Mathieu Van Der Poel a făcut o cursă tactică perfectă și a câștigat pentru a 2-a oară în carieră Turul Flandrei. Olandezul s-a impus la un sprint în 4, fiind urmat pe podium de Dylan Van Baarle și Valentin Madouas.
Marele învins a fost Pogacar, care a făcut o cursă mare, mai ales că a fost la prima sa prezență în Turul Flandrei. Atacurile slovenului au curățat rând pe rând ceilalalți favoriți, dar Van Der Poel a rezistat cu brio de fiecare dată. Ultima tentativă a lui Pogacar a fost pe ultima trecere peste Paterberg, dar fără succes, olandezul rezistând eroic până în vârf.
Ulterior, cei doi au mers împreună până la finish, dar jocurile de dinaintea sprintului au făcut ca în lupta pentru victorie să intre și Van Baarle și Madouas. Olandezul și-a arătat însă clasa și a trecut primul linia de sosire. Performanța rutierului de la Alpecin este cu atât mai mare cu cât el și-a început practic sezonul acum două săptămâni (locul 3 în Milano - Sanremo), ratând prima parte a anului din cauza problemelor la spate.
Turul Italiei
Giro 2022 | Sprinterii vor duce o bătălie aprigă pentru tricoul cyclame! Cine sunt favoriții
05/05/2022 LA 15:22
Van Der Poel este al doilea olandez din istorie care face dubla în Turul Flandrei, după Jan Raas, care s-a impus în 1979 și 1983. La doar 27 de ani, Van Der Poel are astfel tot timpul din lume să intre în categoria selectă a cicliștilor care au câte 3 victorii (Cancellara, Boonen, Museeuw, LemanBuysse și Magni) sau chiar să devină primul om din istorie cu 4 victorii.

Turul Flandrei 2022 | Desfășurarea cursei

Cursa a început așa cum era de așteptat, cu o evadare formată încă din primii kilometri. 9 oameni au animat prima parte a zilei, dar plutonul nu le-a oferit prea mult spațiu de manevră, avansul acestora nedepășind vreun moment 5 minute.
Lucrurile serioase au început după mai bine de 100 de kilometri parcurși, când pe traseu au apărut primele cățărări. Din pluton au fost date mai multe atacuri, dar și căzăturile au jucat un rol important în eliminarea unor rutieri importanți. Christophe Laporte (Jumvo Visma) și Anthony Turgis (Total Energies) au fost implicați într-o căzătură și au rămas în spate. Cei doi au revenit ulterior în pluton, dar urmările aveau să-și spună cuvântul mai târziu.

Turul Flandrei | Laporte, implicat într-o căzătură, cu aproximativ 80 de kilometri înainte de finish

Cu aproximativ 75 de kilometri înainte de final, din pluton s-a desprins un grup de 13 rutieri, care însă nu a reușit să se desprindă decisiv. La cea de-a doua trecere peste Oude Kwaremont a ieșit la rampă Tadej Pogacar. Slovenul a declanșat un atac furibund și i-a ajuns repede pe toți oamenii din față. Plutonul a fost făcut franjuri de acest atac, o serie de favoriți fiind lăsați în urmă.

Tadej Pogacar, atac fulgerător pe Oude Kwaremont, în Turul Flandrei

Pentru prima dată în istorie Oude Kwaremont a fost urmat de Paterberg, o altă cățărare mitică din Flandra, iar ritmul a continuat să fie susținut și acolo. Fred Wright (Bahrain Victorious) și Dylan Van Baarle (Ineos) au format o mică evadare și au pus câteva secunde între ei și plutonul în care reveniseră destui rutieri lăsați în spate de atacul lui Pogacar. Marea "epurare" în pluton s-a făcut însă pe Koppenberg, cea mai grea ascensiune din Turul Flandrei. O nouă forțare a lui Pogacar a făcut ravagii și numai Mathieu Van Der Poel (Alpecin) și Valentin Madouas (Groupama FDJ) au reușit să se țină de sloven.
Cei 3 i-au ajus relativ repede pe Wright și Van Baarle, iar de acolo cursa a fost o afacere în cinci, în spate neexistând un grup capabil să colaboreze pentru a duce o trenă susținută. Tiesj Benoot (Jumbo Visma), Dylan Teuns (Bahrain) și Stefan Kung (Groupama FDJ) au plecat totuși în urmărirea grupului fruntaș, dar a fost prea târziu pentru a-i mai ajunge.
A doua succesiune Kwaremont - Paterberg a reprezentat un punct cheie al finalului de cursă. Pe prima ascensiune, același Pogacar a accelerat și Van Baarle, Madouas și Wright s-au curățat, singurul care i-a luat roata slovenului fiind Mathieu Van Der Poel. Lucrurile s-au derulat la fel și pe Paterberg, dar din nou Van Der Poel a avut răspuns.
Totul s-a decis la un sprint în patru, pentru că jocurile dintre Van Der Poel și Pogacar le-au permis lui Madouas și Van Baarle să lupte și ei pentru victorie. Oladenzul și-a demonstrat clasa și s-a impus fără mari mari probleme, așa cum o făcea acum doi ani în fața lui Van Aert. Olandezul și-a luat și revanșa în fața fanilor, după ce anul trecut pierduse surprinzător sprintul în fața lui Kasper Asgreen.
Paris - Roubaix
Dylan Van Baarle a câștigat Paris - Roubaix 2022 | Olandezul, victoria carierei, după o cursă nebună
17/04/2022 LA 15:00
Paris - Roubaix
Paris-Roubaix | Momentul în care plutonul s-a rupt în două! Van Der Poel și Van Aert, prinși în urmă
17/04/2022 LA 12:47