Una dintre cele mai anoste etape din ultimii ani în Turul Franței a avut un final de clasă. Azi, niciuna dintre echipele mici nu a vrut să își trimită oameni în evadare, astfel că se părea că tensiunea va lipsi.
Nu a fost deloc așa, pentru că după intrarea în ultimii 10 kilometri a existat o zonă descoperită, iar vântul a suflat lateral. Prilej pentru Ineos să ducă o trenă furibundă și să încerce crearea unei borduri. Britanicii au întins bine plutonul și, când acesta era la un pas să se rupă, drumul a intrat într-o zonă protejată, astfel că efectul vântului lateral a fost mult diminuat.
Finalul a fost unul extrem de spectaculos, cu Wout Van Aert irezistibil în fața trenulețului Sunweb, care îl lanasase perfect pe Cees Bol. După ce ieri a dus trena până cu 1,5 kilometri înainte de finalul ultimei cățărări, pregătind terenul pentru Roglic, azi Van Aert a avut parte de prima lui șansă la glorie.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29

Van Aert și momentul său de glorie în Turul Franței 2020

Și a fructificat-o cu mare clasă, confirmând încă o dată că probabil nu ar fi avut rival la tricoul verde, dacă Jumbo Visma nu ar fi fost all-in pentru clasamentul general, cu Roglic și Dumoulin.
Van Aert și-a asumat fără probleme statutul de locotenent, dar azi a venit rândul său să strălucească. Și nu a ratat, confirmând încă o dată că nu e doar un rutier de clasice, ci și un veritabil sprinter. O confirmase deja anul trecut, când i-a învins tot în Turul Franței, și tot la sprint, pe marii favoriți.
"Am avut timp să mă recuperez după etapa de ieri, azi runda a fost ușoară. Sunt foarte fericit, mai ales că finalul a fost dificil, a bătut vântul din față. Era important să îmi mențin poziția în ultimii 400-500 de metri și am reușit. Trebuie să mă recuperez, pentru că am de îndeplinit și sarcini de echipă. Sunt fericit, am demonstrat și ieri și azi că suntem puternici, sperăm că și zilele viitoare va fi la fel", a spus Van Aert la final.
Van Aert vine după un 2020 de vis. În ciuda faptului că sezonul a avut atât de multe curse anulate sau amânate din cauza pandemiei de coronavirus, belgianul de 25 de ani a obținut succese remarcabile: campion național în proba de șosea, câștigător în Milano-San Remo (primul "monument" al carierei), învingător în Strade Bianche și în prima etapă din Dauphine.

Turul Franței: victoria superbă a lui Van Aert, în etapa a 5-a

De menționat că, odată cu runda de azi, s-a schimbat și purtătorul tricoului verde. Sam Bennet a câștigat sprintul intermediar și la final a sosit înaintea lui Sagan, astfel că mâine el va fi cel care va îmbrăca tricoul destinat liderului în clasamentul pe puncte.
La puțin timp după terminarea etapei de azi, Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick-Step) a fost penalizat cu 20 de secunde, ceea ce înseamnă că francezul a pierdut tricoul galben, care va fi purtat de mâine de Adam Yates (Mitchelton Scott). El a încălcat regulamentul și a luat o sticlă de apă de la un asistent al echipei sale când mai erau doar 17 kilometri de parcurs din etapa de astăzi. Cu siguranță că Alaphilippe a știut la ce se expune, iar acesta este un semn clar că nu este deloc interesat de tricoul galben în acest an.

Clasamentul de etapă în Turul Franței

https://i.eurosport.com/2020/09/02/2877821.png
Ciclism
Eddy Merckx pune capăt conflcitului cu Evenepoel! "Sunt un mare fan al lui Remco, să fie clar!"
18/10/2021 LA 11:55
Ciclism
Il Lombardia, ultimul "monument" din 2021. Cine se impune în "Clasica frunzelor moarte"?
08/10/2021 LA 10:54