Două cățărări de categorica întâi și una specială, care încheia runda, au fost ingredientele etapei a 16-a din Vuelta 2019. O rundă în care era de așteptat ca Movistar și Astana să încerce să atace de departe, pentru a pune presiune pe Roglic. Nu s-a întâmplat așa, slovenul nefiind în pericol vreun moment în poate cea mai grea etapă de anul acesta din Turul Spaniei.

Turul Spaniei | Fuglsang, prima victorie într-un Mare Tur

După o perioadă de primăvară impresionantă, Fuglsang era privit de specialiști drept unul dintre favoriții de patru stele din Turul Franței. Nu a putut să se ridice la nivelul așteptărilor, fiind forțat să abandoneze în Marea Buclă.
Vuelta a España
Vuelta 2021 | 5 etape montane din Turul Spaniei, care vor fi decisive în lupta pentru tricoul roșu
13/08/2021 LA 10:23
A venit în Vuelta fără ambiții de general, obiectivul Astanei fiind ca danezul să îl ajute pe "Superman" Lopez în tentativa de a câștiga tricoul roșu.
Columbianul este departe de Roglic la general și poate spera doar la ultima treaptă a podiumului, astfel că Fuglsang a primit "verde" de la echipă pentru a merge în evadare, luni. Una foarte puternică, din care au mai făcut parte, printre alții, Tao Geoghegan Hart (Team Ineos), James Knox (Deceuninck-QuickStep), noul lider în clasamentul cățărătorilor - Geoffrey Bouchard (Ag2R) sau specialistul în evadări Thomas De Gendt (Deceuninck-Quicktep).
Cum Jumbo Visma nu a avut vreun motiv să tragă după evadare, atacanții zilei și-au disputat între ei victoria de etapă. Pe ultima cățărare (Alto de la Cubilla - 17.8km, cu 6.8 pantă medie), Fuglsang a mărit ritmul și nu a mai putut fi oprit, trecându-și în palmares prima sa victorie într-un Mare Tur (la 34 de ani).

Clasamentul etapei

https://i.eurosport.com/2019/10/02/2688150.png

Turul Spaniei | Roglic nu a fost atacat

Deși slovenul fost săritor cu schiurile avea un avans de mai bine de două minute față de Valverde, ocupantul poziției secunde la general, Movistar și Astana au adoptat o tactică extrem de ciudată.
După ce Quintana a atacat pe prima cățărare a zilei, moment în care Roglic mai rămăsese alături cu doar trei coechipieri, cele două mari echipe cu oameni de general au devenit extrem de pasive. În aceste condiții, Jumbo Visma s-a regrupat și a dus o trenă extrem de lentă pe toată durata etapei, liderul ei nefiind în vreun moment în pericol.
Mai mult, pe final, Roglic a reușit să îl distanțeze pe Valverde, după un atac al lui Pogacar, la care, pe lângă sloven a mai răspuns doar Miguel Angel Lopez.
În aceste condiții, Roglic are acum un avans de două minute și 48 de secunde față de principalul urmăritor, Valverde. "El Bala" nu a renunțat la visul de a câștiga Vuelta, dar îi va fi aproape imposibil să acopere ecartul deja existent. El speră ca miercuri, pe plat, să îl distanțeze pe Roglic, în condițiile în care se anunță vânturi laterale care vor crea borduri. Va fi însă extrem de dificil ca, în condiții normale, slovenul să rateze victoria finală, cu toate că în Giro 2019 a demonstrat că își pierde din forțe în utlima săptămână dintr-un Mare Tur.
"Este adevărat că am pierdut ceva timp ieri, dar nu a fost ziua mea cea mai bună. Intru în ultima săptămână de cursă optimist, orice se poate întâmpla. Liderul poate avea o zi proastă și poate pierde timp. În a treia săptămână dintr-un Mare Tur se poate întâmpla orice. Trebuie să fim realiști, Roglic merge foarte bine, însă l-am văzut în trecut cum pierde din turație în a treia săptămână dintr-un Mare Tur", a spus Valverde în ziua de pauză de marți, potrivit cyclingnews.com.
Vuelta a España
Vuelta 2021 | Cinci sprinteri de urmărit în ultimul mare tur ciclist al sezonului
12/08/2021 LA 11:33
Vuelta a España
Fabio Jakobsen a câștigat etapa a 21-a din Vuelta 2019! Primoz Roglic s-a impus în primul Mare Tur
07/10/2019 LA 12:28