De MARIAN URSESCU
Biatloniștii ruși au trăit o adevărată dramă la ștafeta de 4x7,5 kilometri de la Beijing. Înainte de ultima trecere prin poligon, pe schimbul patru, Latypov avea aproape un minut distanță de urmăritori.
Coborâse de pe podiumul de la urmărire, luase bronzul venind de pe locul 14, și tocmai de aceea antrenorii ruși l-au trimis în ultimul schimb. Mai erau cinci ținte de atins și aurul parcă îi aștepta, după colt! Putea face chiar și un tur de penalizare. Numai că Latypov a făcut două tururi, a trebuit să schieze 300 de metri în plus, și de aici totul s-a năruit.
Beijing 2022
Biatlonul la Beijing. Eroi, drame și momente pentru istorie
18/02/2022 LA 16:09
IREAL CE S-A ÎNTÂMPLAT CU ȘTAFETA RUSIEI. VIDEO CU CELE 5 FOCURI RATATE DE LATYPOV LA ULTIMA TRAGERE
Inspirați de eșecul rusului, pe covorașele vecine din poligon, norvegianul Sjaastad Christiansen și francezul Quentin Fillon Mailet și-au atins rapid toate țintele. Au plecat spre finiș.
Pentru cei care văd biathlon o data la patru ani, cursa ar părea un mare WOOW. Dar pentru cei mai în vârstă, aceste lucruri se întâmplă de trei patru-ori pe sezon.

Exemplele de la Jocurile Olimpice

În 2014, la Soci, tot în ștafeta băieților, Emil Hegle Svendsen era primul detașat pe ultimul schimb. Campionul olimpic de la start în bloc a ratat însă în poligon, iar Norvegia nu a câștigat nicio medalie. Culmea, Rusia a profitat atunci, Anton Shipulin, pe ultimul schimb, aducând aurul. Svendsen a fost cu greu consolat de colgi, plângând în hohote.
În 2018, la PyongChang, Norvegia a pierdut din nou aurul! Și tot Emil Hegle Svendsen a fost ”oaia neagră”. În poligon, Svendsen a clacat și a pierdut disputa cu suedezul Fredrik Lindström. Învinsul a fost cu greu adus în fire de învingători. După acea cursă, Emil Hegle Svendsen s-a retras din sport la 32 de ani!

Prăbușit în brațele coechipierilor

Latypov a reușit totuși să se adune pe traseu și cu ultimele forte a reușit să păstreze echipei locul 3. S-a prăbușit la final în brațele coechipierilor, pe deplin conștient de greșeala și responsabilitatea lui.
"Persoana care a greșit devine brusc inutilă, Sportul nu este însă un război, iar Eduard Latypov cu siguranță nu este un inamic. Este doar un om care nu a făcut față presiunii olimpice", a sintetizat foarte bine eșecul antrenorul de schi Elena Vyalbe pentru Eurosport Rusia.
Dar lucrurile au stat altfel pe rețelele sociale. Rusul a fost înfierat de conaționalii săi, dornici de un nou success. Au uitat de contribuția lui Eduard la primele două medalii obținute la Beijing. " Pensionează-te! " sau " Orbule " au scris unii. Au fost și mesaje ironice. "Mulțumim pentru ștafetă".
Oamenii de sport îi sar în ajutor. În arenele mari, eșecurile se întâmplă în fiecare zi. Rușii fac o paralelă cu eșecul în cinci seturi al lui Daniil Medvedev în finala Australian Open. După ce a avut 2-0.
Fanii ruși l-au idolatrizat și l-au încurajat pe Danya, cum îl alintă ei. De ieri însă, mulți au un inamic, îl urăsc pe Eduard Latypov.
Beijing 2022
Biathlon Men's Mass Start 15 km - Beijing 2022 - Rezumate de la Olimpiadă
18/02/2022 LA 10:55
Beijing 2022
Momentul în care biatlonistul Johannes Thingnes Boe a intrat în istorie: 4 titluri la JO 2022!
18/02/2022 LA 09:56