Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Jasper Philipsen, victoria carierei în Turul Franței. Zi de coșmar pentru Jumbo Visma

Cristian Mihală

Actualizat 17/07/2022 la 22:47 GMT+3

Jasper Philipsen (24 de ani, Alpecin-Fenix) a câștigat etapa a 15-a din Turul Franței, desfășurată între Rodez și Carcassonne. Belgianul i-a învins la sprint pe Wout Van Aert (Jumbo Visma) și Mads Pedersen (Trek-Segafredo). Jonas Vingegaard, liderul la general, are mari emoții, după ce echipa sa a suferit mari pierderi în runda de azi.

Duello Philipsen-van Aert durante la volata di Carcassonne - Imago pub only in ITAxGERxSUIxAUTxHUN

Credit imagine: Imago

După ce în urmă cu două zile Alpecin-Fenix a tras în zadar după evadare, neputând să îi ofere un sprint lui Philipsen, de această dată cei mai rapizi oameni din pluton au avut șansa să se lupte pentru victoria de etapă.
Chiar dacă runda de duminică părea una favorabilă evadării, doar doi rutieri au părăsit plutonul, în speranța că vor triumfa, la capătul unei acțiuni personale: Nils Politt și Mikel Honore. Cei doi sunt destul de buni ruleuri, dar era clar că plutonul va putea să îi controleze foarte simplu. Această lipsă de apetență pentru evadarea zilei a fost dată și de căldura sufocantă - 40 de grade în unele zone -, dar și de faptul că echipele sprinterilor au dat de înțeles că nu vor lăsa mult spațiu de manevră.
Politt și Honore au fost prinși cu peste 20 de kilometri înainte de final, grație eforturilor lui Trek, formație care a vrut să îi ofere lui Mads Pedersen șansa celei de-a doua victorii de etapă (după ce vineri a câștigat din evadare). Acest lucru le-a dat idei lui Alexis Gougeard și Benjamin Thomas, care au atacat, punând un ecart respectabil față de pluton.
Dar echipele sprinterilor și-au făcut perfect calculele, Thomas fiind prins în ultimul kilometru. Am avut un sprint fără Jakobsen, rămas în urmă pe cățărări, în care Jasper Philipsen s-a impus clar în fața lui Van Aert și Pedersen.
Belgianul de 24 de ani de la Alpecin-Fenix salvează astfel Turul Franței pentru o echipă care venea cu ambiții mari, în contextul în care la start a fost și Mathieu Van Der Poel (olandezul a abandonat între timp, fiind departe de forma ideală).
Pentru Philipsen, este fără îndoială victoria carierei, după ce anterior el mai câștigase 3 etape în Vuelta, în 2020 și 2021.
De notat că cele patru runde terminate la sprint în Turul Franței 2022 au avut câștigători diferiți: Jakobsen, Groenewegen, Van Aert și, acum, Philipsen.

Zi de coșmar în Turul Franței pentru Jumbo Visma

Situația lui Jonas Vingegaard, liderul în Turul Franței, se complică serios. Jumbo Visma i-a pierdut azi pe Primoz Roglic și Steven Kruijswijk, doi dintre locotenenții care i-ar fi dat un ajutor enorm în Pirinei. Tricoul galben a căzut și el duminică, iar Tiesj Benoot a făcut la rândul lui cunoștință cu asfaltul, resimțindu-se serios.
Superioritatea Jumbo Visma părea evidentă, dar azi a fost o zi de coșmar pentru echipa batavă. Primoz Roglic, care a căzut în etapa cu pavate (și-a pus singur umărul la loc), a decis să nu mai continue, dorind să se concentreze cât mai bine pentru revenirea pentru Vuelta. Slovenul a abandonat, așadar, o decizie care acum devine una extrem de neinspirată pentru echipă, în contextul a ce s-a întâmplat în etapa 14.
"Pentru a îi permite corpului meu să se vindece corespunzător, am decis să nu mai iau startul în etapa de azi. Sunt mândru de contribuția mea la actualul clasament și am încredere că echipa va ajunge la Paris cu tricoul galben și cel verde", a spus Roglic, potrivit velonews.com.
Runda de azi - una liniștită altfel, în care plutonul a controlat evadarea în vederea unui sprint - s-a transformat într-o zi de uitat pentru Jumbo Visma.
Cu 63,9 kilometri rămași de disputat, Wout Van Aert și Steven Kruijswijk au fost printre rutieri care au căzut, după o ambuscadă în pluton. Tricoul verde s-a ridicat repede și a continuat, dar veteranul de 35 de ani, fost loc 3 în Turul Franței, a abandonat. Kruijswijk s-a ținut permanent de umăr, semn că a căzut pe claviculă, și a fost imediat preluat de o ambulanță și dus la spital.
După doar 6 kilometri, Jonas Vingegaard și Tiesj Benoot au căzut și ei. Danezul s-a ridicat imediat și a prins plutonul repede, dar rutierul belgian a părut destul de zdruncinat de contactul cu asfaltul.
Ca atare, Jumbo Visma s-a dezintegrat pur și simplu în etapa de azi: pe lângă Roglic și Kruijswijk, care nu vor mai concura, Benoot, care a arătat de asemenea foarte bine în munți, s-ar putea să aibă mari probleme. În consecință, Vingegaard va depinde aproape exclusiv de Sepp Kuss și de Van Aert, care însă cu siguranță e obosit după turul de forță făcut, în dorința de a cuceri tricoul verde (care e o formalitate, în acest moment. Olandezul trebuie doar să ajungă la Paris).
Pe lângă abandonurile formației olandeze, etapa de azi a fost capăt de linie și pentru Magnus Cort și Simon Clarke, doi dintre rutierii care au bifat victorii de etapă în acest Tur al Franței. Ambii au abandonat după ce au dat "pozitiv" la testele COVID-19.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo