Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Campionatele Mondiale de atletism | Șapte recorduri mondiale care ar putea cădea la Budapesta

Nicu Savin

Actualizat 16/08/2023 la 13:26 GMT+3

Campionatele Mondiale de atletism de la Budapesta vor alinia la start majoritatea starurilor din acest sport, iar specialiștii de la Olympics.com anticipează că am putea asista la doborârea mai multor recorduri mondiale. Competiția va fi în direct și în exclusivitate pe Eurosport și aplicația Eurosport în perioada 19-27 august.

Yulimar Rojas of Team Venezuela celebrates in the Women's Triple Jump Final on day nine of the Tokyo 2020 Olympic Games at Olympic Stadium on August 01, 2021 in Tokyo, Japan. Rojas set a new world record at 15.67m

Credit imagine: Getty Images

Au mai rămas doar 4 zile până la startul Campionatelor Mondiale de atletism de la Budapesta. Chiar dacă există câteva absențe de marcă, majoritatea starurilor din atletism vor fi în capitala Ungariei și promit să facă spectacol. La unele probe vom asista la dueluri palpitante pentru medalii, însă la altele există favoriți cerți, care își propun mai mult decât un titlu mondial.
Experții de la Olympics.com au prefațat competiția și se așteaptă să fie doborâte o serie de recorduri mondiale la Budapesta. De la începutul anului, 8 recorduri mondiale au fost setate, dar nu toate la probe care se regăsesc și în programul Mondialelor.

Campionatele Mondiale de atletism | Specialiștii se așteaptă ca mai multe recorduri mondiale să cadă la Budapesta

Una dintre vedetele concursurilor de alergare va fi Faith Kipyegon, care a avut un sezon de vis până acum. Kenianca de 29 de ani a doborât 3 recorduri mondiale în decurs de 50 de zile, la 1500 (3:49.11) și 5000 de metri (14:05.20), respectiv la o milă (4:07.64). În primele două probe ar putea seta noi borne istorice la Budapesta, mai ales că va avea concurență mare și va trebui să tureze la maxim motoarele pentru a lua aur.
Un alt record mondial care ar putea cădea ar fi cel de la 1500 m masculin. Jakob Ingebristen este marele favorit la aur în această probă, obiectiv pe care l-a ratat surprinzător la Mondialele de anul trecut, de la Eugene, când a fost învins surprinzător de britanicul Jake Wightman. Recordul mondial al acestei probe îi aparține din 1998 lui Hicham El Guerrouj (3:26,00), dar Ingebrigsten a demonstrat în ultimele luni că se poate apropia de această bornă. Norvegianul de doar 22 de ani deține deja recordul european și mondial indoor la 1500 de metri, iar în competițiile în aer liber a înregistrat recent un persoanl best de 3:27.14, ceea ce poate fi un semnal că doborârea recordului mondial nu este deloc imposibilă în viitorul apropiat.
Un alt norvegian care ar putea aspira la un record mondial la Budapesta este Karsten Warholm. Acesta deține cea mai bună performanță din istorie la 400 m garduri, stabilită la Jocurile Olimpice de la Tokyo (45,94 secunde). Warholm nu și-a putut apăra titlul mondial anul trecut, din cauza unei accidentări care a necesitat operație, dar a revenit în forță în acest sezon, câștigând toate cele 4 curse la care a luat startul în 2023 la proba sa favorită. În etapa de Diamond League de la Oslo a oprit cronometrul la 46,62 secunde, însă e clar că și-a făcut pregătirea pentru a atinge vârful de formă la Budapesta, deci stabilirea unui nou record mondial nu a fi deloc surprinzătoare.
Concursul de săritura cu prăjina masculin are un favorit cert, iar acela este Armand Duplantis, campionul olimpic și mondial și deținătorul recordului mondial, pe care l-a îmbunătățit de 5 ori, ultima dată anul trecut, la etapa din World Athletics Indoor Tour din 2023 de la Clermont-Ferrand (6,22 metri). Suedezul a corectat de 6 ori și recordul mondial in-door, astfel este capabil de orice la Budapesta. Aurul mondial ar fi cu siguranță mai strălucitor pentru el dacă va veni cu o nouă săritură istorică.
Cam în aceeași situație cu Duplantis se află și Yulimar Rojas. Venezuelenca nu pare a avea rivală la triplu salt, probă la care a stabilit un nou record mondial chiar la Eugene, unde a cucerit al 3-lea aur mondial consecutiv din carieră cu o săritură de 15,74 metri. "M-am născut să sar 16 metri", a spus excentrica sportivă din Venezuela în repetate rânduri, iar acest moment istoric ar putea fi marcat la Budapesta.
În fine, Ryan Crousser este un al om pe care specialiștii îl văd capabil să-și doboare propriul record mondial. Americanul deține 10 dintre cele 14 cele mai mari performanțe din istorie la arucanrea greutății, iar în acest an a setat un nou record mondial (23,56 metri). Crousser este campionul mondial în exercițiu, dar apărarea titlului nu va fi chiar o formalitate. Conaționalul Joe Kovacs, omul care l-a învins la Mondialele de la Doha (2019), este și el la un nivel ridicat, iar concurența l-ar putea împinge pe Crousser să se autodepășească.
Campionatele Mondiale de atletism de la Budapesta se vor desfășura în perioada 19-27 august și vor fi transmise în direct și în exclusivitate pentru România pe Eurosport și aplicația Eurosport.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo