Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Strategia "anti-Vingegaard" în Turul Franței! Geraint Thomas ia în calcul o alianță cu Pogacar, în Pirinei!

Cristian Mihală

Publicat 17/07/2022 la 22:53 GMT+3

Geraint Thomas nu a exclus o alianță cu Tadej Pogacar, în Pirinei, astfel încât să îl desprindă pe Jonas Vingegaard, liderul autoritar în Turul Franței după două săptămâni. Jumbo Visma, echipa danezului, e într-o situație critică după etapa a 15-a.

Jonas Vingegaard vor Tadej Pogacar und Geraint Thomas

Credit imagine: Getty Images

În ziua de pauză de dinainte de săptămâna decisivă din Turul Franței, Jonas Vingegaard a intrat cu un avans de două minute și 22 de secunde față de Tadej Pogacar, al doilea clasat. Pe trei e Geraint Thomas, care nu a renunțat nici el la visul numit tricoul galben (are de recuperat 2 minute și 43 de secunde față de danezul de pe primul loc).
"G" visează să ajungă pentru a doua oară în galben la Paris, în contextul în care cățărările din Pirinei i se potrivesc mai bine și în condițiile în care, pe hârtie, are contratimpul de sâmbătă (în lungime de 40 de kilometri), de partea sa.
Cum Jumbo Visma suferă rău de tot după ce i s-a întâmplat duminică, Vingegaard nu mai pare atât de intangibil, iar liderul lui Ineos nu a exclus o alianță cu Pogacar. Totuși, aceasta se va întâmpla doar în măsura în care cei doi vor constata pe șosea că au scopuri comune, nu va fi vorba de o alianță făcută la nivel de echipe.
"Vom vedea cum se vor desfășura următoarele etape. Nu cred că va veni la mine în miez de noapte să punem la punct un plan, dar dacă se întâmplă să avem un scop comun pe șosea, atunci se va întâmpla", a spus Geraint Thomas, citat de velonews.com.

Ineos promite o partitură ofensivă în ultima săptămână din Turul Franței

Ineos e lider incontestabil în clasamentul pe echipe, cu un avans de peste 35 de minute față de Jumbo Visma. Pe lângă "G", britanii îi mai au în primii 10 la general pe Adam Yates (locul 5) și Tom Pidcock (locul 9). În plus, Dani Martinez pare că și-a regăsit picioarele, după ce mult timp a fost doar o umbră a cățărătorului care venea în Le Tour cu gânduri de podium la general.
În consecință, Geraint Thomas are motive suficiente să încerce să evolueze ofensiv, deși de obicei ne-a obișnuit cu o tactică preacută, pentru a încerca să câștige la contratimp în raport cu rivalii. Acum, Bardet și Quintana, principalii urmăritori în lupta pentru podium, par destul de departe (și au un contratimp foarte slab), astfel că rutierul Ineos are toate motivele să încerce o strategie agresivă, prin care să răstoarne clasamentul general.
"Am de luptat pentru tot ce poate fi de luptat în ultima săptămână. Va fi foarte greu, ne așteaptă două etape foarte grele în Pirinei și e bine că am avans față de locul 4. Mă uit în primul rând la ce e în fața mea, dar trebuie să îmi apăr și spatele. Vor fi 3 etape de munte în Pirinei, așa că momentan vreau să mă odihnesc cât mai bine, să mă relaxez în ziua de pauză și apoi să dau tot ce pot", a mai spus "G".

picture

Rezumatul etapei 15, din Turul Franței. Philipsen, învingător, dezastru pentru Jumbo Visma

Geraint Thomas: "Jumbo Visma nu e într-o situație ideală înainte de ultima săptămână din Le Tour"

Posibila transformare a galezului în ultima săptămână e direct legată de ceea ce a pățit Jumbo Visma duminică, când o etapă banală s-a transformat într-un adevărat coșmar pentru olandezi.
Totul a început cu anunțul lui Primoz Roglic, care a căzut în etapa cu pavate (și-a pus singur umărul la loc), și a decis să nu mai continue, dorind să se concentreze cât mai bine pentru revenirea pentru Vuelta. Slovenul a abandonat, așadar, o decizie care acum devine una extrem de neinspirată pentru echipă, în contextul a ce s-a întâmplat în etapa 15.
"Pentru a îi permite corpului meu să se vindece corespunzător, am decis să nu mai iau startul în etapa de azi. Sunt mândru de contribuția mea la actualul clasament și am încredere că echipa va ajunge la Paris cu tricoul galben și cel verde", a spus Roglic, potrivit velonews.com.
Cu 63,9 kilometri rămași de disputat, Wout Van Aert și Steven Kruijswijk au fost printre rutieri care au căzut, după o ambuscadă în pluton. Tricoul verde s-a ridicat repede și a continuat, dar veteranul de 35 de ani, fost loc 3 în Turul Franței, a abandonat. Kruijswijk s-a ținut permanent de umăr, semn că a căzut pe claviculă, și a fost imediat preluat de o ambulanță și dus la spital.
După doar 6 kilometri, Jonas Vingegaard și Tiesj Benoot au căzut și ei. Danezul s-a ridicat imediat și a prins plutonul repede, dar rutierul belgian a părut destul de zdruncinat de contactul cu asfaltul.
Ca atare, Jumbo Visma s-a dezintegrat pur și simplu în etapa de azi: pe lângă Roglic și Kruijswijk, care nu vor mai concura, Benoot, care a arătat de asemenea foarte bine în munți, s-ar putea să aibă mari probleme. În consecință, Vingegaard va depinde aproape exclusiv de Sepp Kuss și de Van Aert, care însă cu siguranță e obosit după turul de forță făcut, în dorința de a cuceri tricoul verde (care e o formalitate, în acest moment. Olandezul trebuie doar să ajungă la Paris).
"Nu e ideal pentru ei. Ok, Roglic poate că suferea după ce a căzut, dar ieri l-am simțit destul de puternic pe șosea. Steven a mers de asemenea excelent pe cățărări până acum, cu siguranță că nu vrei să pierzi doi astfel de cicliști. Dar au încă o echipă bună, chiar dacă acum sunt mai slăbiți decât înaintea etapei de azi", a concluzionat Geraint Thomas.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo