SID

David Stern, omul care a transformat NBA într-o a afacere uriașă a decedat la 77 de ani

David Stern, omul care a transformat NBA într-o a afacere uriașă a decedat la 77 de ani

02/01/2020 la 09:04Actualizare 02/01/2020 la 09:18

David Stern, fostul boss din NBA, a decedat în prima zi a anului. Americanul de 77 de ani a suferit o hemoragie cerebrală în urmă cu două săptămâni.

David Stern este omul care a transformat NBA într-o afacere globală. Stern a fost cel mai longeviv șef al NBA. Americanul a fost "commissioner" timp de 30 de ani și s-a retras în februarie 2014. Davis Stern a fost omul care a revoluționat baschetul și a creat oportunități de dezvoltare a popularității acestuia în toate colțurile lumii.

Succesorul lui David Stern, Adam Silver a transmis un mesaj emoționant.

" Datorită lui David Stern, NBA a devenit un brand recunoscut în toată lumea. El a fost un lider al generației lui și un vizionar al baschetului. Fiecare membru al familiei NBA a avut de învățat din generozitatea și inspirația faptelor lui David. "

Afacerea NBA

Stern a preluat conducerea NBA în februarie 1984. În acea perioadă baschetul era un sport cu audiențe tv scăzute și bani pentru salariile jucătorilor mai puțini în comparație cu celelalte sporturi americane, baseball, fotbal american și hochei.

1984, NBA, Boston Celtics, Larry Bird, David Stern (Ap/LaPresse)

Avocatul născut în New York a dus baschetul la nivelul următor și i-a crescut popularitatea cu ajutorul unor staruri globale ca Michael Jordan, Kobe Bryant, Larry Bird, Magic Johnson, Shaquille O'Neal sau LeBron James.

Michael Jordan a fost cel mai reprezentativ jucător din era Stern, iar prima sa declarație după deces a fost plină de substanță.

" Fără David Stern nu aș fi ajuns atăt de bun!"
" "
David Stern Michael Jordan

David Stern a fost introdus în NBA Hall of Fame în 2016. Avocatul din New York a făcut din baschet o afacere din care a profitat, evident, și el. În 1984, Stern și-a început treaba pe un salariu de 250 de mii de dolari pe an, iar la retragere câștiga 5 milioane anual.