După ce nu a fost inclus în lotul pentru Turul Franței, Geraint Thomas s-a pregătit intens pentru Giro d'Italia. Forma bună arătată în Tirenno-Adriatico l-a transformat pe galez într-un mare favorit la tricoul roz, mai ales că ediția din acest an a Turului Italiei a avut 3 probe de contratimp, o specialitate a rutierului de la Ineos.
Doar că totul s-a năruit în etapa a 3-a, când Thomas a căzut de 2 ori, prima dată chiar înainte de startul real al etapei, iar ulterior a fost nevoit să abandoneze. Astfel, sezonul s-a încheiat brusc pentru el și a fost unul ratat din toate punctele de vedere.
"Evident că am ieșit din Giro, care a fost marele obiectiv al anului, și aproape că simt că nu merit un extrasezon, pentru că nu am intrat niciodată pe deplin în curse. Acum am nevoie de pauză doar din punct de vedere mental, pentru a mă relaxa puțin.", a declarat Thomas pentru BBC Radio Wales, citat de Cycling News.
Turul Franței
Geraint Thomas e aproape sigur de locul 3 în Turul Franței! Galezul, săgeți către cei de la Ineos
22/07/2022 LA 09:14
Chiar dacă multă lume se gândea că abandonul lui Thomas va afecta în cel mai rău mod echipa sa, lucrurile au stat total diferit. Ineos a câștigat 7 etape din cele 21 din Giro, iar Tao Geoghegan Hart a cucerit tricoul roz. Practic, toate obiectivele echipei au fost atinse și echipa engleză și-a salvat sezonul, după ce eșuase total în Turul Franței.
Evident, văzându-l pe Geoghegan Hart câștigând Turul Italiei, Geraint Thomas a avut motive de bucurie, fiind vorba despre un coleg, dar în același timp și de frustrare, pentru că inevitabil galezul s-a gândit că ar fi putut fi el cel care culege laurii de la Milano, în locul unuia care pornise la drum în calitate de locotenent al său.
Thomas nu s-a sfiit să recunoască faptul că uneori era "prea crud" pentru el să urmărească ultimele runde, când victoria lui Geoghegan Hart devenise tot mai probabilă: "A fost minunat să câștige. Este un călăreț tânăr, plin de potențial. Evident, a fost acolo pentru a mă ajuta să încerc să câștig inițial. După abandonul meu a avut o șansă și a venit ultima săptămâna în care a ajuns brusc acolo sus. A făcut față acestei presiuni și a câștigat, ceea ce este minunat pentru el și minunat pentru echipă. Deși eu m-am chinuit într-un fel ... să fiu sincer, nu urmăream în ficare zi în direct etapele, dar țineam evidența, le trimiteam în continuare mesaje băieților. Este minunat pentru ei."

Turul Franței și Jocurile Olimpice, obiectivele majore pentru 2021

După ce a părăsit Turul Italiei, Thomas s-a întors în Țara Galilor unde a urmat procesul de recuperare, dar a recunoscut că a fost foarte greu să se concentreze pe recuperare știind că oricum sezonul său e încheiat: "Sunt mult mai bine acum, am început să fac ceea ce mi-a spus fizioterapeutul. Prima săptămână a fost destul de grea - am ajuns acasă și sezonul era încheiat. Este ceva din subconștient, să nu faci totul la 100% știind că oricum nu vei ieși pe bicicletă timp de 4 săptămâni, dar totul este bine acum."
Vorbind despre planurile pentru sezonul viitor, Thomas a spus că Turul Franței și Jocurile Olimpice sunt principalele sale obiective în acest moment, dar nu a exclus nici o revenire în Giro, cursă din care a abandonat de 2 ori în momente în care se afla într-o formă foarte bună:
Totuși esistă foarte multe necunoscute pentru sezonul viitor, iar oficialii echipei Ineos vor avea timp toată iarna să decidă obiectivele rutierilor. În plus, nimeni nu știe cum va evolua această pandemie și cum va afecta ciclismul, astfel că e greu de spus despre un anumit rutier la ce curse va participa în noul sezon.
Turul Franței
Wiggins a dat verdictul! Care a fost marea greșeală a lui Pogacar în etapa a 11-a din Turul Franței
14/07/2022 LA 08:17
Turul Franței
Turul Franței | Experții au identificat marii câștigători și marii perdanți ai primei săptămâni
11/07/2022 LA 12:22