UPDATE / În cele din urmă, oficialii din Vuelta au decis că a existat distanță pe șosea între grupul care a sprintat pentru victorie și restul plutonului. S-au dat 3 secunde, suficient ca Roglic să îl "dezbrace" pe Carapaz de tricoul roșu. Liderul lui Jumbo Visma a urcat pe locul întâi la general, înainte de 3 runde care îi convin de minune. În special duminică, pe L'Angliru și marți, la contratimp, slovenul ar trebui să pună, în condiții normale, minute între el și ceilalți oameni de general.
După ce a pierdut Turul Franței în penultima etapă, în fața lui Pogacar, câștigătorul de anul trecut al Turului Spaniei e de neoprit. Acesta a ajuns la a 3-a victorie de etapă în actuala ediție a Vueltei, într-o rundă în care puțini i-ar fi dat șanse serioase.
Roglic nu a pus secunde pe șosea între el și Carapaz, deși inițial se afișase un ecart de 3 secunde. Astfel, în ciuda celor 10 secunde de bonificație aferente primului loc, slovenul nu va îmbrăca din nou tricoul roșu, înainte de cele două runde teribile de munți. Ecuadorianul lui Ineos rămâne lider pentru 3 secunde, însă premisele sunt favorabile pentru liderul lui Jumbo Visma.
Turul Spaniei
Primoz Roglic e lider în Vuelta, după ce s-a impus spectaculos în etapa a 4-a
23/08/2022 LA 15:40
Scos excelent de Paul Martens, Roglic a fost pur și simplu incredibil, chiar dacă s-a bătut cu oameni care, în teorie, erau mult mai rapizi.
"Roglic e un tip senzațional, foarte bun. A fost un final tehnic, periculos. Noi în fiecare zi suntem concentrați, important era să nu pierdem timp. Dar iată că am câștigat runda, iar Roglic a avut acces și la secundele de bonificație. Suntem într-o situație foarte bună, dar urmează etape grele și diferențele sunt mici", a spus Paul Martens la final.

Desfășurarea etapei a 10-a din Vuelta 2020

O rundă "plată", dar cu multe dificultăți pe traseu. Ultimii 20 de kilometri au fost un continuu sus-jos, deși fără capcane majore. La final, aveam 1300 de metri în cățărare, cu o pantă de 6,6%, ceea ce reprezenta un mare handicap pentru sprinterii puri.
Totuși, nici Sam Bennett, nici Ackermann și nici Philipsen nu se descurcă foarte slab pe cățărări scurte, astfel că exista scenariul ca un sprinter de acest gen să se impună. Irlandezul părea cel mai puternic dintre cei mai sus menționați pe un asemenea traseu și cu siguranță că voia revanșa, după ce ieri a fost declasat de comisari, și i-a fost amânată a 50-a victorie a carierei. Tricoul verde din turul Franței a sucombat repede, pierzând contactul cu plutonul de pe singura cățărare repertoriată a zilei, una de categoria a 3-a.
Evadarea avea și ea o șansă, cum învingătorul putea veni și în urma unui atac al unui puncheur, dat pe final. Cu aproximativ 10 kilometri înainte de final, Ivo Oliveira (UAE) a atacat din pluton și, după ceva timp, a fost urmat de Remi Cavagna (Deceuninck Quick-Step). Cei doi au conlucrat până cu 5 kilometri înainte de finish, când contratimpistul formației belgiene a decis să își lase colegul de atac în spate și să își încerce șansa.
Cu 1,5 kilometri înainte de final, Roglic a venit în față, dar trena fost preluată rapid de Astana, pentru Alex Aranburu. Cavagna a fost înghițit rapid și, după un atac al lui Guillaume Martin, Roglic a sprintat irezistibil. El i-a învins la un sprint redus pe Felix Grosschartner (Bora) și Andrea Bagioli (Deceuninck-Quick Step).
Clasamentul etapei a 10-a
https://i.eurosport.com/2020/10/30/2925462.png
Turul Spaniei
Richard Carapaz, convins că poate câștiga Vuelta! Cu cine crede că se va bate pentru tricoul roșu
23/08/2022 LA 10:40
Turul Spaniei
Jumbo Visma a câștigat contratimpul pe echipe din prima etapă din Vuelta! Roglic, gest superb
19/08/2022 LA 18:42