Tricou roz un portughez - Almeida, câștigător de etapă un alt portughez - Guerreiro. Lusitanul a obținut victoria carierei, bifând primul său succes într-un mare tur. Ruben a mers în evadare cu un singur gând, pantele de final atât de abrupte de pe ultima cățărare, iar planul lui Education First a funcționat perfect.

"Încă nu îmi vine să cred ce s-a întâmplat. Ruben a rulat ca un mare campion azi. Știa acest final perfect, i se potrivea foarte bine, a fost o zi uimitoare. E un ciclist fantastic, un adevărat artist pe bicicletă. A fost aproape să câștige anul trecut o etapă în Vuelta. Anul ăsta a progresat în permanență, chiar și în carantină s-a pregătit exemplar. Victoria asta e o răsplată pentru munca enormă pe care a depus-o", a spus Matti Breschel, directorul sportiv de la Education First, la final.

Giro d'Italia
Tao Geoghegan Hart a câştigat Giro 2020! Victorii pe linie pentru Ineos
ACUM 15 ORE

Desfășurarea etapei a 9-a din Giro

Ingredientele rundei: 4500 de metri diferență de nivel, într-o etapă în care primii 60 de kilometri sunt plați. Apoi, începea spectacolul: 4 cățărări repertoriate, două de categoria a doua și două de categoria întâi. Prima ascensiune a zilei a fost și cea mai grea (12 kilometri, cu 6,8%), dar a venit prea departe de final pentru a face curățenie în pluton. Ultima cățărare, de pe Roccaraso, a avut doi ultimi kilometri teribili, cu 10,6%, dar există porțiuni și de peste 12%.

În condițiile în care nu există o formație care să facă legea în pluton, evadarea avea o șansă. Aceasta s-a format târziu, după 50 de kilometri și i-a conținut pe Ruben Guerreiro (EF Pro Cycling), Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadiers), Larry Warbasse (AG2R La Mondiale), Kilian Frankiny (Groupama-FDJ), Mikkel Bjerg (UAE Team Emirates), Eduardo Sepúlveda (Movistar), Ben O'Connor (NTT Pro Cycling) și Giovanni Visconti (Vini Zabù-Brado-KTM).

Pe penultima cățărare a zilei, se părea că vom avea o bătălie pentru victorie între rutierii de general. Trek a luat trena de la Quick Step, iar avansul evadării a început să scadă (3 minute). În ciuda faptului că și acolo s-au dat atacuri, Sepulveda, O'Connor și Visconti (care s-a instalat confortabil pe primul loc în ierarhia cățărătorilor) fiind lăsați în urmă. Totuși, avansul atacanților a revenit spre 4 minute, după ce echipa lui Nibali nu a rezistat la trenă, Quick Step revenind pentru apărarea tricoului roz al lui Almeida. Modul în care s-a comportat Trek ridică semne de întrebare: dacă pe o cățărare de categoria a doua, "Rechinul" nu se poate baza pe coechipierii lui, îi va fi teribil de greu în ultima săptămână, în etapele epice din Giro.

Cu 8,5 kilometri înainte de final, la trenă în pluton a venit Sunweb, pentru Kelderman. Victoria de etapă nu mai rerpezenta un obiectiv, grupul de frunte fiind prea departe, însă se anunțau artificii între oamenii de general. Nu a fost așa: doar oameni de plan secund, Lucas Hamilton și Tao Geoghegan Hart au atacat, în speranța că se vor apropia la general de primii 10 clasați.

În evadare, Castroviejo a atacat aproape în același timp și doar Guerreiro a găsit răspuns. Cei doi au mers umăr la umăr până în ultima sută de metri, când Guerreiro, un ciclist cu un punch mult mai bun, a găsit puterea să sprinteze.

Favoriții au lăsat lupta pentru ultimele sute de metri, unde Kelderman și Fuglsang au câștigat 14 secunde în raport cu Nibali. Marele perdant al zilei s-a numit Steven Kruijswijk, dar era de așteptat ca motorul lui diesel să nu se preteze foarte bine la finalul exploziv. Olandezul de Jumbo Visma a sosit abia pe 24, la 21 de secunde de principalii rivali în lupta pentru tricoul roz. Tricou care rămâne încă la Almeida, dar avansul acestuia a scăzut la doar 30 de secunde. Devine clar că lusitanul nu se va lupta nici măcar pentru podium, dar o clasare în top 5 la finalul Giro e la îndemână și ar fi oricum o performanță fantastică pentru rutierul de 22 de ani.

Clasament etapă

https://imgresizer.eurosport.com/unsafe/0x0/filters:format(jpeg):focal(1132x514:1134x512)/origin-imgresizer.eurosport.com/2020/10/11/2912044.png

Clasament general

https://imgresizer.eurosport.com/unsafe/0x0/filters:format(jpeg):focal(1171x459:1173x457)/origin-imgresizer.eurosport.com/2020/10/11/2912046.png
Giro d'Italia
Anunțul făcut de Tao Geoghegan Hart înainte de contratimpul din cel mai echilibrat Giro din istorie
ACUM 19 ORE
Giro d'Italia
Hindley, înainte de contratimpul decisiv din Giro: "Voi muri pentru a apăra tricoul roz"
ACUM 20 ORE