afacere corectă, să pierd un meci ca acesta. Dar doare, nu este niciodată ușor să pierzi un joc strâns. Vreau să îl felicit încă o dată pe Carlos, care a avut un echilibru uimitor în momentele importante. Cineva de vârsta lui să se descurce astfel, să nu arate emoții...e uimitor. Joacă un tenis de atac și a încheiat meciul așa cum știe să o facă, în ofensivă. Am crezut că am jucat foarte bine în ultimul meci, am avut încredere, dar el a venit cu lucruri uluitoare, cu lovituri fantastice.
Cred că oamenii au vorbit în ultimele 12 luni despre jocul lui, format din anumite elemente ale lui Roger, ale lui Rafa și ale mele. Sunt de acord cu asta. Cred că practic a luat ce e mai bun de la fiecare dintre noi. Nu m-am confruntat niciodată cu un jucător ca Alcaraz. Are această rezistență mentală și maturitate incredibilă pentru un tânăr de 20 de ani. Este grozav, are această mentalitate de taur spaniol, arată mereu competivitate și spirit de luptă. Nu are doar un joc ofensiv, se și apără incredibil, așa cum a făcut-o Rafa de-a lungul anilor.
Reverul cu două mâini, apărarea și capacitatea de a se adapta îmi aduc aminte de mine. Aceste atuuri au fost ale mele mulți ani și le văd și la el. Chiar nu am jucat niciodată cu un jucător ca el. Roger și Rafa au, evident, propriile lor puncte tari și slăbiciuni, dar Carlos este un jucător complet. Are abilități de adaptare incredibile, care sunt cheia longevității și a unei cariere de succes pe toate suprafețele", a spus Djokovic, în conferința de presă.
picture

Novak Djokovic, greșeala care l-a costat titlul la Wimbledon

Djokovic: "Alcaraz e cel mai bun din lume, fără îndoială"

Întrebat despre regretele pe care le are, Djokovic nu a menționat debutul setului decisiv, când la 1-0 a ratat copilărește o minge de break, pentru ca în gameul următor să piardă pe propriul serviciu.
În schimb, Nole a făcut referire la setul secund, unde în tie-break nu a fost suficient de concentrat și a lăsat garda jos în câteva puncte. După 15 tie-breakuri la rând câștigate, sârbul a pierdut în sfârșit în prelungirile unui set, iar acel lucru l-a destabilizat, cedând următorul set extrem de ușor.
"Am câteva regrete, pentru că am avut șansele mele. Cred că aș fi putut închide mai bine tie-breakul setului doi. Dar trebuie să-i dau credit lui Carlitos, pentru că a ripostat și a arătat niște abilități defensive incredibile. De asemenea, îl felcit pentru passingurile și scurtele care i-au funcționat atât de bine în setul 5", a mai spus Nole.
Succesul lui Alcaraz de la Wimbledon a fost cu atât mai surprinzător cu cât ibericul jucase doar 4 turnee în întreaga carieră pe iarbă. E adevărat, înainte de Wimbledon se impusese la Queen's, dar compania de acolo nu a fost la fel de selectă și presiunea nu a fost nici pe departe similară.
Djokovic a recunoscut că nu se aștepta ca ibericul să aibă două săptămâni atât de bune la All England Club și a recunoscut că, prin ceea ce a arătat la Londra, Alcaraz a demonstrat că e cel mai bun din lume.
"Pe zgură nu mă surprinde că e atât de bun pentru că a crescut pe această suprafață. Jocul lui este potrivit și dezvoltat pentru terenuri pe zgură, dar și pe un hard mai lent. Însă pe iarbă m-a surprins. I-a surprins pe toți cât de repede s-a adaptat la gazon anul acesta. Nu a avut prea multe victorii pe iarbă în ultimii doi ani și nu te așteptai la un asemenea joc. Cred că Queen's l-a ajutat foarte mult și a început să câștige mult la nivel de încredere. A văzut că poate să se bată cu cei mai buni și pe gazon.
Nu mă așteptam să joace atât de bine anul acesta pe iarbă, dar a demonstrat că este cel mai bun jucător din lume, fără îndoială. Joacă un tenis fantastic pe diferite suprafețe și merită să fie acolo unde se află", a concluzionat Nole.
Carlos Alcaraz a reuşit 9 aşi, dar a şi comis 7 duble greşeli. Ibericul a avut nu mai puţin de 66 de mingi direct câştigătoare, faţă de doar 32 ale lui Djokovic. La erori neforţate, raportul a fost destul de echilibrat, cu 45 Alcaraz şi 40 Djokovic. La diferenţa totală de puncte, Alcaraz a avut unul în plus faţă de adversarul său, 167-166.
Pentru Djokovic aceasta a fost prima sa înfrângere suferită pe terenul central la Wimbledon după 2013. Sârbul a disputat totodată a 35-a sa finală de Mare Şlem.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo