Nimic nu anunța deznodământul etapei de astăzi, de la singurul contratimp al acestei ediții a Turului Franței, dar s-a demonstrat încă o dată că ciclismul este unul dintre cele mai puțin previzibile sporturi.
Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) se afla la aproape un minut în spatele lui Primoz Roglic (Jumbo Visma) înainte de etapa de contratimp și premisele că va putea surmonta această diferență nu erau foarte mari. Roglic este cunoscut ca un rutier care excelează la această probă și toată lumea se aștepta ca acesta să nu aibă probleme în a-și păstra tricoul galben.
Ei bine, Pogacar nu doar că a recuperat diferența față de Roglic, dar a trecut cu mult în fața conaționalului și prietenului său, devenind în proporție de 99% noul câștigător al Turului Franței, etapa de mâine fiind doar o formalitate.
Ciclism
Campionatele mondiale de ciclism: 4 mari favoriți la medalii, la proba de contratimp
17/09/2021 LA 10:24
Este sigur că Pogacar a prins cea mai bună zi din viața sa, iar Roglic a avut-o probabil pe cea mai proastă. Indiferent de ce s-a întâmplat în cursă, cei doi sloveni rămân prieteni și au demonstrat la final că se respectă foarte mult.
Sleit de puteri și probabil cu psihicul la pământ, Primoz Roglic a avut tăria de a-l felicita pe rivalul său, înregistrarea acestui moment fiind postată pe contul oficial de Twitter al echipei Jumbo Visma alături de mesajul ”Am pierdut tricoul galben. Felicitări, Tadej Pogacar!”, o dovadă în plus de sportivitate. Imaginea cu cei doi rutieri îmbrățișându-se la final va rămâne cu siguranță în analele sportului.

Tadej Pogacar a doborât multe recorduri

Pe lângă tricoul galben, slovenul a câștigat și tricoul alb, destinat celui mai bun tânăr, dar și cel alb cu buline roșii, devansându-l pe Richard Carapaz. Astfel, ciclistul sloven a devenit primul om din istorie care obține toate aceste 3 tricouri distinctive într-o ediție de Turul Franței.
La numai 21 de ani și 363 de zile, Pogacar devine cel mai tânăr câștigător al tricoului galben din Marea Buclă din ultimii 116 ani. Henri Cornet avea puțin peste 19 ani în 1904 când a câștigat această competiție.
De asemenea, Tadej Pogacar este primul rutier din ultimii 37 de ani care triumfă la prima participare în Marea Buclă. Ultimul om care a reușit această performanță a fost Laurent Fignon, în 1983.
Ciclism
Gazzetta dello Sport: Roglic - out, Pogacar - in, la Mondiale, în proba de contratimp
13/09/2021 LA 13:28
Turul Spaniei
Primoz Roglic a încheiat en-fanfare Vuelta 2021! Slovenul s-a impus la contratimpul din ultima etapă
05/09/2021 LA 18:30