Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Buitrago a câștigat etapa 19 din Giro! Thomas și Roglic își vor disputa tricoul roz la contratimp

Nicu Savin

Publicat 26/05/2023 la 18:37 GMT+3

Santiago Buitrago s-a impus din evadare în etapa a 19-a din Giro, după un atac dat pe cățărarea finală, Tre Cime de Lavaredo. Podiumul zilei a fost completat de Derek Gee și Magnus Cort. Primoz Roglic a reușit să-i ia numai câteva secunde lui Geraint Thomas și galezul rămâne vavorit la câștigarea tricoului roz, având un avans de 26 de secunde înaintea contratimpului în cățărare de sâmbătă.

Santiago Buitrago

Credit imagine: Getty Images

Ultima etapă montană din Giro a avut un traseu perfect pentru a avea parte de spectacol în lupta pentru tricoul roz, dar mari favoriți nu s-au atacat decât pe final și au terminat aproape în același timp, astfel că totul se va decide la contratimpul de mâine.
Fiind un prilej excelent pentru o victorie din evadare, aceasta s-a format cu greu, dar în cele din urmă 15 rutieri s-au desprins din pluton. Cum cel mai bine clasat la general era Santiago Buitrago (Bahrain), la peste 12 minute de lider, atacații au primit liber, iar avansul lor a crescut constant, ajungând la un moment dat la aproape 9 minute.
Pe a 3-a cățărare a zilei, Passo Giau (9,8 km / 9,3%), Carlos Verona (Movistar) a atacat din evadare, iar numai 4 oameni au putut ține aproape de el: Santiago Buitrago (Bahrain), Magnus Cort (Education EasyPost), Derek Gee (Israel Premier Tech) și Michael Hepburn (Jayko). Cei 5 au fost ajunși pe coborâre de Nicolas Prodhomme (AG2R) și Vadim Pronsky (Astana), iar apoi în grupul de frunte au revenit și Davide Gabburo (Green Project Bardiani), Larry Warbasse (AG2R), Stefano Oldani (Alpecin) și Patrick Konrad (Bora).
În grupul favoriților a fost liniște și pace pe passo Giau, Jumvo Visma și UAE neavând nicio tentativă de a ataca pentru a-l izola pe Geraint Thomas.

Santiago Buitrago, victorie solitară în etapa a 19-a din Giro! Thomas și Roglic au făcut meci egal și tricoul roz se va decide la contratimp

Pe Passo Tre Croci, penunltima cățărare, s-au încercat mai multe atacuri în grupul fruntaș, dar nu s-au creat rupturi semnificative și totul s-a decis pe Tre Cime de Lavaredo, o cățărare de 7,1 kilometri, cu o pantă medie de 7,8% (panta a ajuns și la 14% în ultimii kilometri).
Pe trena celor de la Ineos, plutonul a recuperat din ecart, dar oamenii din frunte aveau aproape 4 minute avans și era clar că de acolo va veni câștigătorul de etapă. Aflat pentru a 6-a oară în evadare în acest Giro, Derek Gee s-a desprins cu aproximativ 6 kilometri înainte de finish, iar numai Buitrago s-a luat după el. Mult mai obișnuit cu ascensiunile la altitudine, columbianul a mers în ritmul său și l-a ajuns pe Gee când mai erau numai 1,5 kilometri și apoi, la o simplă forțare, l-a lăsat în urmă pe canadian.
Buitrago a mers de unul singur până la final și a obținut a doua sa victorie a carierei în Giro, după ce câștigase o etapă și anul trecut. Derek Gee a terminat pentru a 4-a oară pe locul secund, în timp ce podiumul etapei a fost completat de Magnus Cort. Pentru Bahrain este al 2-lea succes de la această ediție, după cel obținut de Jonathan Milan în etapa a 2-a.
În grupul favoriților nu s-a întâmplat nimic deosebit până în ultimii kilometri, când Primoz Roglic a atacat și a părut că se poate desprinde, dar apoi Geraint Thomas și Joao Almeida l-au ajuns foarte ușor. Galezul a fost cel care a forțat ulterior, dar numai Almeida a putut fi desprins. Roglic s-a ținut bine și pe ultimii zeci de metri a fost mai puternic și i-a luat 3 secunde lui Thomas. Ecartul dintre cei doi este acul de 26 de secunde și rămâne de văzut care dintre cei doi va fi mai proaspăt în etapa decisivă de mâine. Joao Almeida a pierdut 20 de secunde și e scos din calculele pentru tricoul roz.
Sâmbătă va avea loc cel de-al 3-lea contratimp din acest Giro, unul care va fi definitoriu pentru clasamentul general. Traseul dintre Tarvisio și Monte Lussari măsoară 18.6 kilometri. Primi 10,5 sunt pe un fals plat, iar ultima parte este o cățărare de circa 8 kilometri, cu o pantă medie de 11,2%. Așadar, cățărătorii sunt așteptați să lupte pentru victoria de etapă, dar toată atenția va fi pe duelul dintre Geraint Thomas și Primoz Roglic, care cu siguranță își vor pune toată energia pentru a câștiga tricoul roz.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol