Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Ineos, un monstru, înainte de Turul Franței. Tactică a la lupii de la Quick Step pentru a-i stopa pe Roglic și Pogacar?

Cristian Mihală

Publicat 07/06/2021 la 13:19 GMT+3

Ineos a impresionat în cursele pe etape din această primăvară-vară și se anunță echipa dominantă din Turul Franței. Deși nu are un lider incontestabil, e posibil ca britanicii să poată opri duoul sloven Roglic - Pogacar.

Richie Porte siegt vor Geraint Thomas

Credit imagine: Getty Images

Favoriții îi văd în continuare pe primii doi rutieri clasați în Turul Franței - Pogacar și Roglic - cu cele mai mari șanse să se impună și anul acesta în Marea Buclă. Fără îndoială, cei doi rutieri au dominat ca nimeni alții în istoria recentă cursele pe etape din ultimele două sezoane, însă vor avea de-a face cu "monstrul" numit Ineos.
Handicapul englezilor e că vin fără un lider evident, deși probabil Dave Brailsford viseazză să îl vadă pe Geraint Thomas în galben, la Paris. Ineos are trei variante de general, între "G", Porte și Richard Carapaz diferențele fiind extrem de mici.
Ineos a fost dominantă în cele mai importante curse pe etape din 2021 și e limpede că o domină pe Jumbo Visma în acest moment, după ce olandezii au "uzurpat" tronul deținut de Sky/Ineos în ultimii ani. Pe lângă cei trei, care au impresionat în Dauphine, Romandia și Turul Cataluniei, britanicii vor avea doi gregario de lux: Tao Geoghegan Hart (câștigătorul Giro 2020) și Michal Kwiatkowski. Să ai un câștigător de mare tur drept a 4-a variantă de general, asta însemnă fără doar și poate o forță incredibilă, care imposibil să nu se vadă în rezultate. Nu fără importanță va fi și ajutorul dat de Rohan Dennis, cel care a fost incredibil în etapele montane de la finalul Giro 2020, victoria lui Tao fiind posibilă și datorită trenei fostului campion mondial de contratimp.
Richie Porte of Australia, Richard Carapaz of Ecuador, Adam Yates of United Kingdom, Geraint Thomas of United Kingdom, Rohan Dennis of Australia, Jonathan Castroviejo of Spain & Luke Rowe of United Kingdom and Team INEOS Grenadiers celebrate

Schimbă strategia Ineos în Turul Franței? "Lupii" de la Quick-Step pot fi model

Dacă până acum britanicii preferau un joc clasic, de eliminare a adversarilor printr-o trenă susținută, e posibil de această dată ca cei trei lideri și, de ce nu, chiar și Tao, să atace în serie, dorind să îi izoleze pe Roglic și Pogacar și să le slăbească echipa. Jumbo și UAE nu vor putea răspunde la fiecare atac al Ineos, astfel că o asemenea tactică de hărțuire poate să aibă efecte excelente.
Dacă Jumbo, spre exemplu, va fi în primul rând interesată să îi facă marcaj lui "G", Carapaz - care nu e văzut un pericol atât de mare din cauza contratimpului slab - poate să obțină o libertate care să se transforme într-un avans extrem de consistent. Dacă vreți, este exact tactica pe care Deceuninck Quick Step o folosește cu atât de mult succes în clasice, chiar dacă, pe hârtie, Wout Van Aert și Mathieu Van Der Poel sunt mai puternici individual decât orice rutier al belgienilor.
Rezultatele obținute de rutierii Ineos care vor veni în Turul Franței în ultimele curse pe etape
Dauphine
  • Richie Porte - învingător;
  • Geraint Thomas - locul 3;
  • Tao Geoghegan Hart - locul 10.
Turul Romandiei
  • Geraint Thomas - învingător;
  • Richie Porte - locul 2;
Turul Cataluniei
  • Adam Yates - învingător (rutierul Ineos nu va merge în Le Tour, urmând a fi lider în Vuelta);
  • Richie Porte - locul 2;
  • Geraint Thomas - locul 3.

Jumbo Visma nu mai e la nivelul din Turul Franței 2020

În contrapartidă, Jumbo-Visma nu mai pare să fie sub nicio formă la același nivel cu anul trecut, când a dictat ritmul în Dauphine și Le Tour. Primoz Roglic a rămas același, dar nu se va mai putea baza la fel de de mult pe ajutorul colegilor.
Van Aert a fost mai oscilant în sezonul de clasice, dar a reușit să salveze totul cu victoria din Amstel Gold Race. Din aprlie, belgianul nu a mai participat la curse, pregătind Jocurile Olimpice, principalul obiectiv al sezonului. În consecință, nu se știe dacă el va mai putea fi la fel de important în munți ca în 2020.
Kruijswijk, care în Turul Franței de anul trecut mersese ca și co-lider, are un sezon modest. În niciuna din cursele pe etape la care a participat în acest sezon nu a reușit măcar vreun top 10 la general. Mai mult, are o singură prezență în top 10 într-o etapă, în 2021, chiar în Dauphine.
Sepp Kuss a fost cel mai important locotenent al lui Roglic în 2020 și e limpede că, dacă are atribuții de lider, presiunea e prea mare. A dovedit asta atât în Turul Cataluniei, cât și în Dauphine, unde a avut mână liberă, dar nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Totuși, americanul poate fi la nivelul de anul trecut atâta vreme cât are ca unic scop să își ajute liderul. Asta pentru că își permite să se odihnească în multe etape, pentru a da totul în munți (în special în cei înalți, unde se simte perfect). Din acest punct de vedere, yankeul e de așteptat să fie principalul ajutor pentru Roglic, în etapele grele din Turul Franței.
O discuție aparte îl are în vedere pe Jonas Vingegaard, care a "zburat" în Săptămâna Internațională Coppi și Bartali (locul 1 la general și două victorii de etapă) și în Turul Țării Bascilor (locul doi la general). Danezul de 24 de ani pare să își fi găsit vârful de formă prea repede, în Dauphine fiind extrem de inconstant. E adevărat, a salvat impresia cu locul 2 din ultima etapă, dar în contextul în care a fost bătut fără drept de apel de Mark Padun, care era obosit după etapa de sâmbătă, de asemenea câștigată, e limpede că rutierul Jumbo nu poate fi un locotenent pe care Roglic să se bazeze pe termen lung. Probabil și el va viza anumite etape în care să își ajute liderul în Turul Franței, în alte runde urmând a primi bilet de voie.
Echipa Jumbo Visma pentru Turul Franței (confirmată)
  • Primoz Roglic
  • Wout Van Aert
  • Mike Teunissen
  • Robert Gesink
  • Tony Martin
  • Sepp Kuss
  • Steven Kruijwijk
  • Jonas Vingegaard
În ceea ce îl privește pe Pogacar, câștigătorul neașteptat de anul trecut, tânărul sloven a arătat că nu are nevoie de o echipă puternică și că se poate descurca pe cont propriu, în munți. Totuși, UAE va beneficia de o echipă excelentă în Marea Buclă, Rafal Majka, David De La Cruz, Mark Hirschi și Brandon McNulty urmând să îl ajute pe Tadej să își apere titlul cucerit toamna trecută.
Turul Franței se va disputa între 26 iunie și 18 iulie și va putea fi urmărit în direct pe Eurosport și Eurosport Player.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo