Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Simon Yates a câștigat una dintre cele mai frumoase etape din istoria recentă a Giro. Schimbări mari la general

Cristian Mihală

Actualizat 21/05/2022 la 18:36 GMT+3

Simon Yates (Team BikeExchange) a câștigat etapa a 14-a din Giro, desfășurată între Santena și Torino. Richard Carapaz (Ineos) e noul purtător al tricoului roz, după o rundă superbă, în care clasamentul general a fost zdruncinat.

Simon Yates celebrates on Stage 14

Credit imagine: Getty Images

O etapă scurtă, de munte mediu, de doar 147 de kilometri, s-a transformat într-una dintre cele mai spectaculoase runde din istoria recentă în marile tururi. Profilul etapei nu recomanda neapărat artificii, în contextul în care, în ciuda celor 5 cățărări repertoriate, niciuna nu era de categoria întâi. În plus, finalul venea pe plat, după o coborâre, astfel că era de așteptat ca evadarea să aibă prima șansă.
LG Giro 3
Toate emoțiile din Giro de pe Eurosport și Eurosport Player vă sunt oferite de LG
Calculele hârtiei nu au fost respectate, pentru că Bora a avut alte planuri. Cu 70 de kilometri înainte de final, când evadarea se afla la aproape 4 minute, locotenenții lui Jai Hindley au provocat implozie în pluton, la prima trecere peste Superga. Alejandro Valverde și Guillaume Martin au fost luați prin suprindere de tactica Borei și nu au mai putut reveni niciodată, la fel și Joao Almeida, cel mai bun tânăr, da portughezul a făcut repede joncțiunea cu grupul favoriților.
Trena incredibilă dusă de Bora a făcut ca în grupul tricoului roz să mai rămână aproximativ 20 de rutieri, iar evadarea a fost în scurt timp înghițită. Ca atare, devenea tot mai clar că vom asista la o bătălie între oamenii de general.

Carapaz, atac impresionant. Simon Yates, marele învingător

Izolat de coechipierii săi (niciunul dintre cicliștii de la Ineos nu au rezistat în grupul favoriților), Carapaz - marele favorit la tricoul roz - nu s-a panicat. Dimpotriva, la ultima trecere peste Superga (cu 28 de kilometri înainte de final), ecuadorianul a atacat, lăsându-l în urmă, printre alții, pe bravul "Juanpe" Lopez, tricoul roz din etapa a 3-a, de pe Etna.
Atacul lui Carapaz nu a fost însă suficient de devastator pentru Hindley, Nibali și Yates, care l-au prins pe cățărătorul de la Ineos pe Maddalena, cu 13 kilometri înainte de final.
Simon Yates, care nu mai contează la general după problemele la genunchi avute pe Blockhaus, a arătat că s-a recuperat și a avut libertate pe final. Acesta a atacat cu 4,5 kilometri înainte de final și nu a mai putut fi ajuns de Carapaz, Hindley și Nibali.
Britanicul de la Team BikeExchange a bifat astfel a 6-a victorie de etapă în Giro, a doua de anul acesta, după ce s-a impus în contratimpul de la Budapesta. Fost câștigător de Vuelta (2018), Yates rămâne însă cu regretul că accidentarea de la genunchi l-a scos din cursa pentru general, arătând încă o dată că ar fi avut un cuvânt greu de spus în lupta pentru tricoul roz.

Clasamentul general din Giro, după etapa a 14-a

Podiumul în etapă a fost completat de Jai Hindley (Bora) și Richard Carapaz (Ineos), cei doi urcând pe primele două locuri la general, acolo unde ecuadorianul are un avans de 7 secunde față de locul doi din Giro 2020. Dacă acum doi ani australianul a fost învins în lupta pentru roz de Tao Geoghegan Hart, acum tot un rutier de la Ineos, Carapaz, stă între rutierul fost la Sunweb și visul primului mare tur din carieră.
Clasamentul general a suferit modificări importante după runda de azi. Dacă înainte de etapa a 14-a aveam 1 minut și 27 de secunde între tricoul roz și locul 11, acum lucrurile stau cu totul altfel.
Astfel, Joao Almeida și Mikel Landa par singuri în măsură să amenințe lupta dintre Carapaz și Hindley, de la locul 6 în jos nimeni nepărând că mai are șanse pentru victoria finală.
Valverde, Arensman și Guillaume Martin sunt marii perdanți ai zilei, în timp ce marea surpriză a fost "rechinul" Nibali. Aflat la sub 3 minute de tricoul roz, rutierul din Messina poate visa la un podium final, la Verona, știut fiind faptul că el dă cel mai bun randament în a treia săptămână dintr-un mare tur.
Până să ajungem la rundele decisive, care să cimenteze clasamentul general, mâine ne așteaptă o altă etapă unde ar trebui să avem artificii. În program avem 3 cățărări, două de categoria întâi, cu final în cățărare, pe Cogne Centro (1534 metri altitudine). După haosul de azi, e posibil ca rutierii de general să aibă nevoie de o pauză de refacere, dar Giro ne-a demonstrat mereu că e o cursă imprevizibilă, astfel că nimic nu poate fi exclus.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo