Imola (regiunea Emillia Romagna) este gazda ediției din acest an a Campionatulor Mondiale de Ciclism. Inițial, competiția trebuia să se desfășoare în Elveția, la Aigle-Martigny, dar din cauza problemelor cauzate de pandemie în țara cantoanelor, UCI a fost nevoită să schimbe locația, astfel că pentru a 7-a oară în istorie Italia va găzdui Campionatele Mondiale.
Prima cursă de la această ediție va avea loc astăzi și va fi contratimpul individual feminin, urmând ca mâine să se desfășoare proba similară masculină. Rutierii vor parcurge un traseu de 32 de kilometri, iar specialiștii acestei probe sunt așteptați să ofere spectacol. Traseul este eminamente unul plat, cu doar 200 de metri diferență de altitudine, astfel că viteza media a câștigătorului ar trebui să depășească 50 km/h.

Rohan Dennis, câștigătorul ultimelor 2 ediții

Ciclism
Wout van Aert și-a prelungit contractul cu Jumbo Visma! "M-a surprins gestul celor din echipă"
21/09/2022 LA 17:44
Atunci când vorbim de favoriții probei de contratimp la Campionatele Mondiale nu îl putem omite pe câștigătorul ultimelor 2 ediții, Rohan Dennis. Australianul nu este la forma din anii precedenți, când s-a încoronat campion mondial la această probă, dar oricând poate face o cursă mare. În acest sezon nu a reușit rezultate notabile ( a fost abia al 2-lea la naționalele din ianuarie), dar la ultima cursă la care a participat (Tirreno-Adriatico), a terminat al 3-lea la proba de contratimp, arătând o dispoziție bună. Dacă va reuși să se impună și în acest an, Rohan Dennis va deveni al 3-lea rutier din istorie care câștigă de 3 ori consecutiv această probă la Campionatele Mondiale, după Tony Martin (2011,2012,2013) și conaționalul său, Michael Rodgers (2003,2004,2005).
Proba contra cronometru din Tirreno Adriatico ne-a oferit câteva indicii despre cine vor fi oamenii care vor lupta pentru medalii la Imola, evident acompaniați și de specialiștii probei care au fost în Turul Franței.
Câștigătorul contratimpului din Tirreno-Adriatico, italianul Filippo Ganna, este văzut de mulți drept marele favorit să-l detroneze pe colegul său de la Ineos, Rohan Dennis. Ganna terminat al 3-lea la mondialele de anul trecut, dar de atunci a progresat foarte mult și pe 21 august 2020 a devenit campionul Italiei la proba contra cronometru, astfel că plasarea sa printre marii favoriți la medalia de aur este cu totul justificată.
https://i.eurosport.com/2020/09/19/2889775.jpg

Wout Van Aert este în formă maximă

Wout Van Aert este probabil cel mai în formă rutier din lume, iar rezultatul său din contratimpul desfășurat în Turul Franței (locul 4, cu un traseu încheiat în ascensiune) îl recomandă ca numărându-se printre oamenii cu șanse reale de a obține cel puțin o medalie la Imola. Campion național al Belgiei la contratimp în acest an, Van Aert poate face o cursă istorică, dar rămâne de văzut cât de mult va forța, având în vedere că el este printre marii favoriți și în cursa pe șosea, care va avea loc duminică.
Colegul lui Van Aert de la Jumbo Visma, Tom Dumoulin, nu poate fi exclus din această listă a favoriților pentru medalii. Olandezul a câștigat titlul mondial al probei de contratimp în 2017, având și o medalie de argint (2018) și una de bronz (2014).
Evident, pot apărea surprize la această ediție, în funcție de cât de bine au gestionat rutierii acest sezon foarte delicat. Printre potențialii oameni care sunt capabili să facă o figură frumoasă în această cursă se numără belgianul Victor Campenaerts - locul 2 în Tirreno și vicecampion al Belgiei, elvețianul Stefan Kung - campionul European din luna august, Remi Cavagna - campionul Franței și vicecampion European sau de ce nu Geraint Thomas, galezul arătând o formă bună în Tirreno Adriatico.
Proba de contratimp nu este una care să lase loc de mari surprize de obicei, dar ceea ce s-a întâmplat în Turul Franței cu o săptămână în urmă ne poate duce cu gândul că orice calcul poate fi dat peste cap. Forma rutierilor, dar și condițiile metereologice vor face diferența. Dacă vom avea parte de vânt, va fi importantă direcția din care acesta va bate, ajutându-i sau defavorizându-i pe unii rutieri.
Turul Franței
Jonas Vingegaard, primele reacții după victoria din Turul Franței! Ce a spus despre Pogacar
23/07/2022 LA 20:54
Turul Franței
Van Aert s-a impus la contratimpul din etapa 20 a Turului Franței! Vingegaard, câștigător la general
23/07/2022 LA 16:07