Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Turul Flandrei 2023 | Se anunță o nouă luptă pasionantă între Van Der Poel, Van Aert și Pogacar

Nicu Savin

Publicat 31/03/2023 la 15:01 GMT+3

Turul Flandrei a fost mereu o cursă pasionantă, dar ediția din acest an se anunță mai spectaculoasă ca niciodată. Mathieu Van Der Poel va încerca să-și apere titlul cucerit anul trecut, dar va avea o misiune dificilă în fața lui Wout Van Aert și Tadej Pogacar, dar și a altor rutieri care visează să treacă primii linia de sosire. Cea mai importantă clască din Belgia va fi în direct pe Eurosport.

Duminică, 2 aprilie: un Tur al Flandrei cum nu a mai fost altul

Au mai rămas numai două zile până la cea de-a 107-a ediție a Turului Flandrei, cursa care oprește în loc toată lumea ciclismului, dar mai ales întreaga Belgie. Cu peste un secol de istorie, Turul Flandrei este una dintre cele mai importante clasice de primăvară și visul oricărui rutier belgian.
Pentru ediția din acest an, organizatorii au decis o schimbare a traseului, în sensul că nu se va mai pleca din Anvers, la fel ca în precedenți 6 ani, ci din Brugge, capitala flamandă. Finish-ul va fi cel tradițional, pe Minderbroedersstraat din Oudenaarde, după 273,4 kilometri de cursă.
Ca de fiecare dată, cățărările scurt, dar abrupte, și porțiunile de pavate vor face deliciul publicului, iar acolo se va decide și cursa. În total vor fi 19 porțiuni de urcare, majoritatea pe drumuri pavate. Rutierii vor trece de 3 ori peste Oude Kwaremont (2.200 metri la 4%) și de două ori peste Paterberg (360 metri la 12.9%). Cele două cățărări mitice se vor succeda spre finalul cursei și acolo e de așteptat ca spectacolul să ajungă la apogeu.

Turul Flandrei 2023 | Van Der Poel va încerca să-și apere coroana! Van Aert și Pogacar, principalii contracandidați

Marii favoriți pentru Turul Flandrei 2023 sunt fără îndoială Mathieu van der Poel, Wout van Aert și Tadej Pogacar. Cei trei "tenori" s-au duelat deja de două ori în acest sezon. În Milano-San Remo, Van der Poel a fost încoronat câștigător, Van Aert a fost al treilea și Pogacar al patrulea. În E3 Saxo Classic cei trei au sprintat împreună pentru victorie, iar Van Aert a fost cel mai rapid. Van der Poel și Pogacar au completat podiumul.
Van Der Poel este campionul în exercițiu, iar rezultatele olandezului în clasica flamandă sunt excepționale în general. În 2019, la prima participare, a luat locul 4, iar în 2020 a obținut primul succes. În 2021 a pierdut la sprint în fața lui Kasper Asgreen, dar anul trecut a trecut din nou primul linia de sosire, tot după un sprint din grup redus.
Forma rutierului de la Alpecin este una de zile mari. Chiar dacă a început târziu sezonul, pentru că s-a concentrat pe ciclocross, batavul a câștigat Milano - San Remo de o manieră impresionantă, după un atac fulgerător dat pe coborârea de pe Poggio. La adăpostul liniștii oferite de câștigarea unui monument în acest an, Van Der Poel va încerca să devină primul rutier de la Fabian Cancelara încoace (2013 și 2014) care se impune de două ori la rând în Turul Flandrei.
În mod cert, principalul adversar al lui Van Der Poel va fi Wout Van Aert, rutierul în care toți belgienii își pun speranțele pentru un succes așteptat de 6 ani (Philippe Gilbert este ultimul belgian care a câștigat Turul Flandrei). Chiar dacă l-a pierdut pe Dylan Van Baarle, Van Aert va avea alături o echipă stelară, Laporte sau Benoot fiind oameni extrem de puternici care vor fi în slujba sa. Oricare dintre ei ar ar putea merge și pentru victorie, dacă Van Aert nu se va simți bine sau va întâmpina probleme.
Forma lui Van Aert este cel puțin la fel de bună ca cea a lui Van Der Poel. Belgianul a fost al 3-lea în Milano - San Remo, dar s-a redresat repede și a obținut o victorie fantastică în E3 Saxo Classic, învingându-i la sprint chiar pe Van Der Poel și Pogacar. La doar câteva zile distanță, Van Aert a oferit o nouă demonstrație de forță, în Gent - Wevelgem, dar acolo i-a făcut cadou victoria coechipierului Christophe Laporte. Un gest pentru care francezul îi va fi locotenent fidel în cursa de duminică.
Din calculele victoriei nu poate fi scos niciodată Tadej Pogacar. Al 4-lea anul trecut, la prima sa participare, slovenul care strălucește în cursele pe etape speră că poate da lovitura și în clasicele de primăvară. A fost aproape în 2022, când puțin a lipsit să-l lase în urmă pe Van Der Poel la ultima trecere peste Paterberg. Chiar dacă va avea alături o echipă puternică, cu Tim Wellens și Matteo Trentin principali locotenenți, problema lui Pogacar este că are doar o variantă pentru a câștiga, aceea de a ajunge singur la finish.
Dacă Van Der Poel și Van Aert au și varianta sprintului, Pogacar nu poate câștiga decât printr-un atac pe Oude Kwaremont sau Paterberg ori chiar mai devreme în cursă. Aceasta va fi în mod cert tactica sa, dar în Turul Flandrei orice strategie poate fi dată repede peste cap.
Pe lângă cei 3 mari favoriți, există și alți rutieri care au motive suficiente să spere la o victorie. Matej Mohoric (Bahrain), Tom Pidcock (Ineos), Valentin Madouas (Groupama FDJ), Stefan Küng (Groupama FDJ), Mads Pedersen (Trek Segafredo), Christophe Laporte (Jumbo Visma) sau Soren Kragh Andersen (Alpecin) sunt oameni de luat în seamă, cu mențiunea că ultimii doi au în primul rând rolul de a-i ajuta pe Van Aert și Van Der Poel.
Conform presei din Belgia, duminică nu va fi o zi fierbinte în Flandra. Temperaturile vor varia între 10 și 11 grade Celsius. În plus, în prezent există o șansă de precipitații de 45%, ceea ce nu este de bun augur pentru rutieri, dar ploaia ar crește suspansul și ar putea schimba radical desfășurarea cursei.
Turul Flandrei 2023 va fi în direct și în exclusivitate pe Eurosport și aplicația Eurosport duminică, 2 aprilie, de la ora 11:30 (pe aplicație transmisiunea va începe la 11:00).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo