Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Vuelta 2022 s-a încheiat! Molano, victorie în ultima rundă, Remco Evenepoel la primul mare tur câștigat

Cristian Mihală

Publicat 11/09/2022 la 21:35 GMT+3

Juan Sebastian Molano (UAE Team Emirates) a câștigat ultima etapă din Vuelta, terminată la Madrid. Generalul a fost adjudecat de Remco Evenepoel, care avea o singură misiune azi: să rămână pe bicicletă.

Molano wins last stage Vuelta

Credit imagine: Getty Images

Turul Spaniei 2022 s-a încheiat în această seară, în capitala țării, cu o etapă de sprint. Tim Merlier părea să fie omul de învins azi, dar belgianul - o mare dezamăgire în Vuelta - nu s-a implicat la sprint. În absența sa, UAE a făcut legea, oamenii de general ca Almeida și Ayuso lansându-i impecabil pe Ackermann și Molano. Germanul era de așteptat să fie cel mai puternic, dar colegul său columbian a reușit surpriza, impunându-se în fața lui Mads Pedersen (3 runde câștigate în Vuelta, anul acesta). Ackermann a completat podiumul, iar la final UAE a recunoscut că sprintul era pentru neamț: Molano trebuia să îl lanseze, dar a avut picioare puternice și a simțit că Ackermann nu poate lupta pentru victorie. Ca atare, nu a slăbit ritmul și și-a trecut în palmares prima victorie într-un mare tur.

Evenepoel, învingător la general în Vuelta 2022

Evenepoel câștigă, așadar, primul său mare tur din carieră, confirmând statutul de "fenomen" care îl însoțea încă de la primul său an ca stagiar la Quick Step. Între timp, lucrurile s-au mai schimbat, căzătura teribilă din Lombardia și "explozia" lui Pogacar făcând ca Remco să nu mai fie văzut chiar ca un "super-om", dar în această ediție de Turul Spaniei a demonstrat că nu e doar un contratimpist excelent și un om de clasice bun, ci și un rutier de general, care poate avea ambiții uriașe în anii care urmează. Cu el, Pogacar, Vingegaard sau Bernal la start, orice mare tur poate să se transforme într-un moment fantastic din istoria ciclismului.
Evenepoel a devenit astfel primul belgian din ultimii 44 de ani care câștigă Vuelta, ultimul conațional care reușise o performanță similară fiind Ferdi Van den Haute, în 1978. Remco s-a consacrat odată cu Turul Spaniei 2022 ca un rutier de general și va fi foarte interesant ce pregătește Patrick Lefevere pentru anul viitor: îl va "arunca" pe tânărul belgian în "groapa cu lei" din Turul Franței, lângă Pogacar și Vingegaard, sau îl va "căli" în Giro, urmând ca din 2024 să treacă la cel mai înalt nivel, Le Tour? Cel mai probabil, directorul general de la Quick-Step va miza pe varianta Turului Italiei, o competiție pe care Remco o poate câștiga, asta și ca urmare a faptului că echipa sa nu are locotenenții necesari pentru un mare tur de calibru Turului Franței.
"Acum e oficial, am câștigat Vuelta. Ieri, emoțiile m-au copleșit, după etapă, dar aveam un mic stres pentru că știam că azi traseul e foarte tehnic. Ca atare, a trebuit să fiu foarte atent, astfel încât să nu risc o căzătură. E un rezultat istoric pentru mine, pentru echipă și pentru țară", a spus Remco la final, la microfonul Eurosport.
Evenepoel, Mas și Ayuso sunt cicliștii care completează podiumul Vuelta 2022. Ei au o medie de 23 de ani și 163 de zile, astfel că podiumul Turului Spaniei e cel mai tânăr din ultimii 91 de ani. În Giro 1931 am avut ultima oară o medie mai scăzută pentru ocupanții primelor 3 poziții la general într-un mare tur.

Nibali și Valverde, primți ca niște eroi de fanii spanioli

Ultima etapă din Vuelta a fost marcată și de multă emoție. Pentru că doi dintre cei mai mari cicliști din ultimul deceniu și jumătate - Alejandro Valverde și Vincenzo Nibali - au fost la ultima lor rundă într-un mare tur, ambii urmând a se retrage din ciclism la finalul acestui sezon.
Cei doi au fost aplaudați la scenă deschisă de pluton și de fanii prezenți pe traseu, o răsplată bine-meritată pentru două carierei de excepție.
"Rechinul din Messina" și-a trecut în palmares, de-a lungul carierei impresionante, toate cele 3 mari tururi: Turul Franței (2014), Gio (2013 și 2016) și Vuelta (2010). El a câștigat în marile tururi 15 etape și trei contratimpuri pe echipe. În CV-ul său uimitor, italianul de 37 de ani are și 3 clasice "monument": Milano San Remo (2018) și Turul Lombardiei (2015 și 2017).
În ceea ce îl privește pe Valverde, victoriile sale sunt nenumărate și întinse pe peste două decenii. Campion mondial, "El Bala" are 4 Liege Bastogne Liege în palmares și 17 victorii de etapă în marile tururi. A câștigat Vuelta, în 2009, fără a fi considerat vreodată un om de general de prim plan.
Clasamentele din Vuelta 2022:
  • Câștigător: Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl Team).
  • Clasamentul pe puncte: Mads Pedersen (Trek)
  • Cel mai bun cățărător: Richard Carapaz (Ineos)
  • Cel mai bun tânăr: Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl Team)
  • Cea mai bună echipă: UAE
  • Cel mai combativ rutier: Marc Soler (UAE)
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo