Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Julian Alaphilippe a câștigat prima etapă din Turul Franței, una marcată de 2 căzături teribile

Nicu Savin

Actualizat 26/06/2021 la 18:48 GMT+3

Julian Alaphilippe a început perfect Turul Franței, rutierul de la Deceuninck reușind să obțină victoria într-o rundă marcată de 2 căzături cumplite. Maichael Matthews și Primoz Roglic au completat podiumul.

Julian Alaphilippe a câștigat prima etapă din Turul Franței 2021

Credit imagine: Getty Images

Turul Franței 2021 a început cu o etapă nebună, marcată de 2 căzături care au dat planurile multor rutieri peste cap.
Franck Bonnamour (B&B Hotels), Cristian Rodriguez (Team TotalEnergies), Danny van Poppel (Intermarche-Wanty), Anthony Perez (Cofidis), Ide Schelling (Bora-Hansgrohe) și Connor Swift (Arkéa-Samsic) au fost oamenii din evadare, dar avansul acestora nu a fost niciodată mai mare de 4 minute.
Ide Schelling a încercat să ia cursa pe cont propriu cu aproximativ 90 de kilometri înainte de final, dar era aproape imposibil să aibă câștig de cauză, în condițiile în care marea miză a rundei de azi a fost tricoul galben, iar oamenii importanți nu puteau rata o asemenea șansă.
Până să îl ajungă însă pe Schelling, plutonul a fost implicat într-o căzătură oribilă, cu aproximativ 45 de kilometri înainted e finish. Pe o porțiune unde drumul era destul de îngust, Tony Martin s-a izbit de un spectator iresponsabil, care încerca să afișeze un mesaj, dar a a generat un haos total pe șosea. Plutonul s-a oprit și mulți rutieri au avut nevoie de îngrijiri medicale, dar din fericire niciunul dintre ei nu a suferit răni majore.
picture

Haos în prima etapă din Turul Franței! Un spectator a provocat o căzătură cumplită

Julian Alaphilippe, victorie impresionantă în prima etapă din Turul Franței

Cursa a continuat, iar Schelling fost ajuns cu circa 30 de km până la linia de sosire. Când toată lumea se pregătea de sprint, cu aproximativ 7 kilometri înainte de finish, o nouă căzătură masivă a creat dezordine în pluton.
De această dată oamenii din frunte (care nu au fost afectați de căzătură) nu s-au mai oprit, astfel că lupta pentru victorie s-a dat pe ultima cățărare a zilei, una nu foarte dificilă, dar suficientă pentru un atac. Julian Alaphilippe a fost cel care a forțat, iar niciunul dintre cei rămași în frunte nu au avut răspuns, deși acolo se aflau oameni precum Wout Van Aert sau Mathieu Van Der Poel, rutieri cărora li se potrivea de minune finish-ul de azi.
Julian Alaphilippe a mers de unul singur până la capăt și va purta din nou pe uneri tricoul galben, așa cum a făcut-o și la ediția de acum doi ani. Pe locul doi a sosit Michael Matthews (Bika Exchange), iar podiumul a fost completat de Primoz Roglic, care a luat astfel 4 secunde de bonificație. Aceasta a fost a 6-a victorie în Turul Franței pentru campionul mondial, care a bifat cel puțin un succes de etapă la ultimele 3 ediții.
Dacă privim clasamentul final al rundei de azi, putem spune că cei de la Ineos au ieșit cel mai prost, deoarece dintre cei 4 rutieri care păreau capabili oricând să preia statutul de lider al echipei, doar Geraint Thomas a ajuns în grupul fruntaș. Richard Carapaz a pierdut doar 13 secunde, dar pentru Richie Porte și Tao Geogheghan Hart orice speranță la un loc bun în ierarhia generală s-a risipit. Australianul a pierdut peste 2 minute, iar câștigătorul din Giro 2020 a venit la peste 5 minute de câștigător.
Mâine urmează o etapă asemănătoare celei de azi, care va avea mai multe cățărări relativ ușoare pe traseu și care se va încheia pe Mur de Bretagne, o ascensiune de 2 kilometri, cu o pantă medie de 6,8%.
Clasament etapă
TDF 1
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo