Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Filippo Zana, victorie fantastică în etapa a 18-a din Giro! Roglic a atacat, dar Thomas rămâne lider

Nicu Savin

Publicat 25/05/2023 la 18:21 GMT+3

Filippo Zana (Jayko) a obținut prima sa victorie a carierei într-un mare tur, impunându-se în etapa a 18-a din Giro după ce l-a învins la sprint pe Thibaut Pinot (Groupama-FDJ). Podiumul a fost completat de Warren Barguil (Arkea), care a fost de asemenea în evadare. În grupul favoriților, Primoz Roglic a atacat spre final, dar nu l-a putut desprinde decât pe Almeida, Thomas rezistând fără emoții.

Filippo Zana und Thibaut Pinot

Credit imagine: Getty Images

Etapa a 18-a din Giro avea toate ingredientele să fie una spectaculoasă, dar nu s-a întâmplat chiar așa. Evadarea s-a format cu greu, dar în cele din urmă 7 rutieri au reușit să formeze un grup foarte puternic de atacanți: Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën), Warren Barguil (Arkéa Samsic), Vadim Pronskiy (Astana Qazaqstan), Filippo Zana (Jayco AlUla), Marco Frigo și Derek Gee (Israel Premier Tech). Dintre aceștia, Thibaut Pinot era cel mai bine clasat la general, la 6 minute și 48 de secunde de lider, dar grupul favoriților nu a văzut în el un real pericol și i-a dat liber evadării.
Ecartul a ajuns cel mai mult la aproape 6 minute, moment în care Ineos și Jumbo Visma au preluat controlul în pluton și au început să reducă din diferență. Totuși, echipele favoriților nu au depus un mare efort astfel încât să conteze la victoria de etapă.

Filippo Zana, victorie superbă în etapa a 18-a din Giro! Pinot, eșec dureros! Roglic și Thomas au câștigat timp față de Almeida

La intrarea pe penultima cățărare (Col de Coi - 5,5 km / 9,5%), din evadare mai făceau parte numai 6 oameni (Vadim Pronskiy a rămas în urmă), iar aceștia aveau un avans de peste 4 minute, astfel că era limpede că învingătorul se va alege din acel grup. Pinot și Zana s-au desprins cu circa 6 kilometri înainte de final, iar în urma lor erau doar Paret-Peintre și Barguil, dar cei doi francezi nu au avut forța să revină.
Pinot și Zana au mers nestingheriți până la final și victoria s-a decis la sprint. Francezul a deschis primul sprintul, dar Zanna a fost mai proaspăt și l-a învins la limită. Aceasta a fost a doua înfrângere suferită de Pinot în acest Giro, după ce a fost omul care a muncit cel mai mult în evadare. Singura consolare a francezului este că a redevenit lider în clasamentul cățărătorilor.
Pentru Zana este cel mai important succes al carierei, deși titlul de campion al Italiei cucerit anul trecut nu poate fi deloc neglijat. Podiumul zilei a fost completat de Warren Barguil.
Lucruri deosebit de interesante s-au petrecut și în grupul favoriților. Lansat de Sepp Kuss, Primoz Roglic a deschis primul ostilitățile, cu aproximativ 8 kilometri înainte de finish și dintre rivalii principali numai Geraint Thomas a avut răspuns, Joao Almeida rămânând în urmă.
Roglic și Thomas au colaborat pentru a câștiga cât mai mult timp în raport cu Almeida, dar nu s-au atacat și au trecut împreună linia de sosire. Astfel, galezul a rămas în roz, un cadou pe care și l-a făcut în ziua în care a împlinit 37 de ani. Joao Almeida a pierdut 20 de secunde în raport cu cei doi rivali, astfel că lupta pentru clasamentul general rămâne deschisă și se va decide în următoarele două zile.
Vineri va avea loc etapa a 19-a, una lungă de 183 de kilometri, pe un traseu care cuprinde 5 cățărări repertoriate. Astfel, terenul este ideal pentru a avea parte de artificii în grupul favoriților, mai ales că finish-ul va fi pe Tre Cime di Laveredo, un zid de 7,1 kilometri, cu o pantă medie de 7,8%.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo