Turul Franței este cea mai importantă competiție ciclistă din lume, iar organizatorii și-au făcut un obicei din a divulga din timp traseele sau noutățile de la edițiile viitoare. Chiar dacă mai sunt câteva luni bune până la startul din acest an, Christian Prudhomme, directorul competiției, a dezvăluit deja că ediția din 2023 va porni la drum din Bilbao, unul dintre cele mai importante orașe din Țara Bascilor, informează Eurospor.fr.
Va fi pentru a 2-a oară în istorie când "Marea Buclă" va începe din Țara Bascilor. Prima dată s-a întâmplat la ediția din 1992, când cursa a început cu un prolog la San Sebastian. Prima etapă din 2023 va avea 185 de kilometri lungime și va fi una extrem de dificilă. Rutierii vor avea de înfruntat mai multe cățărări scurte, dar abrupte, inclusiv dealul Pike (2 km cu o pantă medie de 9%), situat la 10 km distanță de sosire.
Tour de France
Dezamăgire pentru Chris Froome. Cum va arăta Turul Franței 2020
07/10/2019 LA 12:41

Turul Franței 2023 va porni la drum din Țara Bascilor

Etapele a 2-a și a 3-a de la ediția de anul viitor vor avea loc tot în Țara Bascilor, în cea de-a 3-a urmând să se ajungă și în Franța, dar organizatorii nu au dezvăluit deocamdată unde se va termina. Runda a 2-a va începe din Vitoria și se va termina în San Sebastian după 210 kilometri, traseul fiind în multe momente identic cu cel folosit anual în clasica San Sebastian. Cicliștii vor trece peste pasul Jaizkibel, dar în sens opus celui folosit în timpul cursei de o zi din fiecare an.
Etapa a 3-a va pleca din Amorebieta și organizatorii s-au rezumat să anunțe că intrarea în Franța se va face prin Irun, urmând a se stabili ulterior în cel oraș se va termina runda. După toate probabilitățile, această etapă va reprezenta prima șansă la victorie pentru sprinteri.
Așadar, după ce în acest an Turul Franței va porni din Danemarca, în următorul startul va avea loc tot în afara Hexagonului. Țara Bascilor a fost prima regiune a statului spaniol care a primit o etapă a Turului Franței, în 1949. Apoi, "Marea Buclă" a pornit la drum din această regiune în 1992, iar la 31 de ani distanță istoria se va repeta. Cu siguranță va fi o șansă unică pentr rutierii basci de a defila prin fața propriilor fani în cea mai importantă competiție ciclistă din lume.
Primele 3 etape ale Turului Franței 2023
  • 1 iulie: etapa 1 Bilbao - Bilbao, 185 km
  • 2 iulie: etapa a 2-a Vitoria - San Sebastian, 210 km
  • 3 iulie: startul etapei a 3-a va avea loc la Amorebieta (locul de finish nu a fost stabilit)
Turul Italiei
Rezumatul etapei a 15-a din Premier League
ACUM 9 ORE
Turul Italiei
Giulio Ciccone a câștigat, din evadare, etapa a 15-a din Giro
ACUM 10 ORE