"Cred că va fi o etapă pentru evadare", a spus rutierul britanic în această dimineață, chiar dacă specialiștii credeau că victoria în rundă se va da între Sagan, Matthews și Demare, la un sprint redus.
Dowsett a crezut în șansa atacanților și s-a infiltrat în evadare și a obținut un succes formidabil, după un atac dat cu 18 kilometri înainte de final.
Un contratimpist prin excelență, cel poreclit "The Tiger" s-a impus astfel în prima etapă în linie din ultimii 9 ani. Ultimul său succes în altă parte decât la contratimp avusese loc în 2011, în Tour de Poitou-Charentes.
Turul Italiei
Un Giro pentru căţărătorii puri. Cei mai puţini kilometri de contratimp din ultimii 60 de ani
12/11/2021 LA 11:55
Dowsett, de 6 ori campion național la contratimp și deținătorul recordului orei în 2015, a bifat a doua sa victorie de etapă în Turul Italiei, după ce în 2013 câștigase o etapă de contratimp. Rutierul de la Israel Start Up Nation aduce o victorie mare pentru englezi, într-o zi în care Simon Yates a abandonat, fiind pozitiv la COVID-19. După ce alt britanic - favoritul numărul unu la tricoul roz la startul Turului Italiei - a abandonat și el, fanii ciclismului din Regat au în sfârșit un motiv de fericire. Ultimul britanic care câștigase o etapă în Giro fusese Chris Froome, acum doi ani.
Victoria de azi e una istorică și pentru Israel Start Up Nation, care nu se impusese vreodată într-o rundă din Giro.

Desfășurarea etapei a 8-a din Giro

Simone Ravanelli (Androni), Joey Rosskopf (CCC), Mathias Brandle (Israel Start-Up Nation), Alex Dowsett (Israel Start-Up Nation) Matthew Holmes (Lotto Soudal) și Salvatore Puccio (Ineos Grenadiers) au format evadarea zilei, după o luptă mare pentru locurile între "atacanții zilei".
Surprinzător, Sunweb și Bora, echipele marilor favoriți Matthews și Sagan, nu au fost interesate de trenă, gândindu-se probabil și la etapa de mâine, una teribil de grea. Kelderman și Majka luptă pentru podiumul la general, iar cele două formații probabil au înțeles că e nevoie de odihnă, mai ales că nimic nu le garanta că Demare nu va trece peste greutățile rundei de azi. În acest context, francezul era greu de oprit și ar fi bifat, probabil, a 4-a victorie de etapă.
Atacanții zilei au avut mici emoții pe coborârea de pe Monte Sant Angelo, când Trek a venit la trenă. Nibali nu doar că e cel mai bun coborâtor din plutonul Giro, dar echipa sa a vrut probabil să îl obosească foarte tare și pe Fuglsang, care avusese o problemă mecanică. În consecință, cele 10 minute și jumătate s-au redus la doar 8, în mai puțin de 15 kilometri și se părea că etapa se joacă. Doar că formația "Rechinului" a înțeles probabil că nu e cel mai fair-play să îl distanțeze așa pe rutierul Astanei, și i-a cedat din nou trena lui Deceuninck-QuickStep, echipă cu o singură misiune: să protejeze tricoul roz al lui Almeida.
Ca atare, a devenit clar că se va câștiga din evadare, iar primul care a făcut o mișcare în acest sens a fost Alex Dowsett, care a atacat cu 30 de kilometri înainte de final. A fost curând adus înapoi, iar pe prima trecere peste Chiesiola (900 de metri, cu 9,3%), Rosskopf, Holmes și Puccio s-au distanțat de ceilalți trei companioni. Brandle a muncit admirabil pentru Dowsett și l-a adus înapoi în grupul de frunte, moment în care contratimpistul englez a decis să ia cursa pe cont propriu. A atacat cu 18 kilometri înainte de final, iar în spate rutierii nu s-au înțeles la trenă. Deși pe a doua trecere peste Chiesiola urmăritorii au recuperat, pe plat, ulterior, distanța dintre Dowsett și restul s-a mărit din nou, astfel că nu s-a pus nicio secundă problema învingătorului.

Clasamentul etapei în Giro

https://i.eurosport.com/2020/10/10/2911421.png
Duminică, în direct la Eurosport 2, are loc a 9-a etapă, una mult mai dificilă decât cea cu final pe Etna. În "meniul" zilei avem 4 cățărări repertoriate, două de categoria a doua și două de categoria întâri. Finalul e pe cățărarea Roccaraso (categoria 1), la 1658 de metri altitudine.
Turul Italiei
Simon Yates e all-in pentru tricoul roz, în Giro. Englezul, gata de un "Froome". Capotează Bernal?
28/05/2021 LA 06:32
Turul Italiei
Carnagiu pe șosea, în etapa a 15-a din Giro. Emanuel Buchmann a abandonat, alături de alți cicliști
23/05/2021 LA 12:31