Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Elisabeta Lipă exultă după performanțele canotajului românesc la Jocurile Olimpice: "Sunt de pe altă lume!"

Razvan Circeag

Actualizat 30/07/2021 la 11:02 GMT+3

Elisabeta Lipă a oferit un interviu în care s-a arătat extrem de fericită și mândră după performanțele remarcabile obținute de către delegația României la canotaj.

Elisabeta Lipă

Credit imagine: Eurosport

Delegația tricoloră a cucerit patru medalii până acum la Jocurile Olimpice, dintre care trei au fost aduse de canotaj. Un aur prin barca feminină de dublu vâsle și două de argint prin echipajele masculine de dublu rame și patru rame.
Ultima oară când Elisabeta Lipă a participat și a adus o medalie de la Jocurile Olimpice a fost la Atena 2004, când a cucerit aurul olimpic la 8+1. De această dată, Lipă le-a ținut pumnii strânși sportivilor români din postura de suporter al României și președinte al Federației Române de Canotaj.
Barca feminină de 8+1 nu a izbutit să aducă încă o medalie, obținând locul 6 în finală, însă canotajul românesc a depășit așteptările.

Elisabeta Lipă după terminarea Jocurilor Olimpice la canotaj

''În general sportul de înaltă performanţă te face să treci prin toate stările, de la agonie şi la extaz, iar până la urmă ăsta e farmecul Jocurilor, ăsta e farmecul sportului de performanţă. Eu sunt extrem de fericită, asemenea momente de bucurie nu am mai trăit de la Atena 2004, când mi-am încheiat eu cariera de sportivă. Este ceva extraordinar ceea ce am reuşit să facem noi aici, dar nu este peste ceea ce am crezut când am plecat de acasă", a declarat Elisabeta Lipă pentru Agerpres.
După ediția Londra 2012 fără medalii și un bronz la Rio 2016, România a cucerit nu mai puțin de 3 medalii la această disciplină la actuala ediție. Totodată, a avut alte două echipaje în finale, iar toate bărcile calificate pentru Tokyo s-au clasat în Top 10. Lipă a comentat și ascensiunea notabilă de care sportivii români au dat dovadă.
"Normal, cu mici excepţii care întotdeauna se întâmplă, eşti într-o poziţie favorită când califici, aşa cum am făcut noi, nouă echipaje în finale, dar trebuie să fim realişti, să ne uităm puţin în spate, aşa cu două-trei ediţii, şi să vedem că am plecat de la aproape nimic. De la un lot masculin inexistent, de la o barcă fanion 8+1 feminin şi o categorie uşoară la început de drum şi am ajuns să calificăm 36 de sportivi. Lucrurile frumoase şi cu greutate nu se fac bătând din palme. Trebuie să construieşti cu paşi mici, să construieşti ceva durabil, iar asta se întâmpla în canotaj acum'', a declarat Elisabeta Lipă după încheierea concursului olimpic de canotaj de la Tokyo.

Lipă: "Mă consider o locomotivă care duce în spate nişte vagoane. Am suferit şi am plâns cu ei"

Elisabeta Lipă a continuat să vorbească în termeni laudativi despre componenții delegației României. S-a arătat extrem de mândră de ceea ce s-a realizat, dar și optimistă că viitorul va fi și mai strălucitor pentru canotajul românesc.
"Cu siguranţă că Parisul, care din punctul meu de vedere se anunţă foarte frumos, cu mult mai multă experienţă, cu mult mai multă determinare, ştiind ce se întâmplă la Jocurile Olimpice. Peste trei ani ştii exact ce te aşteaptă. Avem nişte sportivi extraordinari de muncitori, de dornici, care merită acum o vacanţă prelungită având în vedere sacrificiul suprem pe care l-au făcut. De cinci ani stau în cantonament, în lockdown, au trecut prin toate şi iată că atunci când s-a tras linie ne putem bucura de nişte succese care acum cinci ani nu credeam că le putem atinge
Această generaţie de sportivi, şi mie mi-au trecut prin mână multe generaţii, este parcă de pe altă lume. La ei există o motivaţie foarte mare pentru a face performanţă, ei au prima dată în cap antrenamentul, medalia, refacerea după fiecare cursă, fiecare ştie ce are de făcut. Eu mă consider o locomotivă care duce în spate nişte vagoane şi vagoanele alea nu mă trag înapoi, ci pur şi simplu vin peste mine şi mă obligă să mă autodepăşesc. Şi când vezi asemenea sportivi şi rezultate, mă motivează enorm de mult. Nu este nicio greutate pentru mine că am făcut atâtea ore pe drum, că nu am dormit nu ştiu câte nopţi, am suferit şi am plâns cu ei, m-am bucurat cu ei. Toate astea fac parte din viaţa mea şi sportul este viaţa mea'', a mai declarat Lipă pentru Agerpres.
Toate evenimentele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt transmise în direct pe Eurosport Player.
Competițiile de la Tokyo se desfășoară în perioada 21 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport. În fiecare zi, pe eurosport.ro vei putea găsi programul de la Jocurile Olimpice.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo