Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Carapaz victorie în etapa 20 din Vuelta! Remco Evenepoel, primul mare tur câștigat, în carieră. Premieră după 91 de ani

Cristian Mihală

Publicat 10/09/2022 la 19:28 GMT+3

Richard Carapaz (Ineos) a câștigat etapa a 20-a din Vuelta, ducând la capăt o evadare din care au făcut parte nume mari. Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl Team) și-a securizat victoria finală în Turul Spaniei, neavând vreo emoție în ultima etapă montană.

Remco Evenepoel cruza la meta de Navacerrada y es campeón de la Vuelta a España 2022

Credit imagine: Getty Images

Penultima rundă din Vuelta se anunța una de foc, cei 181 de kilometri între Moralzarzal și Puerto de Navacerrada fiind presărați cu 5 cățărări repertoriate, 3 de categoria întâi. Nu a fost spectacolul așteptat, Movistar și Enric Mas (locul 2 la general) neavând nicio secundă intenția reală să îl atace pe Remco Evenepoel, cel care avea două minute și 7 secunde avans, la general.
Evadarea formată în prima parte a rundei a avut în componență oameni puternici, din care se remarcau, printre alții, cățărători precum Louis Meintjes (IWG), Richard Carapaz (IGD), Thibaut Pinot (GFC), Gino Mäder (TBV), David De La Cruz (AST), Sébastien Reichenbach (GFC), Hugh Carthy (EFE), Mikel Bizkarra (EUS), Clément Champoussin (ACT), Gregor Mühlberger (MOV) sau Sergio Higuita (Bora).
Jai Hindley, locul 10 la general era de așteptat să fie și el printre atacanții zilei, dar a ratat mișcarea și și-a pus echipa la treabă, pentru a nu pierde o poziție în top 10 în dauna lui Meintjes. Ca atare, evadarea nu a avut un avans enorm în niciun moment, dar acolo existau oameni puternici, capabili să își ducă la capăt acțiunea, dacă nu existau artificii în pluton.
Și nu au fost, Mas și Movistar înțelegând probabil că ecartul față de Remco Evenepoel e prea mare. În acest context, Richard Carapaz a obținut a treia sa victorie de etapă, după un final pe muchie de cuțit.
Rutierul Ineos s-a distanțat de colegii de evadare cu 40,4 kilometri înainte de final, fiind urmat de Higuita și Meintjes. Fost câștigător de Giro, ecuadorianul campion olimpic a dat atacul decisiv pe ultima ascensiune a zilei, când în plasa sa mai rămăsese doar columbianul Higuita (Meintjes fusese desprins cu 2 kilometri înainte de finalul ultimei cățărări, una de categoria întâi). În acel moment, demersul lui Carapaz părea unul destinat eșecului, pentru că grupul favoriților mai avea de recuperat în acel moment doar aproximativ 10-12 secunde. Dar Carapaz a arătat calități excelente de contratimpist pe fals platul din ultimii 6-7 kilometri și nu a mai fost prins de favoriți.
Carapaz a venit în Vuelta cu ambiții pentru tricoul roșu, dar, după o primă săptămână de coșmar, termină pe plus Turul Spaniei. Pentru că a obținut trei victorii de etapă și și-a asigurat tricoul destinat celui mai bun cățărător.

Remco Evenepoel a câștigat Vuelta, primul mare tur din carieră

În ceea ce privește, lupta din pluton, Remco Evenepoel a fost din nou în control total. O singură dată Mas l-a testat, pe penultima cățărare, dar totul s-a liniștit după doar câteva sute de metri. Probabil că dacă Roglic ar fi rămas în cursă belgianul ar fi avut emoții mai mari, dar așa a fost o "plimbare în parc" pentru Remco, și în contextul în care Vuelta a avut etape destul de ușoare în ultima săptămână.
Evenepoel câștigă, așadar, primul său mare tur din carieră, confirmând statutul de "fenomen" care îl însoțea încă de la primul său an ca stagiar la Quick Step. Între timp, lucrurile s-au mai schimbat, căzătura teribilă din Lombardia și "explozia" lui Pogacar făcând ca Remco să nu mai fie văzut chiar ca un "super-om", dar în această ediție de Turul Spaniei a demonstrat că nu e doar un contratimpist excelent și un om de clasice bun, ci și un rutier de general, care poate avea ambiții uriașe în anii care urmează. Cu el, Pogacar, Vingegaard sau Bernal la start, orice mare tur poate să se transforme într-un moment fantastic din istoria ciclismului.
Evenepoel a devenit astfel primul belgian din ultimii 44 de ani care câștigă Vuelta, ultimul conațional care reușise o performanță similară fiind Ferdi Van den Haute, în 1978. Remco s-a consacrat odată cu Turul Spaniei 2022 ca un rutier de general și va fi foarte interesant ce pregătește Patrick Lefevere pentru anul viitor: îl va "arunca" pe tânărul belgian în "groapa cu lei" din Turul Franței, lângă Pogacar și Vingegaard, sau îl va "căli" în Giro, urmând ca din 2024 să treacă la cel mai înalt nivel, Le Tour? Cel mai probabil, directorul general de la Quick-Step va miza pe varianta Turului Italiei, o competiție pe care Remco o poate câștiga, asta și ca urmare a faptului că echipa sa nu are locotenenții necesari pentru un mare tur de calibru Turului Franței.
Evenepoel, Mas și Ayuso sunt cicliștii care completează podiumul Vuelta 2022. Ei au o medie de 23 de ani și 163 de zile, astfel că podiumul Turului Spaniei e cel mai tânăr din ultimii 91 de ani. În Giro 1931 am avut ultima oară o medie mai scăzută pentru ocupanții primelor 3 poziții la general într-un mare tur.
Mai trebuie spus că podiumul de etapă azi a fost completat de Thymen Arensman și Juan Ayuso. Olandezul de la DSM, câștigător de etapă, a atacat din grupul favoriților în ultimii kilometri, iar calitățile de contratimpist l-au ajutat să "sară la general peste Carlos Rodriguez (Ineos) și să termine pe 6 Vuelta 2022.
Înainte de etapa de plat, de la Madrid, care se va termina la sprint, toate clasamentele din Vuelta 2022 au fost stabilite, miza rundei de gală de duminică fiind reprezentată doar de victoria de etapă, una în care bătălia o vor da cei mai rapizi oameni din pluton (Tim Merlier e mare favorit).
Clasamentele din Vuelta 2022:
  • Câștigător: Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl Team).
  • Clasamentul pe puncte: Mads Pedersen (Trek)
  • Cel mai bun cățărător: Richard Carapaz (Ineos)
  • Cel mai bun tânăr: Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl Team)
  • Cea mai bună echipă: UAE
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo