Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Colle dell'Agnello şi Col d'Izoard au dispărut din Giro. Cum arată noul traseu şi anunţul lui Nibali

Cristian Mihală

Publicat 22/10/2020 la 12:03 GMT+3

Restricţiile anti-COVID-19 din Franţa au făcut imposibil ca etapa programată în Giro sâmbătă (a 20-a) să se desfăşoare. Organizatorii Turului Italiei au înlocuit căţărările de pe Colle dell'Agnello şi de pe Col d'Izoard cu trei treceri peste Sestriere, dar nici pe departe nu va fi la fel de greu.

Vincenzo Nibali - Giro d'Italia 2020, stage 15 - Getty Images

Credit imagine: Getty Images

Etapa de azi, cu Stelvio, a devenit marea provocare pentru Giro 2020, după ce organizatorii au fost forţaţi să schimbe traseul rundei de sâmbătă. Ca atare, în penultima zi de competiţii nu se vor putea realiza diferenţe mari între oamenii de general, runda devenind mult mai uşoară.

Schimbare de abordare în Giro 2020 pentru rutierii de general

Mulţi vorbeau despre etapa de sâmbătă ca despre runda "regină" din Giro 2020. Ajungeam pe Colle dell'Agnello, la 2744 metri, pentru ca apoi rutierii să fie nevoiţi să înfrunte Col d'Izoard, o altă căţărare mitică. Vremea se anunţa favorabilă, dar pandemia de coronavirus a fost cea care a făcut imposibil ca etapa să aibă loc. Asta pentru că autorităţile franceze au luat o serie de măsură anti-COVID, astfel că organizatorii italieni au trebuit să modifice fundamental traseul.
"Pot să confirm că vom trece de trei ori peste Sestriere, o dată dinspre Pragelato şi de două ori dinspre Cesena Torinese", a explicat directorul Turului Italiei, Mauro Vegni.
Runda de sâmbătă va avea o diferenţă de nivel de doar 4000 de metri, faţă de 5500 cât ar fi trebuit să aibă etapa programată iniţial. Sestriere nu e o căţărare care să sperie, fiind pedalabilă. Deşi se trece de trei ori peste aceasta, prima parte a rundei nu creează dificultăţi, astfel că nu se vor crea mari diferenţe între favoriţi.
"Modul în care va arăta etapa 20 schimbă radical situaţia. Am mers o singură dată Colle dell'Agnello, dar ţin minte că a fost incredibil de greu, pur şi simplu nu mai poţi respira. Să treci de 3 ori peste Sestriere, în schimb, necesită o cu totul altă abordare. E posibil să se creeze şi sâmbătă ceva diferenţe, dar totul va depinde de cât de dură va fi trena de pe primele pante ale primei treceri peste Sestriere. În lumina noului profil, etapa de joi e clar "regina", în aceasta se vor putea crea diferenţe mari", a spus "Rechinul" Nibali, înainte de runda care va trece peste Stelvio, potrivit Cycling News.

Sestriere, abia planul "C" pentru Giro 2020

Interesant e că primul plan de rezervă al lui Vegni includea Colle delle Finestre, înainte să se ajungă pe Sestriere, iar etapa ar fi fost mai dură, aproape la nivelul celei cu Colle dell'Agnello şi Col d'Izoard. Era vorba, în fapt, de o rundă foarte asemănătoare cu cea din 2018, în care Froome a dat unul dintre cele mai celebre atacuri din istoria modernă a ciclismului, răsturnând clasamentul general şi cucerind tricoul roz în Giro.
Doar că pe Colle delle Finestre a nins, iar drumurile ar fi ridicat probleme. Mai mult, prognoza meteo anunţa posibile precipitaţii mixte şi pentru sâmbătă, astfel că se putea ajunge la varianta de a se anula complet etapa.
Organizatorii au optat astfel pentru o rundă mai puţin spectaculoasă, dar care cu siguranţă se va ţine.
Noul profil al etapei de sâmbătă
sestriere
Interesant e că oficialii tuturor echipelor au fost anunţaţi de schimbări încă dinainte de startul etapei de ieri, cu final pe Madonna di Campiglio şi, chiar şi aşa, niciun om de general nu a atacat, preferând să lase totul pentru ziua de azi, cu Stelvio.
"Nu sunt director sportiv, dar am fost surprins să văd că miercuri nu s-a atacat. Probabil au zis să îşi păstreze energia pentru Stelvio, unde se vor crea diferenţe. Dar, dacă Almeida va rezista în roz joi, atunci va fi complicat să îl mai ataci sâmbătă, pe Sestriere", a concluzionat Vegni.
Clasamentul general în Giro înainte de runda de joi
clasament general giro
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo