Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Ruben Guerreiro a câștigat etapa a 9-a din Giro! Nibali și Kruijswijk au pierdut timp la general

Cristian Mihală

Publicat 11/10/2020 la 17:30 GMT+3

Ruben Guerreiro (EF Pro Cycling) a câștigat etapa a 9-a din Giro, cu final pe Roccaraso, după ce l-a învins cu un atac dat în ultima sută de metri pe colegul său de evadare, Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadiers).

Ruben Guerreiro gewinnt 9. Etappe

Credit imagine: Getty Images

Tricou roz un portughez - Almeida, câștigător de etapă un alt portughez - Guerreiro. Lusitanul a obținut victoria carierei, bifând primul său succes într-un mare tur. Ruben a mers în evadare cu un singur gând, pantele de final atât de abrupte de pe ultima cățărare, iar planul lui Education First a funcționat perfect.
"Încă nu îmi vine să cred ce s-a întâmplat. Ruben a rulat ca un mare campion azi. Știa acest final perfect, i se potrivea foarte bine, a fost o zi uimitoare. E un ciclist fantastic, un adevărat artist pe bicicletă. A fost aproape să câștige anul trecut o etapă în Vuelta. Anul ăsta a progresat în permanență, chiar și în carantină s-a pregătit exemplar. Victoria asta e o răsplată pentru munca enormă pe care a depus-o", a spus Matti Breschel, directorul sportiv de la Education First, la final.

Desfășurarea etapei a 9-a din Giro

Ingredientele rundei: 4500 de metri diferență de nivel, într-o etapă în care primii 60 de kilometri sunt plați. Apoi, începea spectacolul: 4 cățărări repertoriate, două de categoria a doua și două de categoria întâi. Prima ascensiune a zilei a fost și cea mai grea (12 kilometri, cu 6,8%), dar a venit prea departe de final pentru a face curățenie în pluton. Ultima cățărare, de pe Roccaraso, a avut doi ultimi kilometri teribili, cu 10,6%, dar există porțiuni și de peste 12%.
În condițiile în care nu există o formație care să facă legea în pluton, evadarea avea o șansă. Aceasta s-a format târziu, după 50 de kilometri și i-a conținut pe Ruben Guerreiro (EF Pro Cycling), Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadiers), Larry Warbasse (AG2R La Mondiale), Kilian Frankiny (Groupama-FDJ), Mikkel Bjerg (UAE Team Emirates), Eduardo Sepúlveda (Movistar), Ben O'Connor (NTT Pro Cycling) și Giovanni Visconti (Vini Zabù-Brado-KTM).
Pe penultima cățărare a zilei, se părea că vom avea o bătălie pentru victorie între rutierii de general. Trek a luat trena de la Quick Step, iar avansul evadării a început să scadă (3 minute). În ciuda faptului că și acolo s-au dat atacuri, Sepulveda, O'Connor și Visconti (care s-a instalat confortabil pe primul loc în ierarhia cățărătorilor) fiind lăsați în urmă. Totuși, avansul atacanților a revenit spre 4 minute, după ce echipa lui Nibali nu a rezistat la trenă, Quick Step revenind pentru apărarea tricoului roz al lui Almeida. Modul în care s-a comportat Trek ridică semne de întrebare: dacă pe o cățărare de categoria a doua, "Rechinul" nu se poate baza pe coechipierii lui, îi va fi teribil de greu în ultima săptămână, în etapele epice din Giro.
Cu 8,5 kilometri înainte de final, la trenă în pluton a venit Sunweb, pentru Kelderman. Victoria de etapă nu mai rerpezenta un obiectiv, grupul de frunte fiind prea departe, însă se anunțau artificii între oamenii de general. Nu a fost așa: doar oameni de plan secund, Lucas Hamilton și Tao Geoghegan Hart au atacat, în speranța că se vor apropia la general de primii 10 clasați.
În evadare, Castroviejo a atacat aproape în același timp și doar Guerreiro a găsit răspuns. Cei doi au mers umăr la umăr până în ultima sută de metri, când Guerreiro, un ciclist cu un punch mult mai bun, a găsit puterea să sprinteze.
Favoriții au lăsat lupta pentru ultimele sute de metri, unde Kelderman și Fuglsang au câștigat 14 secunde în raport cu Nibali. Marele perdant al zilei s-a numit Steven Kruijswijk, dar era de așteptat ca motorul lui diesel să nu se preteze foarte bine la finalul exploziv. Olandezul de Jumbo Visma a sosit abia pe 24, la 21 de secunde de principalii rivali în lupta pentru tricoul roz. Tricou care rămâne încă la Almeida, dar avansul acestuia a scăzut la doar 30 de secunde. Devine clar că lusitanul nu se va lupta nici măcar pentru podium, dar o clasare în top 5 la finalul Giro e la îndemână și ar fi oricum o performanță fantastică pentru rutierul de 22 de ani.
Clasament etapă
clasament etapa
Clasament general
clasament general
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo