Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Primoz Roglic a câștigat Giro d'Italia 2023! Mark Cavendish s-a impus în ultima etapă, la sprint

Nicu Savin

Actualizat 28/05/2023 la 19:58 GMT+3

Primoz Roglic este marele câștigător din Giro d'Italia 2023! Ceea ce era limpede încă de ieri a devenit azi oficial, după o etapă plată, la Roma, în care slovenul a ajuns în siguranță la final. Runda a fost câștigată de Mark Cavendish (Astana), care s-a impus la un sprint haotic. Podiumul a fost completat de Alex Kirsch și Filippo Fiorelli.

Jumbo Visma a ieșit în fața plutonului pentru a celebra tricoul roz câștigat de Roglic în Giro

Ultimele etape din marile tururi sunt unele de gală, iar Giro 2023 nu a făcut excepție. Runda care a tras cortina peste această ediție a început și s-a terminat la Roma. Traseul de doar 126 de kilometri a fost perfect plat, astfel că era imposibil ca învingătorul să nu se decidă la sprint.
O evadare de doar 3 oameni s-a format cu circa 65 de kilometri înainte de final. Cesare Benedetti (Bora), Maxime Bouet (Arkea Samsic) și Toms Skujins (Trek-Segafredo) nu s-au îndepărtat în niciun moment la mai mult de un minut și au fost înghițiți de pluton când mai erau 12 kilometri și toată lumea se pregătea de sprint.
Mark Cavendish a fost cel mai inspirat rutier ca poziționare și a reușit să obțină o victorie foarte clară, devansându-i cu mai mult de o biciletă avans pe Alex Kirsch (Trek Segafredo) și Filippo Fiorelli (Gren Project Bardiani) , care au completat podiumul. De notat că britanicul a fost ajutat pe final de mai mulți conaționali de la alte echipe, inclusiv Geraint Thomas ducându-l în spate câțiva kolometri. De asemenea, bătălia finală a fost influențată de o căzătură în ultimul kilometru, care a scos din joc câțiva sprinteri.
Aceasta a fost a 17-a victorie de etapă obținută de Marc Cavendish în Giro. Britanicul a ajuns la cota 54 în toate marile tururi, el având 34 de succese în Turul Franței și 3 în Vuelta. Odată cu victoria de azi, Mark Cavendish a devenit cel mai în vârstă rutier din istorie care se impune într-o etapă din Turul Italiei, la 38 de ani și 7 zile Precedentul record îi aparținea lui Paolo Tiralongo, care în 2015 avea 37 de ani și 313 zile când trecea primul linia de sosire într-una dintre etape.
Citește și:

Primoz Roglic și-a adjudecat tricoul roz în Giro și a ajuns la 4 mari tururi câștigate în carieră

Primoz Roglic a făcut ieri un contratimp fabulos și a trecut pe primul loc la general, astfel că trebuia doar să ajungă în siguranță la Roma pentru a câștiga și în mod oficial competiția. Slovenul a fost protejat de coechipieri și oricum adversarii nu au încercat nicio mișcare, asfel că nu a avut niciun fel de problemă în a rămâne în fruntea clasamentului general.
La 33 de ani, Primoz Roglic a câștigat în premieră Turul Italiei, la a 3-a participare. Slovenul are acum 4 mari tururi câștigate în carieră, el impunându-se de 3 ori consecutiv în Vuelta, între 2019 și 2021. Rutierul de la Jumbo Visma încă mai are șanse să facă tripla, deși e greu de crezut că poate câștiga Turul Franței în anii următori.
Marele perdant al acestei ediții din Giro rămâne Geraint Thomas, care era văzut mare favorit înaintea contratimpului de ieri, când avea 26 de secunde avans față de Rolgic. A pierdut însă 40 la proba contra cronometru și trebuie să se mulțumească cu locul secund la general. Este totuși primul său podium în Giro, la a 5-a participare.
Terminând pe locul 3 în această a 106-a ediție din Giro, Joao Almeida a devenit primul portughez din istorie care reușește această performanță. De asemenea, rutierul de la UAE este primul portughez care termină pe podium un mare tur de la Joaquim Agostinho încoace, în Turul Franței (1979). Almeida a câștigat și tricoul alb, destinat celui mai bun tânăr.
A fost ultimul Giro pentru Thibaut Pinot, care a terminat pe un onorabil loc 5 și a câștigat tricoul albastru, destinat celui mai bun cățărător. Din păcate, francezul nu a reușit să câștige vreo etapă, pierzând în două rânduri la sprint, din evadare.
Italienii au avut suficiente motive de satisfacție în acest a. Jonathan Milan a câștigat o etapă și clasamentul pe puncte, iar Davide Bais, Alberto Dainese și Filippo Zana și-au adjudecat și ei câte o victorie de etapă. În plus, Damiano Caruso a terminat pe locul 4 la general. Echipa sa, Bahrain Victorious, a terminat pe prima poziție în ierarhia care cumulează timpii tuturor rutierilor de la fiecare formație.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo