Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Pogacar, conștient de gafele făcute pe Galibier: "Am dat dovadă de prostie"

Cristian Mihală

Actualizat 15/07/2022 la 10:39 GMT+3

Tadej Pogacar și-a făcut "mea culpa" pentru ceea ce a pățit miercuri în Turul Franței, etapă care e foarte posibil să îl fi privat de al 3-lea tricou galben la rând dus la Paris. Slovenul a promis însă să rupe până la capăt pentru primul loc, deși în acest moment sorții îi par potrivnici.

Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard

Credit imagine: AFP

Tadej Pogacar a arătat senzațional în prima săptămână, fiind impecabil la contratimp și pe pavatele din "mini Paris-Roubaix", pentru ca apoi să câștige două etape la rând.
Runda de miercuri a creat însă un scurt-circuit pentru rutierul UAE, care a avut probabil cea mai grea zi din carieră. Fără ajutor din partea colegilor (deja a pierdut doi coechipieri, Majka are COVID-19, iar Hirschi și Soler sunt ieșiți din formă), Pogacar a trebuit să se lupte de unul singur cu Jumbo Visma. Olandezii au luat inițiativa încă de pe Galibier, când Roglic și Vingegaard l-au atacat pe Pogacar în total de 8 ori. Tadej nu doar că a răspuns de fiecare dată la mișcările ofensive, dar la rândul său a încercat să își testeze rivalii în câteva momente, accelerând.
picture

Rezumatul etapei a 11-a din Turul Franței, câștigată spectaculos de Jonas Vingegaard

Pogacar, erori în serie pe Galibier

Această tactică s-a dovedit una falimentară, mai ales că Roglic a demonstrat ulterior că e departe de forma maximă, problemele la umăr nepermițându-i să lupte, probabil, nici pentru un top 10. Pogacar nu a știut acest lucru însă la momentul respectiv și, simțindu-se foarte puternic, a crezut că poate să răspundă la orice atac. Ulterior, toate eforturile depuse și-au cerut tributul pe Col du Granon, "uriașul uitat" creând un ecart de 3 minute între Vingegaard și tânărul sloven.
Ca atare, distanța dintre primii doi e acum de 2 minute și 22 de secunde în favoarea rutierului Jumbo, iar Tadej a găsit puterea să recunoască erorile făcute miercuri.
"Au fost prea multe atacuri și poate că am dat dovadă de prostie. Trebuia să fi mers în ritmul meu, fără să încerc să acopăr fiecare atac. M-am simțit foarte bine pe Galibier, credeam că sunt foarte puternic, dar apoi am cedat pe Granon. Azi (n.r. joi), în schimb, am avut iar picioare, ceea ce îmi dă încredere. Am încercat să atac, dar nu am fost cu moralul foarte bun, după ce s-a întâmplat miercuri, nu am avut 100% încredere în mine. Va fi o bătălie super incitantă până la final și abia aștept să văd ce se va întâmpla în Pirinei", a spus Pogacar, citat de velonews.com.
Întrebat despre forma lui Vingegaard, Pogacar a vorbit la superlativ de rivalul său, dar a ținut să puncteze că va pleca din Turul Franței stors de energie, după ce va fi încercat absolut tot să recupereze tricoul galben.
"Vingegaard e impresionant, se cațără atât de bine, iar echipa lui e atât de puternică...Dar nu s-a terminat încă, vom lupta până la final", a mai spus tânărul sloven.

Ce șanse mai are Pogacar să câștige Turul Franței

Trebuie spus că, deși a demonstrat în ultimii ani că e cel mai puternic și constant rutier din pluton, lui Pogacar îi va fi aproape imposibil să mai recupereze, în condiții normale, cele 2 minute și 22 de secunde care îl separă de Vingegaard.
Fără a avea o echipă la nivelul lui Jumbo-Visma, Tadej nu are ajutoare în munți și îi va fi imposibil să îl izoleze pe Vingegaard, așa cum a făcut Jumbo Visma cu el miercuri.
Van Aert, Sepp Kuss, Primoz Roglic și Steven Kruijswijk sunt toți în formă și vor acoperi, în principiu, orice atac a la "Floyd Landis" pregătit de Pogacar. Pentru că da, slovenul are nevoie să atace de departe în Pirinei, pentru a reduce cât mai mult ecartul.
Trebuie spus că cele două runde grele din Pirinei, din săptămâna a 3-a, nu vor fi nici pe departe la fel de complicate ca cele din Alpi, astfel că avansul lui Vingegaard pare unul confortabil. Cheia va fi probabil în etapa a 18-a, când se ajunge pe Hautacam, după ce în prealabil vom trece peste Col D'Aubisque și Col de Spandelles. Vorbim de cățărări situate mult sub 2000 de metri altitudine, unde Pogacar se va simți mult mai în largul lui. Totuși, toate dificultățile apar abia în a doua jumătate a rundei, astfel că Jumbo va fi proaspătă și gata să acopere orice atac.
În ceea ce privește contratimpul din etapa 20, unul lung de 40 de kilometri, Pogacar va putea câștiga, într-o zi bună, 30-40 de secunde față de Vingegaard. E greu de crezut că va putea să recupereze mai mult în proba contra-cronometru, danezul fiind la rândul său un ruleuer de excepție (pentru nivelul oamenilor de general).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo