Etapa a 19-a din Turul Franței era una destinată puncheurilor, iar Soreh Kragh Andersen a profitat din plin de acest traseu și a obținut o victorie impresionantă. Danezul a atacat dintr-un grup restrâns când mai erau 15 kilometri de parcurs și a mers impecabil, de unul singur, până la linia de sosire.
Soreh Kragh Andersen bifează așadar a 2-a victorie din această ediție a Turului Franței, după ce se impusese și în etapa a 14-a într-o manieră asemănătoare. Rutierul de 26 de ani confirmă astfel că acea victorie nu a fost deloc întâmplătoare și se anunță un candidat serios la marile curse clasice pe viitor, traseul etapei de astăzi fiind oarecum asemănător cu multe dintre acestea.
La final, danezul s-a arătat foarte entiuziasmat de performanța obținută: "Îmi voi aminti toată viața de această victorie. Este incredibil și sunt extrem de fericit. Mi-am dat seama că nu am nici o șansă la sprint la ce rutieri erau în grupul respectiv așa că am decis să atac. A fost mai greu după ce am pus câteva secunde distanță. Mi-am dat seama cu câțiva kilometri înainte de final că am câștigat și am urlat în cască de bucurie."
Ciclism
Turul Franței 2021 | Ineos vs UAE vs Jumbo! Roglic, cea mai slabă echipă?
23/06/2021 LA 07:53
În clasamentul general nu s-a schimbat nimic, iar Primoz Roglic mai are de trecut doar de contratimpul de mâine pentru a-și trece în palmares primul titlu din carieră în cea mai importantă competiție ciclistă din lume. De asemenea, lucrurile sunt din ce în ce mai clare și în bătălia pentru tricoul verde, acolo unde Sam Bennett și-a mărit avansul față de Peter Sagan, iar în etapa de duminică e greu de crezut că slovacul mai poate surmonta diferența, ținând cont că Bennett este unul dintre principalii favoriți la victorie.
La singura probă de contratimp din această ediție a Turului Franței, rutierii vor parcurge un traseu de 36,2 kilometri, care se va încheia pe La Planche-des-Belles-Filles, o cățărare de 5,9 kilometri cu o pantă medie de 8,5%. În mod normal, aceasta va fi ultima etapă în care se va putea face diferența în clasamentul general, iar lupta pentru podium rămâne în continuare deschisă.
Tot în etapa de mâine se va stabili în mare măsură și câștigătorul tricoului alb cu buline roșii, deținut pentru moment de Richard Carapaz (Ineos). Ecuadorianul are însă numai 2 puncte avans față de Tadej Pogacar și 7 față de Primoz Roglic, iar în etapa de contratimp se vor acorda 10 puncte în acest clasament.

Desfășurarea etapei a 19-a din Turul Franței 2020

Pe o căldură neașteptată pentru această perioadă a anului, etapa de astăzi a început într-un ritm foarte intens, iar prima evadare formată din Neilson Powless (EF Pro Cycling), Michael Schär (echipa CCC), Max Walscheid (NTT Pro Cycling) și Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers) a fost anihilată foarte repede.
Mai apoi a atacat Remi Cavagna (Deceuninck Quick Step), care a rulat excelent și a pus distanță față un grup de 5 urmăritori, dar nu s-a distanțat niciodată la mai mult de 3 minute de plutonul condus de Bora Hanasgrohe. Cavagna a ajuns de unul singur în vârful singurei cățărări repertoriate a zilei, Chateau-Chalon (4,3 km/4,7%), dar apoi avansul său a început să scadă.
Totuși Cavagna a trecut singur la sprintul intermediar, fiind urmat de Benoit Cosnefroy, Pierre Rolland și Luke Rowe, care l-au prins din urmă la scurt timp. Tactica celor de la Bora, care dorea să-l ajute pe Sagan să recupereze din ecartul față de Sam Bennett, a fost dejucată excelent de cei de la Deceuninck, cel puțin până în acest moment al cursei.
Imediat după sprintul intermediar plutonul a dejucat o încercare de atac al lui Sam Bennett, iar apoi au avut loc mai multe atacuri. Plutonul condus de Jumbo Visma a dus o trenă consistentă ulterior și joncțiunea cu grupul din față s-a făcut cu 35 de kilometri înainte de final.
Pe parcursul ultimei părți a traseului au existat mai multe atacuri și s-a format o nouă evadare numeroasă (12 rutieri), care s-a distanțat repede la peste 2 minute de un pluton care s-a resemnat.
Câștigătorul etapei a 14-a, Soreh Kragh Andersen (Sunweb) a atacat cu 15 kilometri înainte de final și avea peste jumătate de minut avans la intrarea în ultimii 10 kilometri. Cei din spate nu au reușit să se organizeze, iar danezul a mers perfect până la finish, unde a ajuns cu aproape un minut față de urmăritori.Sprintul pentru locul 2 a fost câștigat de Luka Mezgec (Mitchelton Scott), care a fost mai rapid decât Jasper Stuyven (Trek Segafredo).
Clasamentul etapei a 19-a din Turul Franței 2020
Clasamentul general după etapa a 19-a
https://i.eurosport.com/2020/09/17/2888720.jpg
Clasamentul cățărătorilor după etapa a 19-a
https://i.eurosport.com/2020/09/18/2889270.jpg
Ciclism
Contratimpul din Paris-Nice, decis la sutimi de secundă! Stefan Bissegger, câștigătorul surpriză
09/03/2021 LA 15:30
Turul Italiei
Bătălie amânată la vârf în Turul Italiei, pentru Cima Coppi. Koen Bouwman, învingătorul zilei
ACUM 20 ORE