Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Tadej Pogacar, victorie cu gust amar în etapa a 17-a din Turul Franței! Vingegaard și-a atins țelul

Nicu Savin

Publicat 20/07/2022 la 18:00 GMT+3

Tadej Pogacar a câștigat etapa a 17-a din Turul Franței, învingându-l la un sprint în doi pe Jonas Vingegaard, pe finish-ul de pe Peyragudes. Podiumul a fost compeltat de Brandon McNulty, colegul lui Pogacar de la UAE. Succesul de azi nu reprezintă mare lucru pentru sloven, deoarece nu a reușit să reducă serios din ecartul față de Vingegaard.

Tadej Pogacar of Slovenia and UAE Team Emirates - White Best Young Rider Jersey celebrates at finish line as stage winner ahead of Jonas Vingegaard Rasmussen of Denmark and Team Jumbo - Visma - Yellow Leader Jersey during the 109th Tour de France

Credit imagine: Getty Images

Prima etapă cu adevărat dificilă din Pirinei a fost una plină de suspans de la început până la final. Ziua a început cu o veste cumplită pentru Pogacar, Rafal Majka abandonând înaintea rundei de azi, după ce ieri a suferit o întindere într-un moment în care i-a sărit lanțul. În runda precedentă, Marc Soler nu a ajuns în timpul limită la finish și a părăsit competiția, astfel că Pogacar a avut azi la start doar 3 coechipieri: Bjerg, Hirschi și Mcnulty, primii doi nefiindu-i de folos în munți.
În ciuda acestui impediment, slovenul a decis să riște totul pentru a încerca să recupereze din ecartul față de Jonas Vingegaard (două minute și 22 de secunde). Faptul că UAE a forțat pe tot parcursul etapei a făcut ca evadarea să nu aibă nicio șansă.

Tadej Pogacar a câștigat etapa a 17-a din Turul Franței, dar Vingegaard rămâne favorit la victoria generală

Ajutat de Brandon McNulty, Pogacar a ajuns ultimii oameni din evadare pe a treia cățărare a zilei, Col de Val Lauron-Azet (8,5 km / 7,7%). Trena susținută a lui McNulty a rupt toți oamenii puternici din pluton, mai puțin pe Vingegaard, care a rămas singur relativ devreme. Un grup urmăritor destul de puternic era la peste un minut în spate la intrarea pe ultima cățărare, astfel că era clar că Pogacar și Vingegaard se vor bate pentru succesul de etapă.
Pogacar a încercat un prim atac în ultimul kilometru din Col de Val Lauron-Azet, dar Vingegaard a fost vigilent și i-a luat roata imediat.
picture

Turul Franței | Pogacar l-a atacat pe Vingegaard pe Col du Val Louron Azet, dar danezul a răspuns

Mcnulty a dus trena și pe ascensiunea finală, Peyragudes (8,1 km / 7,2%), dar Pogacar nu a fost capabil să declanșeze un nou atac. Slovenul a forțat cu câteva sute de metri înainte de final, când panta a ajuns la peste 15%, dar Vingegaard a rezistat eroic și chiar a părut la un moment dat mai puternic.
Pogacar a sprintat în cele din urmă spre victorie, dar nu i-a luat nicio secundă lui Vingegaard pe șosea. Slovenul a redus ecartul față de lider cu numai 4 secunde, aferente surplusului de secunde de bonificație obținut prin câștigarea etapei, astfel că distanța dintre cei doi rutieri este acum de două minute și 18 secunde.
Așadar, Pogacar a obținut al treilea succes de etapă la această ediție, dar victoria de azi are un oarecare gust amar, deoarece obiectivul era să recupereze mai mult față de Vingegaard în ierarhia tricoului galben.
În aceste condiții, Pogacar va trebui să mizeze totul pe etapa de joi, ultima cu dificultăți majore din Le Tour. Runda va avea în meniu 3 cățărări infernale, inclusiv finish-ul de pe Hautacam, o ascensiune de 13,5 kilometri, cu o pantă medie de 7,9%.
Tour de France Stage 18 Course Profile
Evident, Pogacar mai are la dispoziție contratimpul de 40 de kilometri din penultima etapă, dar e aproape imposibil să-i ia lui Vingegaard peste două minute, danezul fiind și el un om decent la proba contra cronometru (în mod normal, Vingegaard nu ar trebui să piardă mai mult de un minut în fața lui Pogacar, la contratimp). De altfel, Pogacar a spus că este conștient că nu poate recupera ecartul numai în runda de contratimp și de aceea va trebui să o facă înainte de acea etapă.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo