Etapa "Regină" din Vuelta a adus cu artificiile atât de mult așteptate de fani. Pe celebra cățărare l'Angliru, pretendenții la tricoul roșu au stors din ei și ultima picătură de energie și au oferit un spectacol minunat.
Rutierul de 26 de ani, Hugh Carthy, a reușit victoria carierei, după ce s-a desprins în câștigător în urma unei explozii avute cu doar un kilometru înainte de final. Englezul a plecat de lângă Enric Mas și Richard Carapaz și nu a mai putut fi ajuns până la linia de sosire. Prin această victorie, Carthy a urcat pe poziția a 3-a în clasamentul general.
În cele din urmă, Alexandr Vlasov a avut un final excelent și a încheiat pe locul 2, iar Enric Mas a ocupat ultima treaptă a podiumului.
Turul Spaniei
Richard Carapaz s-a impus în etapa a 12-a din Vuelta, după un atac superb dat în ultimii kilometri
01/09/2022 LA 15:24
Deși părea să nu aibă o zi prea bună la un mement dat, Richar Carapaz a încheiat în același timp cu Mas și Vlasov, devenind din nou lider în clasamentul general. Ecuadorianul a preluat tricoul roșu de la Primoz Roglic, care a avut serioase probleme pe l'Angliru. Slovenul a fost ținut totuși pe linia de plutire de Sepp Kuss și nu a pierdut decât 10 secunde în raport cu Richard Carapaz, rămânând în continuare favorit la tricoul roșu, având un contratimp net mai bun față de contracandidații săi.
Mâine este zi de pauză, iar marți va avea loc proba de contratimp, pe un traseu de 33,7 kilometri între Muros și Mirador de Ezaro, care se va încheia pe o cățărare scurtă (1,8 km), dar foarte abruptă (14%).

Desfășurarea etapei a 12-a din Vuelta 2020

Conform așteptărilor, evadarea avea să fie ținută la respect în etapa "regină" din Vuelta. La intrarea pe l'Angliru (ultima și cea mai grea cățărare a zilei), Luis Leon Sanchez (Astana), Mattia Cattaneo (Deceuninck Quick Step) și Guillaume Martin (Cofidis) aveau un avans de 25 de secunde față de grupul favoriților, pe care le-au pierdut însă repede datorită trenei celor de la Jumbo Visma.
În prima parte a ascensiunii finale ritmul impus de Jumbo Visma nu a fost unul deosebit, astfel că grupul fruntaș număra încă peste 20 de rutieri când mai erau 7 kilometri de parcurs până la finish.
Mai apoi, când panta a început să fie mai abruptă, grupul din frunte s-a rarefiat și la intrarea în ultimii 5 kilometri mai erau în față doar 10 rutieri, 3 dintre ei de la Jumbo Visma (Vingegaard. Kuss și Roglic). După ce Vingegaard s-a dat la o parte de la trenă, Enric Mas a atacat și a creat un ecart față de urmăritori, care mai erau doar 6: Sepp Kuss și Primoz Roglic (Jumbo Visma), Richard Carapaz (Ineos), Dan Martin (Israel Start Up Nation), Hugh Carthy (Education First) și Alexandr Vlasov (Astana).
Când panta a ajuns la peste 20% și rutierii erau la capătul puterilor, Richard Carapaz a avut puterea să accelereze și, alături de Hugh Carthy l-a ajuns pe Enric Mas, în timp ce Primoz Roglic a rămas în urmă. Sepp Kuss a rămas alături de sloven și a încercat să îl aducă înapoi în frunte dar distanța a început să crească.
Cu ceva mai mult de un kilometru rămas de parcurs, Hugh Carty a explodat și s-a îndepărtat, obținând în final o victorie cu adevărat impresionantă. Alexandr Vlasov a încheiat pe locul doi, iar Enric Mas a fost al 3-lea. Richard Carapaz a câștigat 10 secunde în raport cu Roglic și a redevenit lider în clasamentul general.
Clasamentul etapei a 12-a din Vuelta 2020
https://i.eurosport.com/2020/11/01/2926765.jpg
Clasamentul general după etapa a 12-a
https://i.eurosport.com/2020/11/01/2926766.jpg
Turul Spaniei
Primoz Roglic e lider în Vuelta, după ce s-a impus spectaculos în etapa a 4-a
23/08/2022 LA 15:40
Turul Spaniei
Richard Carapaz, convins că poate câștiga Vuelta! Cu cine crede că se va bate pentru tricoul roșu
23/08/2022 LA 10:40