Concursurile olimpice de canotaj au început cât se poate de bine pentru delegația României, care a avut două echipaje în prima zi, ambele la dublu vâsle.
Ochii au fost în principal pe Ancuța Bodnar și Simona Radiș, campioanele europene en-titre, văzute printre marile favorite la câștigarea medaliei de aur. Reprezentantele României au făcut o cursă perfectă, fără emoții, iar la final au câștigat detașat. Ele au înregistrat la un avans de aproape 8 secunde față de următoarea clasată, Canada. Așadar, Ancuța Bodnar și Simona Radiș s-au calificat direct în semifinale, iar perspectivele sunt foarte bune.

Jocurile Olimpice: Ancuța Bodnar și Simona Radiș, cel mai bun timp din seriile de la dublu vâsle

Tokyo 2020
Flori și covor roșu pentru olimpicii de la canotaj! Imagini de la revenirea din Tokyo
01/08/2021 LA 14:46
Echipajul României de dublu vâsle a terminat cursa cu timpul de 6:49.79, acesta fiind și cel mai bun rezultat din cele 3 serii. Olanda a fost la 19 sutimi distanță în seria a treia. În prima serie, Noua Zeelandă s-a impus cu un timp de 6:53.62, cu aproape 4 secunde mai slab decât cel al româncelor.

Ioan Prundeanu și Marian Enache s-au calificat direct în semifinale la dublu vâsle

Ceva mai devreme a intrat în concurs și echipajul masculin de dublu vâsle (2x), format din Ioan Prundeanu și Marian Enache. Reprezentanții României au terminat pe locul 3, cu timpul de 6:13.62, și s-au calificat direct pentru semifinalele de luni. Tricolorii au făcut o jumătate secundă de cursă bună, după ce pe prima 1.000 de metri au fost pe ultimul loc.

Jocurile Olimpice: Ioan Prundeanu și Marian Enache, în semifinalele probei de dublu vâsle

Ei au evoluat într-o serie foarte puternică, în care olandezii Melvin Twellaar / Stef Broenink au stabilit cel mai bun timp olimpic cu 6:08.38. La canotaj nu există recorduri mondiale sau olimpice, ci doar cei mai buni timpi, având în vedere diferențele de curs de la o apă la alta. Batavii au bătut timpul francezilor Hugo Boucheron / Matthieu Androdias din prima serie, 6:10.45, care la rândul lor stabiliseră cel mai bun timp. Performanța de vârf anterioară a fost setată de Noua Zeelandă la Londra 2012, 6:11.30.
România este calificată la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 cu nu mai puțin de 9 echipaje. ''Scriem istorie, pentru că trimitem cei mai mulţi canotori români la Olimpiadă după momentul introducerii regatelor de calificare, în 1996'', a declarat Elisabeta Lipă înaintea acestei competiții.
Toate evenimentele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt transmise în direct pe Eurosport Player.
Competițiile de la Tokyo se desfășoară în perioada 21 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport. În fiecare zi, pe eurosport.ro vei putea găsi programul de la Jocurile Olimpice.
Tokyo 2020
Canotaj - Tokyo 2020 - Rezumate de la Olimpiadă
30/07/2021 LA 13:14
Tokyo 2020
Elisabeta Lipă exultă după performanțele canotajului la Jocurile Olimpice: "Sunt de pe altă lume!"
30/07/2021 LA 06:50